Wat doe bij een ongeval op vakantie?

Een stedentrip naar Berlijn, een zonvakantie in Griekenland of een fietsvakantie langs de Franse kust. Welke vakantiebestemming je ook kiest, reizen is heerlijk. Het gevoel van vrijheid, de vriendelijke en gastvrije mensen in voor jou vreemde landen en heerlijk eten en drinken. Je kunt echt uitkijken naar een vakantie en hiervan heerlijk genieten.
Op bezoek bij de sint-bernards

Hoe heerlijk een vakantie ook is, ook tijdens de reis kun je ermee te maken krijgen, een ongeval. Dan is het goed om te weten wat je moet doen, bijvoorbeeld na een verkeersongeval of hondenbeet. Wie is aansprakelijk voor de schade en hoe dien je een schadeclaim in in een vreemd land? Moet je dan een letselschade advocaat het vakantieland inschakelen of kun je ook in je eigen land een letselschade claim indienen? En welk recht is dan van toepassing? Is dit het recht van het land waarin het ongeval is gebeurd of het recht van je eigen land? Allemaal vragen die veel voorkomen bij een ongeluk in het buitenland.

Een verkeersongeluk in Europa

Een kop-staart botsing op de snelweg in Duitsland of als fietser aangereden worden door een auto in Frankrijk. De vraag is dan hoe je de schade kunt verhalen, maar ook welk recht er nu van toepassing is.

Bent u aangereden binnen de Europese Unie, dan geldt er een richtlijn, de RICHTLIJN 2009/103/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD. Deze richtlijn geeft regels over aansprakelijkheid en het verhalen van schade als gevolg van een ongeval.

Aan deze Europese richtlijn kunt u als slachtoffer van een verkeersongeval diverse rechten ontlenen. Het belangrijkste is misschien wel dat deze richtlijn het mogelijk maakt dat u bij een aanrijding binnen de Europese Unie uw letselschadeclaim altijd in uw eigen land kunt indienen. Maar hoe doe je dat dan?

 

 

Waar kan ik mijn claim indienen na een verkeersongeval?

In de richtlijn, die in Nederland in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen is geïmplementeerd, staat dat alle verzekeraars binnen de Europese Unie er voor moeten zorgdragen dat zij in iedere lidstaat een “bureau” hebben waar mensen die in het buitenland een ongeval hebben gehad, een schadeclaim in kunnen dienen. Dus bent u bijvoorbeeld in Duitsland aangereden, dan moet de Duitse verzekeraar het voor u mogelijk maken dat u in Nederland bij een organisatie uw letselschadeclaim in kunt dienen.

 

 

Het grote voordeel van deze verplichting voor verzekeraar is niet alleen dat u de letselschade claim in Nederland in kunt dienen, maar ook dat u in uw eigen taal met de desbetreffende verzekeraar kunt communiceren.

Welk recht is van toepassing?

Dat u in Nederland een letselschade vergoeding kunt claimen als u in het buitenland aangereden bent, betekent niet dat ook het Nederlandse recht van toepassing is. Op grond van het Verdrag van Rome is het recht van toepassing op het land waarin het verkeersongeval plaatsvond. Dus bent u in Frankrijk aangereden, dan is het Duitse recht van toepassing. Het kan dan verstandig zijn om een letselschadeadvocaat in te schakelen die het Franse recht kent of connecties met een Franse letselschade advocaat heeft. Er is 1 uitzondering op de regel dat het recht van het land waar het ongeval gebeurd is van toepassing is. Dit is het geval als er een ongeval plaatsvindt in het buitenland met een ander Nederlands voertuig. In dat geval is het Nederlandse recht gewoon van toepassing.

 

 

 

 

 

Comments are closed.