Goudse eropuit tips voor de lente

In de stad van kaas, stroopwafels en bier ontdek je een fijne mix van verrassende creativiteit en eeuwenoude historie. Zo sta je het ene moment op de traditionele Gouda Kaasmarkt en zie je prachtige exposities van oude meesters in Museum Gouda. Om vervolgens in de festivalmood te komen op de levendige stadsoever GOUDasfalt en kunst van Goudse bodem te bewonderen tijdens Open Atelier Gouda. Welkom in het Goudse lenteseizoen.

Kaashistorie op de Gouda Kaasmarkt

De kaasboeren staan in de startblokken voor het Gouda Kaasmarktseizoen 2023 dat op donderdag 6 april start. Vanaf dat moment is de Markt op de donderdagochtenden (behalve 27 april en 18 mei) het toneel van een historisch schouwspel van handjeklap en kaaswegen. Met ook veel kaas om te kopen en activiteiten in de middag voor een dagje Gouda. Zo zijn daar de instapwandelingen met het Goudse Gidsen Gilde door de middeleeuwse straatjes en de boottours van Bootje Kaas en Reederij de IJsel. Ook maak je een stadstour met de Goudse fietstaxi, bak je siroopwafels bij Berg’s Bakery en zijn er grachtentochten met Reederij de IJsel.

 

 

Om de kaaspret compleet te maken staat de Kaasvaart vanaf 5 mei gepland. Een platbodem van dezelfde Reederij neemt je mee over historische vaarwegen, van de Reeuwijkse Plassen naar de Gouda Kaasmarkt en terug. Wie niet genoeg krijgt van kaas, stapt op de fiets voor de KoeKaas fietsroute langs kaasboerderijen, dwars door de weilanden van het Groene Hart.

Wandelen door Middeleeuws Gouda

Het centrum van Gouda is compact en ontdek je het beste te voet. Op eigen gelegenheid met de stadsgids ‘25 Steegjeswandeling Gouda’ die onder meer te koop is bij VVV Gouda. Of reserveer een plekje voor de Storytrail wandeling op zaterdag 9 april waarbij verhalenverteller Brot de stadsgeschiedenis tot leven wekt. Voor een wandeling met gids en (kleine) groepen staan het Goudse Gidsen Gilde en Stadswandelingen Gouda voor je klaar. Het Gilde organiseert op zaterdagen instapwandelingen met een thema, op 29 april ‘Joden in Gouda’. De instapwandeling ‘Poortjes, hofjes en steegjes’ is er elke woensdag van juni tot en met augustus tijdens de openlucht antiek- en brocantemarket Gouds Montmartre.

Schatten uit het Rijks en Open Atelier Gouda

Bij een wandeling in of rondom Gouda hoort een bezoek aan Museum Gouda. Het museum toont tot en met 17 september de expositie Hoge Luchten, Schatten uit het Rijks. Een selectie van 40 prachtige vergezichten en intieme stadsgezichten van grote meesters uit de depots van het Rijksmuseum en werken uit het museum zelf. Hedendaagse kunstenaars Martin & Inge Riebeek leveren met korte videoportretten van Goudse inwoners hun artistieke bijdrage aan de expositie onder de noemer Stadslucht maakt vrij. Wie liever galeries bezoekt en kunst koopt, komt naar Open Atelier Gouda op 15 en 16 april met ruim dertig deelnemers. Onder meer de galeries Montulet, de Hollandsche Maagd, kleiwerkplaats Witheet op GoudAsfalt en edelsmid Femke Bosscher openen hun deuren.

 

 

Creatieve festival-hotspot GOUDasfalt

Wie zin heeft in een industriële locatie, gaat naar GOUDasfalt aan de Hollandse IJssel, de levendige stadsoever en broedplaats voor creatieve ondernemers. Waaronder Metal Fantastique voor ambachtelijke metalen producten, WievanZoethout voor vintage spullen, de bierbrouwers van stadsbrouwerij de Goudsche Leeuw en Brouwerij 1923, naast VUIGmakers waar ze nieuw leven aan afval geven. Het is ook de plek voor exposities van Open Atelier Gouda en festivals. Het weekend van 12, 13 en 14 mei is ingeruimd voor het Gouds Geluk Food Festival. Drie dagen lang eten bij de beste foodtrucks, genieten van live muziek en dansen in de silent disco. Het terrein is te bereiken met de auto of met de pontjes Gein of Korne die in de weekenden varen.

 

 

 

 

 

Comments are closed.