Fietsroute “Smokkelroute De Groote Heide” vertelt het verhaal van Cor Commies en Johannes de Vlugge

Recent is de nieuwe fietsroute ‘Smokkelroute De Groote Heide’ officieel geopend. Fietsers beleven het verhaal van Cor Commies en smokkelaar Johannes de Vlugge met deze fietstocht van ca. 44 km door Natuurgrenspark De Groote Heide. De opening vond plaats bij het Smokkel- en Grensmuseum in Budel.

 

Hier werd een van de startpanelen van deze fietsroute onthuld door wethouder Marcel Lemmen van de gemeente Cranendonck en wethouder Jan de Bruijn van gemeente Heeze-Leende, tevens vicevoorzitter van De Groote Heide. Deze thematische fietsroute is ontwikkeld in samenwerking met VisitBrabant Routebureau en Breda University of Applied Sciences (BUAS). Het is de eerste Brabantse Belevingsroute in het thema ‘Verhalen aan de grens’: fiets- en wandelroutes rondom de Brabantse grens die het onbegrensde karakter van de provincie tonen.

Smokkelroute De Groote Heide

Vanaf 1830 werd tussen Nederland en België volop gesmokkeld, zo ook in de grensstreek van Hamont-Achel en Cranendonck. Aanvankelijk was het smokkelen vooral een manier om wat extra geld te verdienen in tijden van armoede. Later nam het smokkelen grotere, grimmige vormen aan en was er sprake van zware criminaliteit. Smokkelaars en commiezen (douaniers) werden steeds vindingrijker bij het over de grens krijgen van dieren en producten, het uit de handen blijven van de commiezen en het in de kraag vatten van de smokkelaars.

 

 

Het smokkelen is een van de streekverhalen van De Groote Heide die tot leven komt met deze nieuwe thematische route. Fietsliefhebbers beleven het verhaal van Cor Commies en smokkelaar Johannes de Vlugge. Ze ervaren als het ware zelf het kat- en muisspel in het grensgebied van De Groote Heide.

 

 

De Smokkelroute De Groote Heide is deze maand Fietsrondje van de Maand op Verkeersbureaus.info.

 

 

 

 

 

Comments are closed.