Alexey Molchanov schrijft geschiedenis op Bonaire en breekt 2 wereldrecords freediving

Regerend wereldkampioen freediving Alexey Molchanov heeft op 28 maart het Freediving World Record 2023 op Bonaire verbroken met het bereiken van een diepte van 156 meter. Hij verbrak daarmee zijn eigen record dat hij op 25 maart jongstleden behaalde op een diepte van 153 meter. Molchanov deed zijn pogingen via de officiële freediving-instelling International Association for the Development of Apnea (AIDA), waarbij hij Servië en de internationale vlag vertegenwoordigde. De wereldrecordpogingen werden ondersteund door Tourism Corporation Bonaire.

The Machine

Molchanov, bekend als “The Machine” in de duikgemeenschap en de meest gedurfde freediver uit de geschiedenis, is gewend om records te breken sinds hij vijf jaar oud was. Dit jaar voegde de atleet op Bonaire, het eiland dat bekend staat om zijn ongerepte wateren en als duikparadijs, weer een wereldrecord toe aan zijn freediving-portfolio. Molchanov slaagde op Bonaire twee maal in zijn poging om het staande record van 150 meter op de Variable Weight (VWT) discipline te breken, voorheen in handen van freediver Walid Boudhiaf. De professionele freediver heeft momenteel ook het wereldrecord freediving in de discipline Constant Weight (CWT) op 129,85 meter.

Er werden in dat weekend op Bonaire ook andere bijzondere duikprestaties geleverd en diverse nationale records verbroken. Eric Van Riet Paap verbrak het Nederlandse nationale record op de Variable Weight (VWT) met een diepte van 93 meter en de Amerikaan Brandon Best zette een nieuw VWT nationaal record neer voor de Verenigde Staten met een duik van 52 meter.

 

 

“We zijn blij dat Alexey en andere avonturiers naar het eco-paradijs Bonaire zijn gekomen om hun talenten te laten zien en geschiedenis te schrijven op het eiland”, aldus Miles Mercera, CEO van Tourism Corporation Bonaire. “Onze beschermde en ongerepte onderwaterwereld creëerde de ultieme setting voor de freediving-prestatie en hielp Molchanov nog een onderscheiding toe te voegen aan zijn professionele freediving-portfolio.” AIDA is de grootste organisator van internationale vrijduikwedstrijden, regels en voorschriften. Hun missie is om de wereld te laten zien dat de sport veilig, leuk, uitdagend en een fantastische mix is van innerlijke rust, concentratie en teamwork. Bonaire heeft een aantal protocollen ingevoerd om optimale veiligheid tijdens de poging te waarborgen, met maatregelen als een contra-ballastsysteem en een paraatstaande ambulance.

 

 

Met een continue toewijding aan het herstel van koraalriffen, het duurzaam gebruik van oceaanbronnen en het streven naar gebalanceerde sociaal-economische ontwikkelingen, positioneert Bonaire zich als een van de meest milieuvriendelijke eilanden van het Caribisch gebied.

 

 

 

 

 

Comments are closed.