Wandelen of fietsen langs wijnhuizen en wijngaarden in Trentino

Er zitten fascinerende verhalen achter een wijn, verhalen die vaak door de eeuwen heen zijn doorgegeven aan een nieuwe generatie wijnboeren die de traditie gretig voortzetten. Dit is vooral het geval in een van de oudste productiegebieden in het Alpengebied, de Piana Rotaliana (ten noorden van Trento), “de mooiste wijngaard van Europa”, die door Johann Wolfgang Goethe werd bewonderd en beschreven in zijn verslag “Italiaanse reis”.

Alluviale bodems, gevoed door de rivier de Adige en zijn zijrivieren, en een natuurlijke barrière van bergen die de koudste stromingen tegenhouden, hebben de ideale omstandigheden gecreëerd voor de teelt van een inheemse wijnstok die een rode wijn geeft met een sterke persoonlijkheid, een onderscheidend en onmiskenbaar karakter, Teroldego Rotaliano D.O.C. Vol, genereus en elegant, diep territoriaal (de eerste D.O.C. erkend in Trentino) en daarom uniek. In de paleizen van het Habsburgse hof was het het “Tiroler Goud”, het Goud van Tirol.

Zelfs zijn robijnrode kleur is verbonden met een legende: het vertelt het verhaal van een draak die de bevolking terroriseerde en toen hij met een list werd gedood door de nobele graaf Firmian, ontsproten er Teroldego-wijnstokken uit de druppels van zijn bloed die op de grond vielen.

De Giro del Vino 50 tour

De Giro del Vino 50 is ongeveer 50 km lang ondergedompeld in de Piana Rotaliana en omvat alle zes dorpen van het gebied, met uitlopers naar het noorden richting Salorno (Alto Adige) en naar het oosten richting Giovo (Valle di Cembra). De route bestaat uit twee lussen: die naar het noorden, die helemaal vlak is, en die naar het zuiden, met beklimmingen en een groter hoogteverschil, maar schilderachtiger, door de heuvelachtige gordel. Deze tocht voert door prachtige wijnlandschappen langs de rivier de Adige, waarbij talrijke wijnhuizen worden aangedaan. Het is mogelijk om onderweg bij meer dan 50 wijnkelders te stoppen en een rondleiding en wijnproeverij te boeken.

 

De leukste hotspots in Italië in een gratis reisgids

Download nu een handige reisgids over Italië. Alleen vandaag gratis te downloaden! Extra tip: gebruik de reisgids ook offline op vakantie in Italië op je iPhone & iPad.

 

De Cembra-vallei – de hoogste wijngaarden van Europa

In Trentino liggen de hoogste wijngaarden van Europa en de meeste daarvan liggen in de Cembra-vallei. Hier is Müller Thurgau geboren, de ‘bergbeklimmer’ onder de Trentino-wijnstokken, koning van het aperitief en de lichte zomerkeuken. En het is in deze vallei waar men de bergkelders binnengaat om hun wijnen te proeven, geurig, dankzij het koele klimaat dat hun boeket verfijnt. Een dag in de kelders van de vallei (de “caneve”) is als een onderdompeling in de geschiedenis van de landbouwarchitectuur in de bergen: er zijn meer dan 700 km droge stenen muren die de eeuwenoude terrassen van wijngaarden met hellingen van meer dan 40% ondersteunen.

 

 

De caneve van de wijnbouwers is vaak uitgehouwen in de gevels van dorpshuizen: hier wordt u ondergedompeld in een authentiek, hardwerkend leven, een zeldzaam voorbeeld van passie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Om ze te ontdekken kunt u beginnen in de gemeente Verla di Giovo en een bezoek brengen aan Villa Corniole van de familie Nardin, een door een vrouw gerund bedrijf dat uitstekende wijnen aanbiedt die over de hele wereld bekend zijn. U kunt kiezen uit verschillende belevenissen in de mooie en goed uitgeruste kelder. https://www.villacorniole.com/?lang=en

 

 

De route gaat verder naar Cembra, het hart van de vallei. Hier vindt u tal van mogelijkheden om enkele van de meest bekroonde wijnmakerijen van Trentino te bezoeken: Cembra Vini di Montagna is de hoogste coöperatieve wijnmakerij in Trentino, niet alleen een voorbeeld van uitmuntende productie, maar ook in de ontvangst en organisatie van de bezoekersservice.

In de historische wijk Carraia kunt u vervolgens het wijnhuis Nicolodi Alfio bezoeken, een koppige en gepassioneerde wijnmaker die naast Müller Thurgau veel energie steekt in de herintegratie van de historische en vergeten wijnstokken van de vallei, zoals Lagarino.

 

 

 

 

 

Comments are closed.