Denemarken kaapt Mona Lisa met kunstmatige intelligentie en zet haar in als woordvoerder

Baanbrekende kunstmatige intelligentie brengt de iconische kunstwerken Mona Lisa en het Meisje met de parel tot leven in de nieuwe activatiecampagne van toerismeorganisatie VisitDenmark. Samen met een aantal andere trekpleisters dragen zij de eenvoudige boodschap uit; kom niet naar mij toe, maar bezoek in plaats daarvan ‘Denmark, The Land of Everyday Wonder’, dat als remedie tegen bucketlist-toerisme op de kaart wordt gezet. De campagne onderscheidt zich bovendien door het script dat 100% door ChatGPT is gegenereerd.

Al decennialang vraagt men zich af wat er schuilt achter die mysterieuze glimlach van de Mona Lisa. Wat als zij de kans zou krijgen om te spreken? Wat zou zij dan zeggen? Met de nieuwe activatiecampagne heeft dit wereldberoemde kunstwerk een stem gekregen.

Samen met een reeks andere iconische trekpleisters, waaronder het Meisje met de parel, het Vrijheidsbeeld en de Schreeuw, zijn deze iconen tot leven gewekt met behulp van kunstmatige intelligentie.

In verschillende video’s spreken zij zich uit en adviseren zij potentiële reizigers om toeristische valkuilen te vermijden en in plaats daarvan naar Denemarken af te reizen, naar het land waar de kleine wonderen soms letterlijk voor het oprapen liggen.

Een nepcampagne voor een authentieke vakantie

De pr-activatie is uniek omdat zowel de scripts als de visuals volledig door kunstmatige intelligentie zijn gemaakt. Nieuwe technieken zoals deepfake worden al veelvuldig ingezet om beelden tot leven te brengen, echter is het met ChatGPT pas recentelijk mogelijk geworden om hier een nieuwe dimensie aan toe te voegen, waarmee het een van de eerste toeristische pr-activaties is die de twee technologieën combineert.

 

 

Mette Rodenhuis-Carlsen, marktdirecteur van VisitDenmark Nederland legt uit: “Stel je eens voor dat je de Mona Lisa bent. Schrijf een betoog over waarom iemand Denemarken moet bezoeken in plaats van in de rij te staan om jou te bewonderen?” Dit was de vraag die wij aan ChatGPT hebben gesteld. Het antwoord was luchtig en geestig en wij hebben dan ook geen enkel woord zelf geschreven. We hebben alleen delen verwijderd die te lang waren of gewoonweg niet waar waren. Hoewel het enigszins riskant aanvoelde om onze hele berichtgeving in handen te geven van kunstmatige intelligentie, zijn we verheugd om voorop te lopen in de toeristenindustrie en geavanceerde technologie te gebruiken om onze boodschap tot leven te brengen.”

Toeristische attracties zijn niet meer zo aantrekkelijk

Uit een recente enquête uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zweden kwam naar voren dat overvolle toeristische trekpleisters als een van de belangrijkste redenen voor vakantieteleurstelling worden gezien (54%)*. De reiziger van vandaag is op zoek naar verborgen pareltjes en wil ervaringen buiten de gebaande paden in plaats van het puur afvinken van beroemde bezienswaardigheden.

 

Dit zijn alle Tolbruggen en veerdiensten in Denemarken

Download het handige overzicht van alle veerdiensten en tolbruggen in Denemarken bij VisitDenmark. Geef je e-mailadres op, druk op de button Download hieronder en scroll daarna naar beneden.

"*" geeft vereiste velden aan

 

“Vanuit een marketingperspectief gezien maken de huidige trends Denemarken alleen maar relevanter als vakantiebestemming”, zegt Mette Rodenhuis-Carlsen. “We zijn natuurlijk bevooroordeeld als het gaat om het promoten van Denemarken. Echter hebben wij ook niet één specifieke hoofdattractie, maar eerder een overvloed aan kleinere, unieke natuur- en cultuurervaringen, waardoor Denemarken perfect aansluit bij de wens van ‘de minder bereisde weg’. Wij verwelkomen graag de ‘Exploristen’ in het land van alledaagse verwonderingen.”

‘Don’t be a tourist, be an Explorist’

Met deze uiting geeft VisitDenmark invulling aan de tendens onder reizigers waarbij vakantie steeds minder draait om het bezoeken van iconische plaatsen en ‘Instagram’ waardige locaties. Juist het ontdekken van de cultuur en natuur, proeven van streekgerechten en verrast worden door de verborgen parels die een land rijk is maakt een vakantiebeleving uniek.

 

 

In Denemarken liggen de vele kleine wonderen iedere dag weer voor het oprapen – soms letterlijk, zoals bij het plukken van verse oesters of het vinden van barnsteen langs de Noordzeekust. De rust en ruimte die het land biedt om stil te staan bij de dagelijkse kleine geluksmomenten maakt Denemarken tot hét vakantieland voor de ‘explorist’. De campagne ‘Don’t be a tourist, be an explorist’ is onderdeel van de huidige branding van VisitDenmark: ‘Denmark, The Land of Everyday Wonder’.

 

 

 

 

 

Comments are closed.