Blijf jij ook wat langer in Duitsland?

Duitsland is nu de 2e grootste populaire bestemming om vakantie te vieren. Het toeristenbureau van Duitsland stelt zich daarom als doel om toeristen langer van hun Duitsland vakantie te laten genieten met de campagne “Stay just a little bit longer”

 

Die campagne moet ervoor zorgen dat het gemiddeld aantal nachten dat een toerist in Duitsland verblijft omhoog gaat. Dat is niet alleen goed voor de lokale economie omdat de gast meer geld uitgeeft op de bestemming. Het is ook goed voor het milieu. Een langere vakantie betekent immers dat men waarschijnlijk minder vaak op reis gaat en dus minder uitstoot genereert. Zo draagt deze campagne ook bij aan een betere wereld.

Europa en Nederland zijn belangrijk voor Duitsland

Voor Duitsland blijven de Europese markten belangrijk en die hebben er dan ook voor gezorgd dat het herstel van de markt snel is gegaan. Nederland is daarbij een zeer belangrijke factor. Voor Nederlandse toeristen is Duitsland al jarenlang de belangrijkste bestemming om vakantie te vieren. 10,3 miljoen overnachtingen werden in totaal gemaakt door Nederlanders. Duitsland is de 2e grootste populaire wereldwijde bestemming om vakantie te vieren.

Spanje staat daarbij op 1e plek met 68,5 miljoen trips. Duitsland 60,8 miljoen trips en Frankrijk 44,7 miljoen trips. Leuk om te horen is dat ook jongere mensen steeds vaker Duitsland ontdekken als (citytrip) bestemming. In 2022 was de gemiddelde leeftijd 43,5 jaar. De FeelGood campagne loopt nu voor het 4 jaar op rij.

 

 

De toerist die naar Duitsland gaat is tevreden. De overal tevredenheid is zelfs met een paar punten gestegen. Om dat getal nog verder te verhogen is de Deutsche Zentrale für Tourismus Winkels een interessant project gestart met open-date, big datas en AI. Een voorbeeld winkels die gesloten blijken te zijn terwijl Google Maps zegt dat ze open zijn zorgen voor teleurstelling. Daarom is de DZT dit project gestart om Google en andere bedrijven van realtime data te voorzien over openingstijden van winkels etc. Daarmee wordt de kwaliteit en de beleving van toeristen (en inwoners) nog beter. 90% van de reizigers boekt hun Duitsland reis al online. Het Duitse Verkeersbureau start daarom de GNTB-knowledge graph. Met de inzet van big-data en AI moet het land nog toegankelijker worden voor toeristen.

71% van de mensen heeft de intentie om de komende 12 maanden te reizen bleek uit onderzoek van IPK international uit januari 2023. Voor de mensen uit Europa was dat 69% ja, 26% twijfelt daarover nog en 5% zegt nee. 20% van die mensen zegt dat ze naar Duitsland zouden willen reizen. Duitsland rankt 3e voor de wereldwijde reisintenties blijkt uit onderzoek van de World Travel Monitor.

Gelukkig blijft internationaal reizen op de 3e plek staan bij mensen, ook als ze rekening moeten houden met een beperkend budget. 22,1% van de mensen geeft aan minder dan voorheen uit te geven. Maar 78% zegt dus eigenlijk dat ze hetzelfde of zelfs meer uitgeven aan internationaal reizen.

 

Met trein door Duitsland

Deutsche Bahn, DB, runt per dag meer dan 800 lange-afstandstreinen. De nieuwe ICE 3neo kan tot 300 km/h rijden door Duitsland. De XXL version van de ICE 4 heeft meer dan 900 zitplaatsen. Alle treinen rijden op Ökostrom. In alle nieuwe treinen mogen fietsen meegnomen worden. Ook “barrier-free” access moet mogelijk worden vanaf eind 2024. Steeds meer Europese steden zijn per nachttrein bereikbaar. DB heeft met ÖBB Nightjet een uitgebreid netwerk.

DB heeft een alliantie gesloten met Star Alliance. Zo kun je van Freiburg naar Singapore met maar 1 ticket. Air en RAil zijn hiermee gelinkt. Frequent Flyers krijgen daarmee ook credits op hun account voor de gehele reis. De lounges worden uitgebreid, maar de meeste faciliteiten zijn alleen voor de frequent-railers of mensen die 1e klassen reizen met de trein.

De ICE3 NEO gaat op de internationale routes rijden en biedt reizigers nog meer comfort. Zo wordt het bellen in de treinen minder storingsgevoelig, komen er betere rassenhaakjes, 8 fietsplekken in de trein en past het licht in de trein zich aan, aan het tijdstip van de dag. Vanaf 2024 is de verwachting dat deze van en naar Amsterdam gaat rijden. De ICE L gaat vanaf 2024 rijden tussen Amsterdam en Berlijn. Dit is geen hoogste snelheidstrein maar maakt de route naar Berlijn wel 30 minuten sneller.

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Hotel prijzen

Petra Hedorfer, CEO van de German National Tourist Board, meldt dat de prijzen in Duitsland slechts 7,7% gestegen zijn de afgelopen tijd. In Frankrijk is dit 14,% en in Italië zelfs 18,6%. Dat maakt een bestemming minder interessant om te bezoeken.

 

 

Interesse in cultuur stijgt

Duitsland is al 10 jaar de no. #1 culturele bestemming voor Europeanen. Mevrouw Hedorfer zegt daarover:

Het segment cultuur is opnieuw de aanjager van inkomend toerisme voor Duitsland

In 2022 werden maar liefst 16,4 miljoen culturele trips gemaakt. City breaks zijn ook zeer populair. Veel mensen die een reis naar Duitsland overwegen in 2023 willen een citytrip maken.

 

 

UNESCO campagne

Er zijn 51 UNESCO World Heritage Sites (Werelderfgoed) in Duitsland. De UNESCO campagne die in 2023 gaat lopen moet toeristen hierop attent maken. In 2025 wordt Chemnitz, Europese cultuur hoofdstad. Chemnitz ligt in Saksen en is de 3e grote stad na o.a. Dresden.

In 2024 vindt de European Championship plaatst in Duitsland. Dat zijn 51 wedstrijden die in vele steden in Duitsland gespeeld worden. De 1e wedstrijd is 14 juni 2024 in München. De finale is op 14 juli 2024 in Berlijn. Er zijn 2,8 miljoen tickets te krijgen in totaal en daarmee verwacht het Duits Verkeersbureau een grote stroom toeristen die ze graag een paar dagen langer willen laten verblijven.

 

Sustainability in Duitsland

Uit onderzoek van de WTTC blijkt dat 61% van de reizigers de voorkeur geeft aan een bestemming en reismerken die sustainable zijn. 59% van de internationale experts promoten Duitsland dan ook als een sustainable bestemming.

 

 

 

 

 

Comments are closed.