Meer festiviteiten dan ooit tijdens Las Fallas in Valencia

De stad Valencia staat deze maand op zijn kop tijdens het vieren van de Fallas. Hoewel de belangrijkste activiteiten van de Fallas van 15 tot 19 maart plaatsvinden, zijn de eerste festiviteiten vanaf 1 maart al van start gegaan. Vier de lente met de Valencianen mee en ontdek meer over het meest indrukwekkende festival waarbij traditie, satire en kunst op unieke wijze samenkomen.

Ninots

De Fallas komen voort uit een oude gewoonte van timmerlieden. Ze vierden de komst van het voorjaar door op de avond van 19 maart voor hun werkplaatsen stukken hout te verbranden die ze gebruikten voor verlichting in de winter. Door de jaren heen werden aan het vuur oude spullen toegevoegd, waardoor de stapels hout er menselijk uit gingen zien en de naam ‘ninots’ kregen. Tegenwoordig zijn de Fallas uitgegroeid tot prachtige kunstwerken die in sommige gevallen wel een miljoen euro kosten.

 

De leukste hotspots in Spanje in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Spanje tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Spanje plattegrond bij.

 

 

Mascletàs

Tijdens de “Crida”, de openingsceremonie, werden de Fallas 2023 officieel geopend en bezoekers uit alle hoeken van de wereld opgeroepen om van het festival te genieten. Tot en met 19 maart wordt er iedere dag om twee uur ’s middags een ‘mascletà’ (vuurwerk) afgeschoten op het stadshuisplein genaamd Plaza del Ayuntamiento. Zo begint en eindigt het festival omringd door vuurwerk.

 

 

Plantà

De Fallas-week van 15 tot 19 maart begint met de plantà, de dag waarop de Fallas-kunstenaars hun werken tentoonstellen en de pleinen en straten versieren. De Fallas-monumenten zijn verdeeld in secties, afhankelijk van het volume, de grootte en het detail van elk monument. De kunstwerken in de speciale sectie zijn logischerwijs het meest spectaculair.

Ninot Indultat

De nacht van 15 op 16 maart is er een vol met actie. Voor het aanbreken van 16 maart dienen alle Fallas-monumenten tentoongesteld te zijn. Die dag reikt een jury namelijk prijzen uit voor het mooiste kunstwerk en wordt de ‘Ninot Indultat’ gekozen, de enige die van het vuur wordt gered tijdens de Cremà.

Voor wie de meest spectaculaire kunstwerken van dichtbij wil zien kan van 16 t/m 19 maart een ticket aanschaffen die toegang geeft tot de ‘speciale sectie’, waarin de meest indrukwekkende Fallas-monumenten van de stad zijn tentoongesteld.

Nit del Foc

Andere evenementen vol magie en emotie zijn de offergaven aan de beschermheilige van Valencia, de Virgen de los Desamparados. Op 17 en 18 maart houden de traditioneel geklede falleros verschillende optochten door de straten van de stad tot aan het Plaza de la Virgen. Als hoogtepunt van dit offer wordt in de nacht van 18 maart de Nit del Foc (Nacht van het Vuur) gevierd: een vuurwerk spektakel dat dit jaar wordt gehouden in de omgeving van de Stad van Kunsten en Wetenschappen.

Cremà

Op de 19e is het tijd voor de ‘Cremà’, waarbij de Fallas-monumenten volgens de eeuwenoude traditie worden verbrand. Alleen de ‘Ninot Indultat’ (het verkozen monument door de jury) komt niet in het vuur terecht. De as die overblijft na het vuur staat symbool voor het einde van het fallerojaar en het begin van het volgende.

 

 

Het volledige programma van de Fallas in 2023 is in verschillende talen beschikbaar op de website van Visit Valencia. Dit jaar zijn ook de Play & Go APP, de FallasBot en een Whatsapp-assistent beschikbaar.

 

 

 

 

Comments are closed.