Hierdoor heb jij minder kans op turbulentie

De International Air Transport Association (IATA) heeft aangekondigd dat ANA en WestJet zijn toegetreden tot het Turbulence Aware Platform tijdens de 79e Algemene Vergadering van de IATA.

Turbulence Aware werd in 2018 gelanceerd om luchtvaartmaatschappijen te helpen de impact van turbulentie te verminderen, wat jaarlijks een belangrijke oorzaak is van verwondingen bij passagiers en bemanning, evenals hogere brandstofkosten. Het platform verzamelt geanonimiseerde turbulentiegegevens van duizenden vluchten die worden uitgevoerd door deelnemende luchtvaartmaatschappijen. De realtime en nauwkeurige informatie stelt piloten en dispatchers in staat om optimale vluchtpaden te kiezen, turbulentie te vermijden en op optimale hoogtes te vliegen om de brandstofefficiëntie te maximaliseren en zo de CO2-uitstoot te verminderen.

De uitdaging van het beheersen van turbulentie zal naar verwachting toenemen naarmate klimaatverandering blijft zorgen voor veranderingen in weerspatronen. Dit heeft gevolgen voor zowel de veiligheid als de efficiëntie van de vlucht. Turbulence Aware is een belangrijke verbetering in het rapporteren van turbulentie en het vermijden van overmatig brandstofverbruik.

 

 

“Nauwkeurige en tijdige gegevens stellen bemanningen in staat de veiligheid te verbeteren door turbulentie te vermijden. Hoe meer bijdragers we hebben, hoe meer iedereen profiteert. De toevoeging van ANA en WestJet vergroot onze dekking, vooral in de regio Azië-Pacific en Noord-Amerika”, aldus Walsh. Op dit moment nemen 20 luchtvaartmaatschappijen deel aan het IATA Turbulence Aware Platform, waarbij meer dan 1.900 vliegtuigen dagelijks gegevens verstrekken. In 2022 werden in totaal 31 miljoen rapporten gegenereerd.

 

 

ANA zal aanvankelijk gegevens verstrekken vanuit haar Boeing 737-vliegtuigen, met plannen om in de toekomst uit te breiden naar de rest van de vloot.
WestJet verzamelt al gegevens van 24 vliegtuigen en zal dit in de komende 3 jaar uitbreiden naar 60 vliegtuigen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.