Dit zijn de meest geliefde dorpjes in Toscane

We zijn enorm blij om je de ultieme reissuggestie van dit voorjaar te kunnen laten zien! Zoals je wellicht weet, is Toscane een van de meest geliefde regio’s van Italië, en ook niet voor niets. De glooiende heuvels, weelderige wijngaarden en prachtige architectuur zijn adembenemend. En hoewel steden als Florence en Siena altijd populair zijn bij reizigers, maar daarom vaak overvol. Zijn er ook veel charmante kleinere plaatsjes die net zo de moeite waard zijn om te bezoeken.

Holidu heeft een lijst samengesteld van de populairste dorpjes en kleine steden in Toscane, met minder dan 10.000 inwoners. Er werd gekeken naar de online zoekopdrachten voor de italiaanse plaatsen. De top 50 is gebaseerd op het aantal gemiddelde zoekopdrachten per maand via Google. Voor reizigers die willen genieten van de zon en de schoonheid van het voorjaar. Want ja, met dat grijze Nederlandse weer kunnen we wel weer wat extra vitamine D gebruiken! Van het middeleeuwse San Gimignano tot het pittoreske Capalbio, er is voor ieder wat wils op deze lijst. Dit zijn de meest geliefde plaatsjes in Toscane.

1. San Gimignano – zoekvolume: 90.500

Het betoverende middeleeuwse stadje San Gimignano, gelegen op een uur rijden van Florence in het hart van Toscane, staat bovenaan deze top 50. Al op weg naar het stadje, waar net geen 7.700 mensen wonen, is de eerste stop de moeite waard. Want het uitzicht op de 14 torens die boven San Gimignano uittorenen is indrukwekkend. Oorspronkelijk waren er wel 72 torens, gebouwd door de rijke families van de stad als teken van hun macht toen San Gimignano in de Middeleeuwen uitgroeide tot een belangrijk handelscentrum. Sinds 1990 staat het historische stadscentrum op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

 

 

2. Forte dei Marmi – Zoekvolume: 74.000

In de badplaats Forte dei Marmi wacht je een vakantie met enorme flair. De badplaats aan de Ligurische Zee staat vooral bekend om zijn luxe villa’s en fijne zandstranden. Forte dei Marmi heeft echter meer te bieden dan typische stranddagen. Wat dacht je van een bezoek aan de historische plekken, zoals het fort dat in 1788 werd voltooid en waaraan het stadje zijn naam ontleent? Het tweede deel van de naam van de stad komt van de marmergroeven in het gebied, die het marmer leverden dat werd gebruikt voor talrijke gebouwen in heel Italië. In Carrara, op ongeveer 30 minuten rijden van Forte dei Marmi, kan zo’n steengroeve worden bezocht.

3. Volterra – zoekvolume: 74.000

Het stadje had in 2022 naar schatting net geen 10.000 inwoners en neemt de bronzen medaille mee naar huis van de meest geliefde kleine Toscaanse plaats. Net als San Gimignano ligt Volterra in het hart van Toscane in een schilderachtig, heuvelachtig landschap en is 40 minuten van elkaar verwijderd. Blootgelegde fundamenten van Etruskische tempels en gebouwen die tussen de 3e en 2e eeuw voor christus zijn gebouwd, zijn bijzondere highlights. Een andere erfenis van de Etrusken die het karakter van dit pittoreske stadje aanzienlijk bepaalt, is het beeldhouwen in albast. Een wandeling door de steegjes onthult talrijke albast ateliers en werkplaatsen waar ambachtslieden sculpturen, decoratieve voorwerpen, lampen en nog veel meer aanbieden.

4. Castiglione della Pescaia – Zoekvolume: 60.500

Castiglione della Pescaia biedt een spannende mix van cultuur en vakantie aan zee. Je kan hier genieten van de brede zandstranden die zachtjes overgaan in de zee en pas laat op de dag diep worden. Als je graag door typisch Italiaanse steegjes slentert en de schilderachtige cafés of bruisende pizzeria’s af gaat dan is Castiglione ook wat voor jou. Daarnaast zijn er veel historische bezienswaardigheden te verkennen. Het middeleeuwse kasteel, gelegen op het hoogste punt van de stad, is omgeven door de natuur en je hebt er het mooiste uitzicht. Ook mag je de 13e-eeuwse kerk San Giovanni Battista en Fortezza Medievale, een wachttoren uit de 16e eeuw niet overslaan.

 

 

5. Montalcino – Zoekvolume: 60.500

Het kleinste plaatsje dat de top 5 heeft behaald is Montalcino met net geen 6.000 inwoners. Het is vooral bekend om zijn rode wijn “Brunello di Montalcino”. Geen wonder, want de ligging midden in de heuvels in het zuiden van Toscane biedt de perfecte omstandigheden voor wijnbouw. Vooral wijnkenners komen in Montalcino aan hun trekken, want de wijnhuizen in de omgeving bieden wijnproeverijen en rondleidingen. Wie liever sportief bezig is, kan door het romantische Toscaanse landschap rond Montalcino fietsen en onderweg stoppen bij een café of restaurant.

Deze vijf dorpjes ronden de top 10 af:

  • 6e – Pienza – zoekvolume: 60.500
  • 7e – Pitigliano – zoekvolume: 49.500
  • 8ste – Chianciano Terme – zoekvolume: 40.500
  • 9e – San Vincenzo – zoekvolume: 40,500
  • 10e – Capalbio – zoekvolume: 40.500

 

 

 

 

 

Comments are closed.