De opmars van het Luxemburgse Guttland betekent slow-tourism op z’n best

Het Luxemburgse Guttland is in opmars. De regio in het westen van Luxemburg is een typische hidden gem maar wel eentje die zich duidelijk onderscheidt van de rest van het land. Waar je in de andere regio’s van Luxemburg flink kunt uitleven – denk aan spectaculaire outdooractiviteiten, de bruisende hoofdstad en grootse natuurbelevingen – gaat het in Guttland een prettig tandje langzamer. Slow tourism op z’n best: zo rustgevend is Guttland.

Even van de gebaande paden af is zo nu en dan doen goed voor lichaam en geest. In Guttland weten ze dat als geen ander. De mix van groene bossen, gastronomische ervaringen en culturele belevenissen maken van dit stukje Luxemburg de ideale regio om tot rust te komen.

Kom bosbaden in Guttland

Bosbaden, de letterlijke vertaling van het Japanse Shinrin-Yoku, is een zintuigelijke belevenis in de natuur. Het principe is simpel: wandel in het bos en word je bewust van de natuur die je omringt. Adem diep in, luister naar de stilte en gebruik daarbij al je zintuigen: reuk, tast, smaak, zicht en gehoor. De natuur geeft energie en dat ervaar je maar al te goed in Guttland. Het grootste deel van deze regio bestaat uit bos met honderden kilometers aan wandel- en fietspaden. De deels ongerepte landschappen bieden rust en stilte en zijn ideaal om even aan het dagelijks leven te ontsnappen.

 

 

Wandelen op de Guttland Trails

Of je nu gaat voor een korte wandeling of langere afstanden wil lopen, de Guttland Trails zijn geschikt voor alle soorten wandelaars. De route van 37 km tussen Gaichel en Mersch is verdeeld in drie sprookjesachtige etappes. Een van deze etappes leidt door de Schankegriecht, een vallei die vernoemd is naar het Schankemännchen, een klein mannetje dat hier wellicht nog rondwaart volgens de mythe. Een andere etappe leidt langs de grootste Romeinse opgraving van Luxemburg, een historisch hoogtepunt. Naast de Guttland Trails loopt ook een deel van de Pelgrimsroute St. Jacques de Compostelle door het gebied. Behalve wandelen kun je hier ook uitstekend fietsen of hardlopen. Verschillende fietsroutes doorkruisen de regio en liefhebbers van Charly Gaul, de Luxemburgse wielrenner die in 1958 de Tour de France won, kunnen de naar hem vernoemde fietsroute fietsen.

De Vallei der Zeven Kastelen

Het Eischdal, ook bekend als het Vallei der Zeven Kastelen, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Guttland. De vallei dankt zijn naam aan de zeven kastelen die er staan: Mersch, Schoenfels, Hollenfels, het nieuwe en oude kasteel van Ansembourg, Septfontaines en Koerich. Je kunt ze niet alleen (deels) bezoeken, maar de kastelen zijn het hele jaar door het middelpunt van talrijke markten en festiviteiten. Het beroemde renaissancekasteel van Ansembourg is nog altijd privé-eigendom, maar je kunt wel de prachtige tuinen bezoeken. De kasteeltuinen werden aangelegd in 1750. Naast talrijke plantensoorten, fruitbomen en decoratieve fonteinen bevatten de groene terrassen een verzameling beelden, zoals het zogenaamde “mythologische steegje”, die tien beelden uit de Griekse en Romeinse mythologie omvat. Naast de zeven kastelen in het Eischdal is ook het kasteel in Useldange de moeite waard om te bezoeken.

Een meditatieve tour door Rindschleiden

Rindschleiden is het kleinste dorp van Luxemburg. En klein betekent ook echt… klein. Het dorp telt 1 inwoner. Dit dromerige dorpje leent zich bij uitstek tot een vredig relaxmomentje. Rindschleiden ligt verscholen in een dal en je reist hier even terug in de tijd. De ‘Slow Trip’ die je hier kunt ondernemen is een interactieve meditatieve tour. Je maakt met een gids een reis door de tijd, waar cultuur, natuur en mooie verhalen samenkomen.

 

 

Maak je eigen Peckvillchen

Het Luxemburgse dorp Nospelt stond van 1458 tot 1914 internationaal bekend als de keramiekhoofdstad. De traditionele Peckvillchen is een klein vogelvormig fluitje dat hier nog altijd met de hand gemaakt wordt. Dat kun je ook zelf doen tijdens een workshop in het Keramiek Museum. De Peckvillchen worden traditioneel gebruikt tijdens de feestdag Emaischen op tweede Paasdag.

Proef Guttland met een local

Guttland draait niet alleen om veel natuur, cultuur en historie, maar ook om lekker eten en drinken. Maak kennis met de lokale schnapps die Drëpp heet. Wil je hier meer van weten (en proeven)? Ga dan op pad met een local die je mee op pad neemt naar drie verschillende distilleerderijen in de omgeving. Je kunt ook meer gastronomische hoogtepunten in Guttland vinden. Ga bijvoorbeeld op foodtour en bezoek onder meer een imker, kippenfarm en proef van typische Luxemburgse lekkernijen die direct van het land komen. Deze foodtour kun je ook ondernemen met een oldtimer bus.

 

 

 

 

 

Comments are closed.