Luchthaven Schiphol kent geen schaamte bij tariefverhogingen meldt IATA

Ondanks de sterke winsten van luchtvaartmaatschappijen, geeft IATA-directeur-generaal Willie Walsh aan dat organisaties meer moeten doen om de sector te helpen.

Willie Walsh

Iets meer dan €2 winst per passagier

Walsh benadrukte dat volgens de laatste gegevens het passagiersverkeer op 90% van het niveau van 2019 ligt en dat de luchtvaartindustrie winstgevend is geworden. Met een omzet van $ 803 miljard hebben luchtvaartmaatschappijen dit jaar een nettowinst van $ 9,8 miljard gedeeld met een nettomarge van 1,2%. Gemiddeld verdienen luchtvaartmaatschappijen iets meer dan € 2 per passagier. Walsh riep op tot groei en duurzaamheid op de lange termijn en wees op de trage reactie van OEM-leveranciers bij het aanpakken van uitdagingen in de toeleveringsketen.

 

 

Walsh richtte zijn aandacht vervolgens op oliemaatschappijen en luchthavens die te maken hebben met stijgende kosten. Hij bekritiseerde bepaalde luchthavens omdat ze “de kosten van hun inefficiënties naar ons hebben verschoven”. Hij noemde specifiek Schiphol Airport vanwege de voortdurende tariefstijging van 37% na een operationele ramp in 2022. Walsh benadrukte dat hoewel luchtvaartmaatschappijen in 2022 € 1,9 miljard extra hebben betaald voor luchtverkeersbeheer, de capaciteits- en milieudoelstellingen niet zijn gehaald.

 

 

Daarnaast sprak Walsh over de dringende veiligheidsproblemen die moeten worden aangepakt. Hij benadrukte dat de industrie kan leren van eerdere ongevallen om toekomstige te voorkomen. Hij bekritiseerde echter het feit dat slechts 96% van de 214 ongevallen in de afgelopen vijf jaar werd gemeld, wat volgens hem een “onvergeeflijke schending is van het Verdrag van Chicago en een slechte dienst aan de veiligheid van onze passagiers en bemanning”. Walsh concludeerde dat er meer inspanningen nodig zijn van autoriteiten en overheden om de luchtvaartsector efficiënt, veilig en duurzaam te laten opereren.

 

 

 

 

 

Comments are closed.