Ontdek het Normandische Alençon in 48 uur

Ben je op vakantie in Normandië? Ga dan ook eens naar Alençon! Hieronder vind je tips voor een tweedaags verblijf in deze historische plaats waar vroeger hertogen zetelden.

Dag 1

Start met een bezoek aan de markt bij de Notre Dame basiliek in het centrum. Dit is vaste prik voor de inwoners van Alençon op donderdag- en zaterdagochtend. Je vindt er allerlei lokale producten om je vingers bij af te likken, zoals Normandische alcoholische dranken (bier, appel- en perencider), vers brood, kaas, groente en fruit, vlees, paté en honing.

Haal vervolgens een Nederlandse stadsplattegrond bij het VVV-kantoor aan de Place de la Magdeleine en ontdek de interessante geschiedenis van Alençon die tot bloei is gekomen in de middeleeuwen. In de wijk Saint-Léonard vind je de oudste panden van deze plaats: winkels, vakwerkhuizen, geheime binnenplaatsen en het Château des Ducs. Daarnaast heb je er keus uit gezellige restaurants en boetiekjes.

Lekkere trek gekregen van het wandelen? Maak dan een tussenstop bij Le Bistrot (Gault et Millau), die de sfeer oproept van een traditionele bouchon in Lyon, of bij San Remo voor een knapperige pizza.

Je mag niet weg uit Alençon voordat je het Musée des Beaux-Arts et de la Dentelle hebt bezocht. Dit museum is onder andere gewijd aan de geschiedenis van naaldkant, een unieke techniek die zelfs op de Unesco-Werelderfgoedlijst staat. Een waar topstuk binnen de collectie is de unieke bruidsluier van 3,5 meter lang die zo’n 500.000 manuren heeft gekost!

 

De leukste hotspots in Frankrijk in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

Geen betere manier om je dag af te sluiten dan met een heerlijk diner. Tip: ga naar het restaurant La Suite voor een moderne maar verfijnde keuken, of naar Les 4 sens of Chez Fano waar creativiteit hoog op het menu staat. Voor alle smaakpapillen is er wat wils.

 

 

Voor een goede nachtrust kun je vervolgens terecht in verschillende accommodaties, zoals een hotel in het stadscentrum (Ibis, Hôtel des Ducs), een b&b (La Hulotte) of een appartementje (Les 3 petites pommes). Bonne nuit!

Dag 2

De volgende dag begint het programma in een van de mooiste dorpen van Frankrijk, namelijk Saint-Céneri-le-Gérei. Dit pareltje ligt in het hart van het bergachtige natuurgebied Alpes Mancelles. Al ronddwalend door de straatjes begrijp je wel waarom dit dorp allerlei kunstenaars aantrok eind negentiende eeuw. Kijk eens in de bijzondere Salle des Décapités (Zaal van de Onthoofden) van de Auberge des Sœurs Moisy: op de wanden is de schaduw van de profielen van 66 schilders, inwoners en reizigers bij kaarslicht vastgelegd. Een stuk verderop ligt de Saint-Céneri kapel, vernoemd naar de oprichter van het dorp in de zevende eeuw. Als je een pin steekt in de voeten van het beeld van de heilige, dan zou je een huwelijkspartner kunnen vinden, zo luidt de legende.

 

 

Ben je een kunstliefhebber? Neem dan gerust een kijkje in de talloze ateliers, zoals die van Amélie Romet, een kunstenares in hart en nieren die zich laat inspireren door de natuur.

In La Maison du Gasseau, niet ver van het dorp vandaan, kun je genieten van een glas lokale cider en een menu dat ieder seizoen wisselt. Het is goed toeven op het terras midden in het groen. Bovendien kunnen kinderen fijn klauteren in het klimbos ernaast!

’s Middags is een goed moment om de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Er zijn allerlei routes waaruit je kunt kiezen naargelang je niveau, zoals de Trotté par la Corniche, een rondje van 5 kilometer dat een schitterend uitzicht biedt op Saint-Céneri-le-Gérei. Ga vervolgens naar de Jardins de la Mansonière. Hier kun je wel vijftien verschillende tuinen bewonderen, van een rosarium tot een Japanse tuin. Een ontspannende afsluiting van je tweedaagse trip!

Bereikbaarheid Alençon

  • Utrecht <> Alençon = 670 km met de auto
  • Parijs <> Alençon = 2u15 met de trein

 

 

 

 

 

Comments are closed.