Er is een schreeuwende behoefte aan betaalbare elektrische fietsen

Uit recent, representatief onderzoek van onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Upway, expert in refurbished elektrische fietsen, blijkt dat de elektrische fiets niet meer uit Nederland valt weg te denken. Sterker nog: bij een groeiend aantal mensen staat de e-bike hoog op de verlanglijst. Maar een probleem is de prijs.

Steeds vaker en liever elektrisch

Van alle Nederlanders is maar liefst 40%, vooral vrouwen en 55-plussers, zelf in het bezit van een elektrische fiets; bijna de helft (45%) maakt van tijd tot tijd gebruik van een e-bike, 11% gebruikt een e-bike voor woon-werkverkeer. Van de Nederlanders zonder elektrische fiets geeft 52% aan er graag één te willen hebben en 39% verwacht er binnen vijf jaar een te kopen. Tegelijkertijd geeft 37% van de respondenten aan graag een elektrische fiets te willen gebruiken voor woon-werkverkeer. Van alle Nederlanders die momenteel enkel een gewone fiets bezitten zegt 62% dat een elektrische fiets een welkome upgrade zou zijn ten opzichte van hun huidige fiets. Een minderheid (41%) heeft geen belangstelling voor een e-bike.

 

 

Als zo vele Nederlanders liever elektrisch zouden willen fietsen, wat houdt hen dan tegen? Het belangrijkste obstakel blijkt de prijs te zijn. Voor 66% van de respondenten die geen elektrische fiets hebben, staat de prijs in de top 3 van obstakels.

De oplossing: het tweedehands circuit

Hoe denkt de consument over een opgeknapte tweedehands e-bike? Uit het onderzoek van iVOX blijkt dat maar liefst 48% van de Nederlanders een refurbished product even betrouwbaar acht als een nieuw product. Met name geldt dit voor 55-plussers. Voor 35% van de respondenten, veelal mannen en jongeren, geldt het tegendeel. Zij noemen refurbished elektrische fietsen onbetrouwbaar. Het onderzoek richt zich ook op het aspect van duurzaamheid. Zo blijkt dat 48% van de Nederlanders bij de aanschaf van elektronica rekening houdt met de impact op het klimaat. Het afgelopen jaar heeft 24% een refurbished product gekocht. Maar liefst 35% van de Nederlanders blijkt, uit een oogpunt van duurzaamheid, interesse te hebben in de aankoop van een refurbished elektrische fiets. Ten slotte registreert het onderzoek dat het nog niet zo gemakkelijk is, in Nederland, om een goede refurbished e-bike te vinden. Nog geen 30% van de respondenten kent de weg.

Upway, online platform voor refurbished elektrische fietsen

Upway richt zich op de aan- en verkoop van gebruikte e-bikes. Het platform verkoopt topmerken als Gazelle, Cortina, Sparta, Cube, Batavus, Giant, Koga, Stella, Urban Arrow en Cowboy. Het aanbod op de website varieert van stadsfietsen en bakfietsen tot elektrische racefietsen. Vooraf zijn al deze producten op grondige wijze refurbished. Professionele monteurs controleren ze aan de hand van 20 onderhoudspunten en repareren of vervangen alle onderdelen waaraan iets mankeert. Juist hierom, omdat de renovatie in handen is van professionals, kan Upway een garantie bieden van 1 jaar. Na de opknapbeurt is alles wat er bij een elektrische fiets toe doet, frame, batterij, motor en elektronica, weer perfect in orde. Upway’s refurbished e-bikes zijn 20 tot 60% goedkoper dan een nieuwe elektrische fiets. Zij zijn te koop vanaf € 599,- en worden ook nog eens binnen 3 tot 5 werkdagen bij de koper thuis afgeleverd.

 

 

Bovenstaande gegevens zijn de uitkomst van een onlineonderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Upway tussen 3 april en 19 april 2023, bij 2.000 Nederlanders representatief op geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 2.000 Nederlanders bedraagt 2,08%.

 

 

 

 

 

Comments are closed.