Bijzondere aanwinst voor Stoomtrein Katwijk Leiden met stoomlocomotieven uit Indonesië

Na ruim eenentwintig jaar overleg, gesprekken en bezoeken is de Museum Stoomtrein Katwijk Leiden er in geslaagd twee bijzondere in Nederland gebouwde stoomlocomotieven vanuit Indonesië terug naar Nederland te halen. De gesprekken in Indonesië zijn gevoerd door Gerard de Graaf conservator van het museum.

De locomotieven zijn nu onderweg naar Rotterdam, waar ze volgens de huidige planning op 29 april aankomen. Om het transport naar Nederland te financieren en voor een van de twee locomotieven een nieuwe stoomketel te kunnen bouwen, start het museum een crowdfundingsactie.

 

Nederlands fabricaat

De twee stoomlocomotieven zijn in de jaren ‘20 gebouwd door Machinefabriek Du Croo & Brauns uit Weesp. De productie was overigens bescheiden en bedroeg maar enkele honderden stoomlocs die vrijwel alle op plantages in Nederlands-Indië belandden. Deze beide locs kwamen terecht bij Javaanse suikerfabrieken. Zij trokken daar de lorries met suikerriet vanuit de suikerrietvelden naar de fabriek, maar zijn nu buiten gebruik. De stoomlocomotieven zijn:

  • Du Croo & Brauns 81/1925 is een vierassige stoomlocomotief met losse tender van 90 pk van het type Klien-Lindner. Als laatste deed deze dienst op Suikerfabriek Sumberhardjo op Noord-Java.
  • De andere loc, Du Croo & Brauns 159/1928, is een 80 pk Mallet-locomotief. Ze werd geleverd aan suikerfabriek Koenir van de Handels Vereeniging Amsterdam. Later verhuisde deze locomotief naar suikerfabriek Pesantren Baru.

Verder komen er 4 suikerrietlorries mee en een Simplex-railfiets, ook van Nederlands fabricaat.

 

 

Start Crowdfundingsactie

Het museum is inmiddels gestart met een actie om het transport te financieren. Dit transport naar Nederland gaat met de kennis van nu € 60.000 kosten. Met de bouw van een nieuwe stoomketel is ook € 70.000 gemoeid. Totaal gaat het dus om € 130.000.

Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden zet zich in voor behoud en restauratie van historisch spoorwegmaterieel dat in de eerste helft van de vorige eeuw in heel Nederland gebruikt werd voor kleinschalig vervoer van personen en goederen. Het is een ‘levend museum’, waar de bezoeker de sfeer van vroeger letterlijk kan opsnuiven. ‘Buiten’ zijn de treinritten met authentiek materieel een topattractie; ‘Binnen’, in de in 2022 geheel vernieuwde expositie, wordt de belangrijke rol in beeld gebracht die het smalspoor ooit had.

 

 

Aantal bezoekers

In het afgelopen jaar na Corona was dat bijna 27.000. De komende jaren zal dit naar verwachting groeien naar 50.000 bezoekers. Het museum is aangesloten bij de Museumkaart.

 

 

 

 

 

Comments are closed.