Net op tijd voor Pasen bij de Paus: Bloemen vanaf Keukenhof onderweg naar Sint-Pietersplein

Na maanden van voorbereiding vertrok eergisteren het transport met bloemen naar het Sint-Pietersplein in Rome. Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam, kwam naar Keukenhof om de bloemen te zegenen voor het vertrek. Precies om tijd om met Pasen aan te komen.

Sinds 1985 vormt de paasviering op het Sint-Pietersplein een prachtig decor voor bloemen en planten van Nederlandse kwekers en handelaren. Tijdens het uitspreken van het Urbi et Orbi, de zegen over stad en wereld, door paus Franciscus ervaren kijkers over de hele wereld de pracht en kracht van bloemen en planten.

 

 

Bloemsierkunstenaar Piet van der Burg uit Berkel en Rodenrijs is voor het 2e jaar arrangeur van dit bijzondere project. Samen met een team van tientallen vrijwilligers en Nederlandse kwekers verzorgt hij het design van de bloemenpracht. ‘’Het nieuwe leven van Pasen begint in Rome met bloemen uit Nederland. In twee dagen tijd schikken we zo’n 450 meter aan bolbloemen en 7.000 Avalanche rozen tot een bloemenzee. De Avalanche roos is gekozen als hoofdbloem en is niet alleen in de specifieke roomwitte kleur te zien, maar ook in vier andere kleuren. Rondom het hoofdaltaar is een grote rozentuin te zien. Daarnaast wordt er dit jaar ook gebruikgemaakt van diverse groentes als eyecatchers in het bloemwerk. We gebruiken de groentes in plaats van hortensia’s, deze staan door de vroege Pasen nog niet in bloei’’, aldus Van der Burg.

 

 

Elk jaar staat één bloemsoort op de voorgrond in de decoraties. Dit jaar is dat de Avalanche roos. Meijer Roses uit Pijnacker stelt 6.000 rozen in diverse kleuren ter beschikking. Celosia Reprise vormt deze editie ook een belangrijk onderdeel van de bloemdecoraties. Westlandse veredelaar Evanthia en Kwekerij Bos Bloemen openen het celosia seizoen met een sponsoring van 1.500 bloemen. Het Anthurium Collectief levert 500 bloemen en Telersvereniging Zentoo heeft een inbreng van 500 stelen enkelbloemige Baltazar chrysanten en Serenity Purple troschrysanten. Delphiniumkwekerij N.G. Wigchert uit Noordwijkerhout is vaste sponsor met 500 bloemen in drie kleuren. Nieuw dit jaar is de sponsoring van Tak Global die, in samenwerking met Coloríginz / OZ Import uit De Kwakel, een breed assortiment snijgroen schenkt.

Ook vanuit de bloembollenstreek is er dit jaar weer een grootschalige inbreng. UNEX Inc. uit Voorhout sponsort alle tulpenbollen en Roma Nova faciliteert de opkweek tot aan de bloei, samen met een aantal enthousiaste vrijwilligers. Ook de firma W. Oskam & Zn. BV uit Voorhout, met hun narcissen Tête-à-Tête, is er zoals ieder jaar weer bij. De bloembollen worden in bakken opgekweekt en zullen op het Sint Pietersplein een totale lengte van 465 meter sieren. Van der Slot Transport uit Noordwijkerhout verzorgt ook dit jaar weer de logistieke lijn van Nederland naar Rome.

Het totale arrangement wordt een samenspel van gemengde kleuren, waarin de bolbloemen de basis vormen en de snijbloemen in een kleurrijke laag erboven worden verwerkt. De producten sieren een oppervlakte van ongeveer 170 vierkante meter met tientallen arrangementen rondom
het altaar, op de trappen en het balkon. Hiermee wordt een prachtig decor gevormd, waarmee de Nederlandse sierteeltsector unieke producten aan de wereld laat zien.

 

 

Na het wegvallen van sponsoren leek eind januari 2022 dat, na een traditie van 35 jaar, met Pasen geen Nederlandse bloemen het Sint Pietersplein zouden sieren. De Friezenkerk in Rome kwam in actie om de traditie toch voort te zetten, met oude en nieuwe sponsoren.

Jaarlijkse reis naar het Vaticaan

Aan deze jaarlijkse reis richting Rome gaat veel voorbereiding vooraf. Koninklijke Van der Slot Transport verzorgt het vervoer van de bloemen vanuit Keukenhof naar Vaticaanstad. Het is een zorgvuldig afgestemd proces, zodat alle bloemen en benodigde materialen op tijd beschikbaar zijn voor de bloemenzee op het Sint-Pietersplein. De Nederlandse tuinbouwsector zorgt weer voor een prachtig kleurenpallet als decor van de Paasvieringen in Rome 2023. Wil je de Keukenhof bezoeken? Bestel hier je tickets.

Vaticaans museum

Vaticaans museum

 

 

 

 

 

Comments are closed.