Reizen in tijden van klimaatverandering en veranderde waarden

Met het oog op de bedreiging door klimaatverandering is er in de toerismebranche meer en meer sprake van een transitie naar duurzamer reizen. Petra Hedorfer, bestuursvoorzitter van de Deutsche Zentrale für Tourismus, het nationale verkeersbureau van Duitsland, wijst op het huidige consumentengedrag en op de kansen die duurzaam toerisme bieden.

Vraag: Wat moet ik me precies voorstellen bij veranderde waarden in het kader van de klimaatverandering?

Petra Hedorfer: Duurzaam handelen en bestrijding van klimaatverandering zijn vandaag de dag geen extraatjes meer; ze zijn doorgedrongen tot nagenoeg ieder onderdeel van het leven en hebben in zoverre ook betrekking op alle aspecten van het reizen. Naast authentieke en individuele reiservaringen wordt ook de vraag naar een duurzaam aanbod, duurzame accommodaties en milieuvriendelijke vervoersmiddelen steeds groter. In Duitsland is het thema duurzaamheid al verankerd in de toerismestrategie van de regering. Als toeristische organisatie zetten we erop in om het vakantieland Duitsland als duurzame bestemming te positioneren ten opzichte van de internationale concurrentie.


Vraag: Hoe goed lukt dat?

Petra Hedorfer: Internationaal gezien heeft Duitsland al een zeer goed imago als duurzame bestemming. Uit een studie van IPK International die in oktober 2022 in onze opdracht werd uitgevoerd, blijkt hoe sterk Duitsland zich als vakantieland heeft weten te positioneren als duurzaam merk. In vergelijking met de rest van Europa zetten internationale reizigers Duitsland op de 3e plaats als het gaat om duurzaam aanbod. In de internationale Sustainable Development Index, die de vooruitgang bij het bereiken van de VN-klimaatdoelen toont, stond Duitsland in 2022 op plaats 6.

Naast de consumenten peilen we natuurlijk ook de stemmen uit de branche en daar zien we een vergelijkbaar gunstig beeld. Driekwart van de 280 ondervraagde beleidsmakers van internationale toeristische bedrijven zien Duitsland als duurzame bestemming. En zij voorspellen dat de vraag van consumenten naar duurzame producten de komende jaren zal stijgen.

Vraag: Wat moet er worden gedaan om consumenten op de hoogte te brengen van deze duurzame positie?

Petra Hedorfer: Dat lukt als we echt 360 graden denken en handelen. Als toerismebureau delen we continu de nieuwste data met dienstverleners, van de te adresseren doelgroepen tot trends bij de keuze voor vervoersmiddelen. Dat zijn doorslaggevende uitgangspunten voor aanbieders. Bij een transformatie is ook de voortdurende uitwisseling van best practices enorm belangrijk, zodat aanbieders samen sneller vooruitkomen. Hierbij fungeren wij als toeristische organisatie als netwerk- en kennisplatform. Met de nieuwe claim ‘Together we care’ tonen we duidelijk onze doelgerichte benadering. Wat het aanspreken van klanten betreft hebben veel consumenten het duurzame Duitsland al voor ogen, omdat wij al jarenlang milieuvriendelijke gecertificeerde producten, het stimuleren van het openbaar vervoer, vakantie in een landelijke omgeving en inclusie onder de aandacht brengen in het buitenland. Ook dit jaar en in de toekomst zullen we klimaat- en milieuvriendelijk toerisme nog sterker benadrukken in onze merkcommunicatie.


Vraag: Men kan zich afvragen of aanbieders in een energie- en personeelscrisis momenteel misschien andere uitdagingen hebben dan het scheppen van een duurzaam aanbod.

Petra Hedorfer: Het veiligstellen van werkgelegenheid en welvaart – ook in het landelijke gebied – is onlosmakelijk verbonden met klimaat- en milieubescherming en dus ook met de ontwikkeling van de samenleving en bevolking. Dat weten alle marktdeelnemers en daarom werken ze ook allemaal aan een duurzaam en hulpbronnenefficiënt kwaliteitstoerisme.

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Vraag: Welke wensen en verwachtingen hebben reizigers vandaag de dag?

Petra Hedorfer: Het positieve toeristische imago van Duitsland komt over het algemeen goed overeen met de interesses en wensen van duurzaam reizende gasten. Om het vakantieland Duitsland geloofwaardig en toekomstbestendig te kunnen positioneren, hebben we een nog groter gecertificeerd reisaanbod nodig. Want volgens een analyse van IPK International zijn voor 80% van de internationale reizigers duurzaamheid, klimaat- en milieuvriendelijkheid belangrijke of zelfs zeer belangrijke onderwerpen. In dit verband verwacht ongeveer 40% van de respondenten een breder en voordeliger aanbod en concrete informatie rondom hun verblijf. Bij 90% van de respondenten is ook de wens heel sterk om een stedentrip te combineren met een verblijf in een landelijke regio. Daarmee wordt niet alleen de verblijfsduur verlengd, maar ook de CO₂-voetafdruk verlaagd. Gecertificeerde aanbiedingen, online zichtbaarheid en ook reclame voor het voor- en naseizoenen zijn belangrijke factoren voor aanbieders.

 

 

Als Duits Verkeersbureau maken wij voortdurend gebruik van de mogelijkheid om bestaande reismotieven van toeristen te verbinden met duurzaamheid. Onze campagne voor de Duitse werelderfgoedlocaties, die dit jaar start, is een goed voorbeeld om onze benadering te verduidelijken. Er bestaat buitengewoon veel interesse van reizigers om in Duitsland cultuur te ervaren. Bij de wereldwijde reizen van Europeanen is Duitsland bijvoorbeeld culturele bestemming nr. 1. In cijfers komt dat overeen met acht miljoen cultuurreizen oftewel een marktaandeel van 13 procent. Dus het is zeer zinvol om gasten heel gericht bij hun culturele interesse op te pikken en ze te laten zien hoe ze deze duurzaam kunnen ervaren. De campagne ’51 UNESCO World Heritage Sites – Historic.Modern.Germany’ is vooral gericht op het contrast tussen historisch werelderfgoed en het diverse toeristische aanbod in de stedelijke en landelijke omgeving. Om internationale gasten naast unieke en authentieke ervaringen tijdens een stads- en natuurverblijf ook duurzame reiservaringen te bieden, is een groot deel van het toeristische aanbod in combinatie met onze werelderfgoedlocaties klimaatvriendelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Onze campagne is erop gericht dat gasten het aanbod zo aantrekkelijk vinden dat ze een langer verblijf plannen, wat weer tot een lagere CO₂-voetafdruk leidt.

 

 

Vraag: Wat zijn naast cultuur thema’s die internationale reizigers in 2023 interesseren?

Petra Hedorfer: De veranderde waarden van internationale reizigers tonen eenduidig hoe het reisgedrag sinds de uitbraak van de coronapandemie is veranderd en nu duidelijk meer op duurzaamheid is gericht. Daarom gebruiken we het komende jaar naast de UNESCO-campagne twee campagnes met een sterke ‘groene focus’, die al in 2022 en daarvoor succesvol waren. In 2023 worden deze campagnes uitgerold met nieuwe reisideeën en inspiratie. Bijvoorbeeld de campagne FEEL GOOD, die een duidelijke focus heeft op een klimaat- en milieuvriendelijk aanbod. Onze campagne Embrace German Nature toont hoe veelzijdig en uniek de natuurlandschappen in Duitsland zijn en hoe hulpbronnenefficiënt deze kunnen worden bezocht.We verheugen ons op het bezoek van internationale gasten uit de hele wereld, die samen met ons streven naar een duurzaam toerisme.

 

 

 

 

 

Comments are closed.