Kossmanndejong ontwerpt duurzame expeditie door de fabriekshallen van HVC Alkmaar

Op donderdagmiddag 1 juni gaf Anja van Schouten, burgemeester van de gemeente Alkmaar, het startschot voor de gloednieuwe ‘Expeditie Schone Wereld’ in de afvalenergiecentrale van HVC Alkmaar. In nauwe samenwerking met HVC heeft Kossmanndejong de fabriek omgetoverd tot een ruimtelijke vertelling.

De grijze muren zijn door kunstenaars voorzien van levensgrote illustraties die de wereld buiten de fabriek naar binnen brengen. De kleurrijke scènes confronteren ons op een speelse manier met ons eigen koopgedrag en onthullen schone en innovatieve alternatieven. Je leert bijvoorbeeld welke kostbare energie en grondstoffen er nog in ons afval zitten. Pas als er echt geen andere optie meer is, wordt afval in de HVC-fabriek verbrand. En zelfs dan levert de verbranding nog warmte en elektriciteit op voor de huizen van Alkmaar.

Wat heeft afval met een schone wereld te maken?

‘Expeditie Schone Wereld’ is een spannend uitje naar de afvalenergiecentrale van HVC Alkmaar, speciaal gericht op groepen en schoolklassen, die hier een kijkje kunnen nemen in een volledig operationele fabriek. Je ziet het hele afvalverwerkingsproces, van afvalinzameling tot verbranding. Toch is afval maar een heel klein onderdeel van het grote verhaal dat hier verteld wordt over klimaatverandering, duurzaamheid, de circulaire economie en onze consumptiegewoonten.

 

 

De fabriek spreekt

Naast de visuele vertelling in de vorm van muurschilderingen is er ook een audioverhaal gemaakt. Als verteller deelt de fabriek zelf zijn dromen van een toekomst waarin zijn eigen werk overbodig is geworden en hij kan transformeren tot iets wat hij veel liever wil zijn: een pretpark. En om die droom werkelijkheid te laten worden, heeft hij onze hulp nodig. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat de fabriek werkloos wordt? Om je bewust te maken van je eigen aandeel in de grote afvalberg, neemt de fabriek je mee op een expeditie die een schone toekomst onderzoekt.

 

 

Stappen naar een schonere toekomst

Onderweg ontdek je hoe je met een paar aanpassingen in je koopgedrag en levensstijl de fabriek uit de brand kunt helpen: reduceren, repareren, afvalscheiding en gebruik van alternatieve energiebronnen. Het verhaal neemt je mee van de huishoudelijke spullenwereld naar de vervuilde waterwereld en laat je de -normaal onzichtbare- gevolgen zien van de consumptiemaatschappij. ‘Expeditie Schone Wereld’ is een ontdekkingsreis waarin je leert, ontdekt en vooral zelf bedenkt hoe we samen stappen kunnen zetten naar een schonere toekomst.

 

 

 

 

 

Comments are closed.