Ontdek Toscane op de fiets of te voet

Duurzaam toerisme is in Toscane al zo oud als de weg naar Rome. Pelgrims doorkruisen de regio al eeuwen te voet, bijvoorbeeld op de Via Francigena die loopt van Canterbury naar Rome. Vandaag de dag zijn er vele fietsevenementen en wandelroutes, waarbij men vaak na de inspanning ontspannend geniet van de regionale gastronomie en wijncultuur. Je kunt het zo uitdagend maken als je zelf wilt: wandelen en fietsen kan in vlakke gedeelten, te midden van golvende heuvels of in de bergen. Voor wie de handschoen oppakt, zijn er uitdagende fietsroutes zoals de Eroica en de Strade Bianche.

Actieve vakantie in Toscane

in Toscane is het seizoen geopend: pak je fiets of wandelschoenen en ga er op uit! Elk jaar plannen fietsliefhebbers van over de hele wereld hun actieve vakantie in Toscane. De Toscaanse lente op twee wielen begint met het evenement Strade Bianche, waarvan de naam verwijst naar de onverharde witte grindwegen tussen de Toscaanse heuvels. Hier laten professionele wielrenners hun vaardigheden zien. De inmiddels zo’n 6.500 deelnemers aan de Gran Fondo Strade Bianche, een evenement voor amateursporters, blijven meestal een hele week om te genieten van het klimaat, de routes, het eten en de wijn. De Gran Fondo Strade Bianche vereist ook een goede rijtechniek en sterke benen. Vooral bergafwaarts vereisen de grindpassages vooruitziend rijden, goede concentratie en uitstekende remmen.

 

 

Siena erkend als eerste Duurzame Kunststad

Siena is wereldberoemd als stad van de Palio, de spectaculaire paardenrace op een van de mooiste pleinen van het land, de Piazza del Campo. Siena is een van de parels in de kroon van Toscane, met haar wirwar van middeleeuwse steegjes, unieke sfeer en bijzondere gebouwen. In maart kreeg Siena er nog een predikaat bij: de stad werd door de Global Sustainable Tourism Council (GSTC) erkend als de eerste “Duurzame kunststad” in Italië.

 

 

Nuova Eroica

Op 24 juni vindt er ook een Nova Eroica plaats in Buonconvento, met speciale routes voor gezinnen en kinderen. Het kleine stadje aan de wijnroute Val d’Orcia ligt op slechts een paar kilometer van Siena. Het is opgenomen in de lijst van de mooiste plekken in Italië door de Vereniging van Italiaanse Gemeenten (ANCI). Bijzonder fascinerend: Buonconvento is omgeven door een stadswal uit 1379.

Evenementen voor gravelfans in Toscane

Enkele van de belangrijkste gravelevenementen vinden plaats in het hart van Toscane. Op het eerste gezicht lijken de gravelbikes op racefietsen, maar ze hebben bredere banden zodat ze zowel op grind- en zandwegen als op asfaltwegen kunnen worden gebruikt. Daarom zijn ze ideaal voor de “Strade Bianche” in Toscane. Het frame is voorzien van bredere vorken voor de diepprofielbanden, waardoor een comfortabelere zithouding mogelijk is. De gravelbike is dan ook een perfecte mix van racefiets, toerfiets en mountainbike.

 

De leukste hotspots in Italië in een gratis reisgids

Download nu een handige reisgids over Italië. Alleen vandaag gratis te downloaden! Extra tip: gebruik de reisgids ook offline op vakantie in Italië op je iPhone & iPad.

 

De gravelraces (ook wel gravelevenementen genoemd) worden niet verreden op afgesloten parcours zoals bij veldrijden, maar op middellange routes die vaak over onverharde wegen leiden. Juist voor dit soort routes is Toscane de ideale bestemming. De competitie staat echter niet altijd op de voorgrond, het gaat ook om plezier en avontuur en natuurlijk de ontdekking van regionale specialiteiten. Want de ervaring met alle zintuigen telt soms voor meer dan een medaille.

De Toscaanse kust, niet alleen om te zwemmen

In Toscane bieden eilanden als Elba, Giglio en Giannutri ook tal van buitenactiviteiten. De lange kust van Toscane tussen de Tyrrheense Zee en de Apuaanse Alpen biedt een geweldige route, de Via della Costa Toscana, met uitzicht op de Costa Etrusca, de Costa Maremmana en de Costa Versiliana. Populaire plaatsen zijn onder meer Forte dei Marmi, Pisa, Castiglioncello, Castagneto Carducci, Suvereto, Castiglione della Pescaia en Capalbio.

 

 

 

 

 

Comments are closed.