Doe mee aan de wereldkampioenschappen boomknuffelen in Finland

Op zaterdag 19 augustus wordt voor de 4e keer de Tree Hugging World Championships gehouden in Finland. Natuurliefhebbers van over de hele wereld komen samen in Levi, Fins Lapland, om te laten zien wie het best kan boomknuffelen. De wedstrijd wordt gehouden om de positieve effecten te laten zien van de natuur op lichaam en geest. Dit in het meest beboste land van Europa, Finland, dat voor bijna 75 procent uit bos bestaat.

HaliPuu – positief effect van de natuur

De Nederlandse Steffan Wunderink en Finse Riitta Raekallio-Wunderink zijn de organisatoren van de Wereldkampioenschappen Boomknuffelen. In Fins Lapland runnen zij het familiebedrijf HaliPuu waar ze mensen mee de wildernis in nemen. Tijdens de pandemie organiseerden zij voor de eerste keer dit evenement om mensen op te vrolijken en eraan te herinneren wat voor positief effect de natuur op mensen heeft. De wedstrijd werd toen nog online gehouden, gestreamd vanuit het Lapse bos, om verbinding te voelen met de natuur en elkaar. Sinds vorig jaar wordt de competitie in het echt gehouden in Levi, Finland. De wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: snelheidsknuffelen, toewijding en freestyle. De winnaar wordt gekozen op basis van de prestaties in alle drie de categorieën en mag zichzelf TreeHugging World Champion 2023 noemen.

 

 

Gratis ont-stresser

“Het is een wedstrijd maar eigenlijk is iedereen een winnaar. Het is gewoon heerlijk om bomen te knuffelen”, zegt Riitta. Het belangrijkste doel is toch wel om mensen bewust te maken van de gezondheidsvoordelen van tijd spenderen in de natuur. Wist je namelijk dat een uur wandelen in de natuur een positief effect heeft op het brein en stress kan verminderen? “Bij mij begon het boomknuffelen ooit als grapje, maar ik ervaarde zelf de gezondheidsvoordelen en de aardende effecten van het boomknuffelen. Het is eigenlijk een gratis ontstresser. Daarnaast produceren onze Arctische dennen het stofje phytonciden. Dat stoten bomen uit om zichzelf te beschermen tegen allerlei schimmels en infecties. Wanneer mensen dit stofje inademen, geven ze een boost aan hum immuunsysteem. Boomknuffelen is dus een gezonde hobby voor iedereen”, aldus Steffan. “Met deze kampioenschappen willen we mensen uitnodigen om plezier te hebben in de natuur en mensen met elkaar te verbinden”, voegt Riitta toe.

Iedereen kan meedoen

Natuurlijk kun je overal boomknuffelen maar de kampioenschappen in Finland zijn extra bijzonder omdat in Levi, in het hoge noorden van Finland, de bomen in de schoonste lucht van de bewoonde wereld groeien. Daarnaast schijnt in de zomer 24 uur lang de zon, een uniek fenomeen. Tijdens het evenement wordt voor alles gezorgd. Steffan is een ware kampvuurbarista en maakt koffietjes van bronwater en biologische koffiebonen, waar Riitta zorgt voor marshmallows gemaakt van bessen regelrecht uit de natuur. Zij hebben er zelfs een Global Culinary Travel Award mee gewonnen.

 

 

Het leuke is, iedereen kan zich inschrijven. HaliPuu selecteert de deelnemers die gratis mogen meedoen aan dit event. Niet uitgekozen? Niet getreurd. Mensen kunnen ook meedoen aan de online fotowedstrijd waarbij ze een natuurfoto moeten plaatsen met de hashtag #TreeHugging2023. Ook dan kunnen er mooie prijzen gewonnen worden. Deelnemen kan via de site.

 

 

 

 

 

Comments are closed.