Beloon je werknemers met bucketlist-items

Traditionele beloningen in de vorm van cadeaubonnen, producten en geld zijn achterhaald, vinden Martijn Duker en Sidney van Riesen. Met unieke ervaringen creëer je als werkgever pas echt betekenis voor elke medewerker, mijlpaal en feestdag. Precies dat faciliteren de ondernemende vrienden, jarenlang succesvol met VoetbalreizenXL, met hun nieuwe startup ToJoy.

Traditionele beloningen

Traditionele beloningen hebben een kort geluksmomentje en sluiten vaak niet goed aan bij de interesses van de werknemer. Ervaringen zijn deelbaar en voor het leven. En dankzij die ervaringen voelen mensen zich gelukkiger. Daardoor gaan ze op de werkvloer blijer en productiever aan de slag, met minder verzuim en verloop van personeel tot gevolg. Win-winsituatie dus, want zowel de werknemer als de werkgever plukken er de vruchten van.

In de kern is dat de filosofie achter ToJoy. Martijn en Sidney geloven heilig in de nieuwe vorm van belonen. ‘Geld is allang niet altijd meer de trigger voor werknemers om harder te lopen voor het bedrijf waar ze werken’, zegt Martijn. ‘En ook is het meestal niet de goede manier om erkend te worden. Ervaringen gaan veel langer mee en zijn soms zelfs levensveranderend. Die hebben veel meer impact op mensen dan geld. Als ze dan ook nog worden aangeboden door de werkgever. Het mes snijdt aan twee kanten, want deze ervaringen zorgen voor meer werkgeluk. Als je daarin investeert, verdient het zich dubbel en dwars terug.’

Vergeet het bosje bloemen als bedankje, het bronzen beeldje bij jubilea en het traditionele kerstpakket met voedselproducten. Het is tijd om uitjes te organiseren en herinneringen te maken. Daar komt ToJoy om de hoek kijken. Want geen werkgever heeft er de tijd en ruimte voor om dit voor elke werknemer op poten te zetten. En los daarvan: hoe pak je dat eigenlijk aan? Waar gaan die uitjes dan naartoe? En wat is leuk voor wie?

Zorgeloos genieten

Met het zelf ontwikkelde platform voor beloningen en erkenning verzorgt ToJoy dat hele proces voor werkgevers. Sterker nog: dat maakt het mogelijk om een medewerker in slechts een paar klikken op de muis een zinvolle beloning te sturen. Kun je als werknemer er ook nog voor kiezen om de verkregen credits direct om te zetten in een unieke ervaring of om nog even door te sparen voor een van de vele bucketlist-items.

Sidney: ‘Heeft iemand een sales-target gehaald, een nieuwe medewerker aangedragen of viert een medewerker een mijlpaal bij het bedrijf? Heeft iemand een bijzondere prestatie geleverd? Of wil je een medewerker juist motiveren als het om welzijn en gezondheid gaat? Er zijn veel momenten waarbij werknemers credits verdienen voor een unieke ervaring. Wij zorgen ervoor dat de juiste medewerker de juiste ervaring krijgt, met een overzicht van alle beschikbare ervaringen binnen het beschikbare budget.’

 

 

Martijn: ‘We onderscheiden ons door werkgevers het hele beloningsproces uit handen te nemen. Zodat hun werknemers uiteindelijk zorgeloos kunnen genieten van hun welverdiende uitje en activiteit. We zorgen daarnaast voor follow-up wanneer blijkt dat mensen hun beloning nog niet verzilverd hebben. We vinden het belangrijk dat mensen er gebruik van maken, want dat heeft positieve effecten voor zowel de werknemer zelf als de organisatie waarvoor ze werken.’

Voor elk wat wils

En de ervaringen? Die kun je zo gek niet bedenken. Van een dagje naar een wellnesscentrum, museum of dierentuin tot dineren bij een restaurant met een Michelinster, het behalen van een duikbrevet, pinguïns spotten in Antarctica of duiken met haaien in een tropisch vakantieoord. Dankzij hun jarenlange ervaring in het organiseren van compleet verzorgde voetbalreizen, kennen Martijn en Sidney de weg in de wereld van uitjes.

‘De laatste acht jaar hebben we duizenden mensen van sportevenementen in het buitenland laten genieten’, vertelt Sidney. ‘We breiden ons netwerk nu uit, want we beperken ons uiteraard niet tot sportieve activiteiten. Van een operaconcert tot een Formule 1-wedstrijd: er moet voor elk wat wils bij zitten.’

 

 

Begin december was de lancering van het ToJoy platform een feit. Dé maand bij uitstek om werknemers te belonen. De eerste organisaties hebben dan ook al gebruik gemaakt van ons platform voor het kerstgeschenk. De geluiden zijn veelbelovend. ‘We verwachten komende tijd veel animo. Het mooie van ons platform is dat we continu nieuwe functionaliteiten en ervaringen aan het aanbod toevoegen, dus het is volop in beweging.’

Starten met ToJoy is kosteloos

Na een flitsende start maken de oprichters van ToJoy zich klaar voor verdere groei. Organisaties kunnen geheel kosteloos starten met het gebruik van het unieke beloningsplatform. Een account aanmaken voor het platform kan eenvoudig op de website.

 

 

 

 

 

Comments are closed.