Kroning en Eurovisie songfestival zetten bestemming Groot-Brittannië in de schijnwerpers

Groot-Brittannië staat in het middelpunt van de wereldwijde belangstelling nu de officiële festiviteiten rond de kroning van Zijne Majesteit Koning Charles III en het Eurovisie Songfestival snel naderen. VisitBritain maakt van de gelegenheid gebruik om bestemming Groot-Brittannië te promoten en reizigers uit Nederland te inspireren.

Uit VisitBritains laatste internationale onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlandse vakantiegangers beroemde toeristische attracties en plaatsen wil bezoeken en geschiedenis en erfgoed wil verkennen. Groot-Brittannië wordt door meer dan de helft van de Nederlanders gezien als een bestemming die dit te bieden heeft. Verder ziet ongeveer drie op de vijf Nederlandse vakantiegangers Groot-Brittannië als een bestemming met levendige steden, maar ook als een land waar je kunt rondreizen en veel verschillende plekken kunt bezoeken. De helft van de ondervraagden vindt dat Groot-Brittannië ervaringen biedt die ze nergens anders kunnen opdoen.

Patricia Yates, CEO van VisitBritain, zei:
“De wereldwijde media richten hun aandacht op de historische kroning en de officiële vieringen op een aantal van onze meest iconische bestemmingen zoals Buckingham Palace en Westminster Abbey. Dit biedt een fantastische kans om wereldberoemde attracties, geschiedenis en erfgoed en de once-in-a-lifetime ervaringen die je alleen in Groot-Brittannië kunt hebben, onder de aandacht te brengen.

“Het Eurovisiesongfestival, dat namens Oekraïne door Liverpool wordt georganiseerd, is ook een fantastische kans om het verhaal van de moderne cultuur van Groot-Brittannië, het rijke muzikale erfgoed en muzieksteden van Liverpool tot Glasgow en van Londen tot Manchester te vertellen.

“Nederland is een zeer belangrijke toeristische markt voor Groot-Brittannië en deze grote evenementen brengen ons boeiende aanbod voor Nederlandse bezoekers onder de aandacht, evenals onze gastvrijheid, creativiteit en ons warme Britse onthaal.”

VisitBritain gebruikt het bereik van haar wereldwijde digitale kanalen, waaronder een speciale Coronation content hub, om de viering van de kroning, het songfestival en de bijbehorende ervaringen en bestemmingen onder de aandacht te brengen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft (55%) van de Nederlanders het Verenigd Koninkrijk associeert met muziek[1] (meer dan musea en films) en ongeveer een derde (32%) van de Nederlandse vakantiegangers interesse heeft in het bezoeken van een muziekfestival of -evenement tijdens reis naar het buitenland.

Daarbij organiseert VisitBritain in samenwerking met de Britse ambassade in Nederland een fototentoonstelling om de kroning van Charles III te vieren. De expositie, die van 8 mei tot eind augustus op diverse locaties in Nederland te zien is, toont foto’s en verhalen van bijzondere ontmoetingen van Nederlanders met Koning Charles.

 

 

Het herstel van het toerisme vanuit Nederland aan het VK zet door: uit de laatste officiële statistieken (periode januari tot september 2022) blijkt dat de uitgaven van bezoekers 5% hoger liggen dan in dezelfde periode in 2019. Verwacht wordt dat de uitgaven van bezoekers uit Nederland in het VK dit jaar het niveau van 2019 zullen overtreffen en dat het aantal bezoeken tegen 2024 weer hersteld is.2

 

 

Nederland was de zevende grootste inkomende bezoekersmarkt van het VK en de tiende meest waardevolle op basis van uitgaven. In 2019 waren er 2 miljoen bezoeken vanuit Nederland aan het VK, waarbij die bezoekers in totaal bijna 800 miljoen pond aan hun reis besteedden.

 

De leukste hotspots in Londen in een gratis reisgids

Download hem hier, alleen vandaag gratis te downloaden.

 

Meer informatie over de kroning

Naast de kroning op zaterdag 6 mei bestaan de officiële vieringen, die plaatsvinden tijdens een Bank Holiday weekend in het Verenigd Koninkrijk, het kroningsconcert op 7 mei, dat live wordt opgevoerd en uitgezonden op Windsor Castle. Het hoogtepunt is ‘Lighting up the Nation’, waarbij iconische locaties in het hele Verenigd Koninkrijk worden verlicht met behulp van projecties, lasers, drone-displays en verlichtingen. Tijdens het Bank Holiday weekend zijn er ook evenementen voor de ‘Coronation Big Lunch’ met straatfeesten en buren en vrienden die samenkomen om dit te vieren. Maandag 8 mei is een Bank Holiday en het publiek wordt aangemoedigd om deel te nemen aan The Big Help Out, door te proberen vrijwilligerswerk te doen en hun lokale gebieden te ondersteunen. Meer informatie over de officiële kroningsvieringen die van 6 tot 8 mei plaatsvinden, is te vinden op de Coronation hub van de Britse regering.

In heel Groot-Brittannië worden in 2023 tal van op de kroning geïnspireerde evenementen, tentoonstellingen en ervaringen georganiseerd. Van een grote tentoonstelling in Blenheim Palace in Oxfordshire Royal Connections Crowns & Coronets tot ‘Crown to Couture’ in Kensington Palace in Londen, van de heropening van de Royal Mews waar bezoekers de koetsen en paarden van de koning en de 260 jaar oude gouden staatskoets kunnen zien tot een ‘Style & Society: Dressing the Georgians’ tentoonstelling in de Queen’s Gallery, Buckingham Palace.

 

 

 

 

 

Comments are closed.