Beleef Amsterdam vanuit een andere hoek op jouw eigen boot

De grachten van Amsterdam vol boten kronkelen onder de stenen bruggen en langs de puntgevels, verborgen steegjes gevuld met modieuze boetiek winkels, galeries en leuke restaurants. Huur een privé boot in Amsterdam Noord, het Centrum of in Oost en verken de wateren van de stad met een privé sloep, een klassieke rondvaartboot of een milieuvriendelijke elektrische motorboot.

Parkeren op de grachten is vaak niet de beste parkeerplek

Varen over de grachten

Ervaren schippers kunnen het met grachten gevulde centrum van Amsterdam bereiken (of verlaten) zonder ooit van het water af te gaan, door de rivier de Amstel, de Vecht vanuit Utrecht of het lange landschap van het Noordzeekanaal te varen zoals handelsschepen van over de hele wereld dat ooit deden tijdens de Gouden Eeuw.

Een boot huren in Amsterdam

Een boottochtje boeken in Amsterdam is voor iedereen makkelijk genoeg, want de meeste kleine rondvaartboten en elektrische boten kunnen zonder vaarbewijs worden gehuurd, met of zonder schipper. Voor degenen die achterover willen leunen en willen genieten van de rit, kan je een professionele schipper huren voor elk type Amsterdamse rondvaartboot: restaurantboten voor 50 personen, motorjachten voor 20, sightseeing cruises met bier, en romantische avondtochten met een sprankelend drankje in de hand. Zodra het anker is gelicht, kan je huurboot worden gestuurd langs de prachtige grachten die op de UNESCO-lijst staan en die zich over een groot deel van het stadscentrum uitstrekken, waarbij je het Westerpark, het sierlijke Stadhuis, de Westerkerk en de prachtige Prinsengracht vanaf het water kunt bekijken.

 

 

Er zijn volop mogelijkheden om aan te leggen en voor anker te gaan, en er zijn havens waar je kunt overnachten beschikbaar op iconische locaties als het Scheepvaartmuseum en het Centraal Station. En boten die per uur worden verhuurd zijn meestal beschikbaar op de meeste centrale locaties, waardoor ophalen en afzetten uitermate gemakkelijk is, waar je ook verblijft in Amsterdam.

Verken Amsterdam door een bootje te huren

Als je aan Amsterdam denkt, dan denk je waarschijnlijk aan de grachtengordel. Sinds 1999 staan ze op de UNESCO werelderfgoedlijst en kunnen absoluut niet ontbreken om te bekijken tijdens je vaartocht in Amsterdam. Als je over de Prinsengracht vaart kom je langs het Anne Frank Huis, het wereldberoemde pand waar Anne tijdens de tweede wereldoorlog verscholen zat in het achterhuis. Aan de Amstel is ook genoeg te zien, denk aan de Hermitage, Carré en het Amstel hotel. De Wallen, ook wel bekend als “red light district”, kunnen niet ontbreken bij jouw vaartocht. Vaar langs Hotel De L’Europe over het Rokin en de Grimburgwal naar de Oudezijds Voorburgwal om de Wallen vanaf het water te bekijken. Vanaf het IJ heb je perfect zicht op de A’DAM toren en het EYE filmmuseum. Ook zie je hier de cruiseschepen liggen die naar Amsterdam komen. Zelfs als u maar een weekendje kunt komen, is een tochtje over het water een must, omdat u in relatief weinig tijd honderden bezienswaardigheden van de stad kunt zien.

 

 

Een ‘float and dine’ ervaring is misschien wel een van de meest romantische manieren om de stad bij nacht te zien, nippend aan champagne en het eten van heerlijk bereide gerechten, terwijl de sfeervol verlichte herenhuizen een achtergrond vormen. Een rauwere optie is om aan boord te springen van een partyboot voor oesters, onbeperkte drankjes en een stille disco onder de zon.

Koningsdag is een bijzonder drukke dag voor Amsterdamse bootverhuurders, met flottieljes oranje t-shirts en ballonnen die elke beschikbare centimeter van de grachten vullen. Het lijkt wel of heel Noord-Holland die dag een rondvaart maakt – met iedereen in het oranje – een prachtig gezicht! En terwijl het tijdens Amsterdam Pride drukker is op de grachten dan normaal, zijn de boten versierd met kleurrijke regenboogslingers. Veel rondleidingen passen hun route aan om historische en culturele feiten over de lokale LGBTQ+-gemeenschap op te nemen, waardoor het een heerlijk inspirerend moment is om Amsterdam op zijn inclusiefst te ontdekken.

Beste gebieden om een boot te huren in Amsterdam

Of u nu een weekendje weg gaat om de Amsterdamse grachten en de belangrijkste bezienswaardigheden van Amsterdam te bekijken of een week lang de stad tot in de kleinste details wilt verkennen, een boot huren is altijd mogelijk.

Amsterdam Centrum

Het Amsterdamse Centrum wordt gekenmerkt door adembenemende architectuur, veel van de beste restaurants van de stad en de meest charmante straatjes. Er zijn hier ook veel hotels en Airbnb-opties in torenhoge herenhuizen, waardoor het Amsterdamse Centrum een ideale plek is om een dag een boot te huren en rond te varen.

Amsterdam Oost

Als je een boot huurt in Amsterdam Oost, kun je genieten van een aantal van Amsterdams bekendste culturele bezienswaardigheden, zoals het Tropenmuseum en museum De Hermitage. Maar als je voeten droog land missen, zou een picknick in Amsterdams eerste openbare park – het Oosterpark – een perfecte afsluiting van de dag zijn.

Het IJ

Westerpark

Het Westerpark is een van de groenste gebieden van Amsterdam. Het gelijknamige Westerpark beslaat een groot deel van het gebied, maar het is ook een ideale optie voor watersporters die op zoek zijn naar het iconische Amsterdam.

De Wallen

Als je een bootje huurt in de rosse buurt, kun je een van de oudste en misschien wel meest iconische buurten van Amsterdam vanaf het water verkennen. De straten en grachten van De Wallen zijn vooral interessant voor architectuur- en cultuurliefhebbers, omdat ze vol staan met prachtig bewaard gebleven kerken zoals De Oude Kerk – het oudste gebouw van Amsterdam, maar ook met eigenzinnige culturele instellingen en uitstekende bars, brouwerijen en cafés.

Soorten rondvaartboten om te huren

Botenverhuur op de Amsterdamse grachten bestaat vooral uit kleine pleziervaartuigen, geschikt voor het bevaren van de krappe grachtengordel die kriskras door het centrum van de stad loopt. Je zult niet veel speedboten of grotere boottypes vinden, omdat voor het behoud van de grachten op de UNESCO-lijst en het comfort van woonboten, booteigenaren en schuiten, de snelheidslimieten streng worden gecontroleerd en grotere vaartuigen over het algemeen beperkt zijn tot buiten de grachten.

Klassieke Salonboot huren

Deze luxueuze klassiekers zijn perfect voor groepen die op zoek zijn naar een manier om de klassieke schoonheid van Amsterdam te zien vanuit een even klassiek schip. Ze kunnen worden geboekt met kleinere groepen voor sit-down diners en lunches, waardoor ze perfect zijn voor werkuitjes, recepties en groepsrondleidingen. De meeste salonboten zijn gereviseerd met een elektrische bootmotor, maar een aantal hebben nog werkende 19e-eeuwse stoommachines, perfect voor een klassiek gethematiseerde dag op de grachten. Voor kleinere groepen zijn er verschillende unieke aanbiedingen, vele daterend uit het begin van de 20e eeuw, met betoverende ontwerpen met houten panelen die de aandacht trekken terwijl u met de bezienswaardigheden meevaart.

Sloep huren

Amsterdam heeft een kleine collectie voormalige reddingsboten, omgebouwd tot pleziervaartuigen met elektrische motoren en deskundige gidsen, die perfect zijn voor rondvaarten langs de belangrijkste bezienswaardigheden. De meeste hebben een bar aan boord voor iedereen die een biertje of twee wil drinken. Ook als je je verjaardag wil vieren boek je via Barqo gemakkelijk de juiste boot. Huur een van de vergunde sloepen en beleef een onvergetelijke verjaardag op de grachten van Amsterdam. Indien gewenst kun je de hele boottocht laten cateren zodat je nergens meer omkijken naar hebt.

Hermitage Amsterdam

Hermitage Amsterdam

Heb je een vaarbewijs nodig om zelf te varen in Amsterdam?

Voor elektrische sloepen en kleine huurboten in Amsterdam heb je geen vaarbewijs nodig. Je hebt alleen een vaarbewijs nodig als je van plan bent een boot te huren die langer is dan 15 meter en harder kan dan 20 kilometer per uur. Maar een vaarbewijs is helemaal niet nodig, omdat de maximumsnelheid in het centrum van Amsterdam onder de 10 km per uur ligt.

Voor grotere en snellere vaartuigen heb je een Klein Vaarbewijs nodig, inwoners van de EU, het Verenigd Koninkrijk en andere niet-EU-landen hebben een ICC (International Certificate for Operators of Pleasure Craft) nodig. Niet comfortabel bij het idee om zelf te varen? Je kan ook een boot huren in Amsterdam met schipper.

Beste tijden om te huren

De zomer, met name juli en augustus, is de drukste tijd om een boot te huren in Amsterdam, met lange warme dagen waardoor de schilderachtige waterwegen druk bevaren worden gedurende het hele seizoen. Het tussenseizoen wordt, net als in heel Noordwest-Europa, ontsierd door regenbuien, maar afgewisseld door lome, zomerse dagen die tot ver in oktober duren. Maar dit is misschien wel de beste tijd voor sightseeing, omdat de kanalen minder druk zijn, waardoor er waardevolle ruimte vrijkomt om de bezienswaardigheden te verkennen.

Botenverhuur is het hele jaar door mogelijk, zelfs in de winter, met overdekte en verwarmde opties voor als het weer wat frisser wordt, zodat u comfortabel kunt varen, zelfs wanneer een dunne, prachtige laag sneeuw de Amsterdamse keien en gevels kleurt.

Hoeveel kost het om een boot te huren in Amsterdam?

De meeste Amsterdamse bootverhuurders rekenen een uurtarief van ongeveer €50 per uur, met dynamische tarieven voor langere huurperiodes. Eco-bootjes en eenvoudige rondvaartboten zijn meestal het goedkoopst, terwijl sommige boten in de hele stad al vanaf €79 voor drie uur te huur zijn. Grotere boten en sloepen hebben doorgaans een langere minimum huurperiode en variëren van €135 tot €480 voor een huur van twee uur.

 

 

Grote luxe boten en klassieke salonboten zijn het duurst en kosten vaak rond de €760 voor twee uur, maar ze hebben genoeg zitplaatsen voor meer dan 20 personen, waardoor ze een voordelige optie zijn als uw groep groot genoeg is.

Vaarregels in Amsterdam

Als je wil varen in Amsterdam zal je rekening moeten houden met de lokale vaarregels.

  • De maximum vaarsnelheid is 6 kilometer per uur met uitzondering van de Kostverlorenvaart, het Oosterdok, de Nieuwe Herengracht en de Amstel (in de richting van Ouderkerk aan de Amstel). Hier geldt een maximum vaarsnelheid van 7,5 kilometer per uur
  • Vaar altijd stuurboord (rechts)
  • Is je boot kleiner dan 20 meter? Geef dan altijd voorrang aan langere boten
  • Maak je boot nooit vast aan bomen, brugleuningen, lantaarnpalen of fietsrekken
  • Je mag niet aanmeren op plekken waar dit verboden is, er staat dan een bord ‘Verboden aan te meren’
  • Zorg ervoor dat je niet aanmeert bij een trap of touw voor drenkelingen. Deze zijn bedoeld voor mensen om uit het water te komen
  • Zorg ervoor dat je geen overlast veroorzaakt bij de bewoners. Dit houd in dat je geen versterkte muziek op de boot mag draaien en niet mag schreeuwen
  • Net als op de weg is het voor de bestuurder van de boot niet toegestaan om alcohol te drinken of drugs te gebruiken

Het is mogelijk dat de gemeente besluit de grachtengordel tussen 00:00 en 07:00 uur te sluiten voor boten zodat de bewoners een normale nachtrust kunnen krijgen.

Amsterdam

 

 

 

 

 

Comments are closed.