Delta Air Lines start proef met eerste elektrische highlift truck op Schiphol

Delta Air Lines introduceert het eerste volledig elektrische vliegtuig bevoorradingsvoertuig op Amsterdam Schiphol Airport in samenwerking met Asito. Een nieuw initiatief dat zowel de CO2 uitstoot als de dieselvervuiling terugdringt.

Emissievrije highlift truck

De emissievrije highlift truck wordt voorlopig drie maanden ingezet om de vliegtuigen van Delta bij de gate te voorzien van benodigdheden voor de vlucht. Het initiatief heeft een zeer positieve invloed op de beperking van de CO2 uitstoot. Naar schatting legt een dergelijke truck zo’n 3000 km per jaar af, terwijl de motor blijft draaien tijdens de bevoorrading. Eén truck bevoorraadt vijf tot zes vliegtuigen per dag. Per keer kan een truck twee á drie vliegtuigen (Delta A350 en A330) bevoorraden en doet daar zo’n 25 minuten over. Daarna keert de truck terug naar het magazijn. De elektrische truck heeft als grootste voordeel tijdens al deze bezigheden geen CO2 uit te stoten. Daarnaast hoeft de wekelijkse tankbeurt en het wekelijkse regeneratieproces van het roetfilter niet meer uitgevoerd te worden, wat een aanzienlijke tijd- en kostenbesparing oplevert.

 

 

“Delta zet stappen om alleen elektrische voertuigen in te zetten op Schiphol en op grotere schaal op andere internationale luchthavens. Dit initiatief heeft een onmiddellijk positief effect op het terugdringen van broeikasgassen en creëert een betere werkomgeving voor onze teams op de luchthaven”, zegt Markus Wegner, Delta’s Field Director EMEAI ACS.

Delta’s doel is dat alle voertuigen die op Schiphol worden gebruikt tegen 2030 emissieloos zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.