10 redenen om Groot-Brittannië in 2023 te bezoeken

Een overzicht van grote evenementen, nieuwe attracties en de laatste trends in het Verenigd Koningkrijk voor 2023. Plan jij een tripje naar Engeland dit jaar?

Durdle Door, Dorset, England

Vele nieuwe luxe hotels in Londen

Voor vijfsterrenhotels is Londen moeilijk te overtreffen en reizigers die het meeste willen halen uit hun volgende reis naar Londen zullen verwend worden met een ruime keuze aan nieuwe luxe accommodaties die in 2023 hun deuren openen. Verschillende internationale ketens zullen volgend jaar hun debuut maken in Londen, terwijl anderen hun aanbod zullen uitbreiden met gloednieuwe vestigingen.

Het op kunst geïnspireerde lifestylehotelmerk Art’otel, opent eind 2022 zijn eerste Britse hotel naast het vernieuwde Battersea Power Station. In het voorjaar van 2023 wordt het eerste Britse Raffles hotel geopend in het historische Londense monument The OWO. In het voorjaar opent ook 1 Hotel London Mayfair dat uitkijkt over Green Park als het Britse vlaggenschip van het merk, samen met het nieuwe Mayfair-hotel van Mandarin Oriental en het eerste Peninsula Hotel in het hart van Belgravia.

Het uitzicht van Novotel London

Novotel hotel in Londen

Later in het jaar kunnen bezoekers kennismaken met koninklijk erfgoed in een van de meest historische gebouwen van Londen, want Admiralty Arch wordt Londens eerste Waldorf Astoria, terwijl Mayfair ook zijn deuren opent voor het eerste St. Regis hotel in het Verenigd Koninkrijk. Londen zal ook het Park Hyatt London River Thames en Six Senses London aan zijn luxeportefeuille toevoegen, wat het Britse debuut zal betekenen voor het iconische wellness hotelmerk.

Evenementen voor een koning

Op 6 mei 2023 viert Groot-Brittannië de officiële kroning van Zijne Majesteit Koning Charles III, wat reizigers over de hele wereld inspireert om het Britse koninklijke erfgoed zelf te ontdekken. Bezoekers kunnen in de voetsporen van het koninklijke leven treden met een rondleiding door Kensington Palace, Hampton Court Palace of de Tower of London. Maar voor wie iets anders wil, is er nog veel meer te ontdekken…

Boek een Secret Royals trip met Remarkable Tours die belooft weinig bekende feiten en verhalen te onthullen die een compleet nieuwe kijk op de Koninklijke familie geven. Toast daarna op de overleden koningin in de langste cocktailbar in Londen (ook een populaire schuilplaats voor veel royals), The American Bar in The Savoy met de favoriete cocktail van de koningin, een Dubonnet en gin. Wie naar het noorden gaat, kan ‘s zomers genieten van het leven als een royal in Schotland met een verblijf in het luxe Gleneagles hotel. Van jachthonden en valkerij, schieten en vissen tot het trotseren van de ruige Highland paden tijdens een off-road avontuur, gasten zullen enkele van de favoriete zomerbezigheden van de Koninklijke familie ontdekken. Geen reis naar Groot-Brittannië is ook compleet zonder een echte Britse afternoon tea. Bezoekers kunnen de ervaring opwaarderen en in echte koninklijke stijl terugreizen aan boord van de Belmond British Pullman. Deze luxe privécharter doet denken aan de Britse koninklijke trein en serveert een exclusieve champagne-middagthee in vintage wagons van het Londense Victoria Station naar Kent. Bezoekers kunnen ook genieten van afternoon tea met een twist aan boord van de Land Rover Safari Tour die zich een weg baant over het spectaculaire Royal Sandringham Estate, het geliefde buitenverblijf van de Britse koninklijke familie. Als dat nog niet genoeg is, kun je in Londen de passie van Koning Charles III voor alles wat groen is omarmen en een van de vele verborgen tuinen van Londen ontdekken of een bezoek brengen aan een van de bekendere groene plekken van de hoofdstad.

Het populairste souvenir uit Londen

Later in de maand is het tijd voor extravagantie en glitter als Liverpool zich opmaakt om op 13 mei het middelpunt te vormen van de 67e editie van het Eurovisie Songfestival. Terwijl de UNESCO City of Music alles uit de kast zal halen voor het wereldberoemde songfestival, is er eindeloos veel te ontdekken in deze legendarische stad en daarbuiten, met de rijke muzikale geschiedenis van Groot-Brittannië die zich uitstrekt over verschillende steden. Begin een tocht door de Britse muziekdriehoek in Liverpool door een stap terug in de tijd te zetten en te zien waar het allemaal begon voor de beroemdste telg van de stad, The Beatles. Beleef de hoogtijdagen van de “Fab Four” met een avondje uit in de Cavern Club, waar de Beatles in hun beginjaren te gast waren, voordat je in The Beatles Story verkent dat het verhaal vertelt van hun begindagen tot hun wereldwijde roem. Op zoek naar meer muziek? Ga naar The British Music Experience voor een kijkje in de Britse muziek aan de hand van kostuums, instrumenten, optredens en memorabilia.

Als je de reis door de Britse muziekdriehoek voortzet, ga je per trein naar Manchester om het legendarische muzikale erfgoed van de stad te ontdekken. De muziekscene van de stad, die terecht het muzikale centrum van het noordwesten wordt genoemd, blijft bloeien, niet alleen vanwege de veelgeprezen en opkomende artiesten, maar ook vanwege het gevarieerde aanbod aan muziekpodia. In 2023 wordt in Manchester de Co-op Live Arena geopend – de grootste nieuwe livemuziekhal van het Verenigd Koninkrijk met een arena van 23.500 bezoekers, naast de verdere uitbreiding en herontwikkeling van New Century Hall – de legendarische muziekhal (waar onder meer Jimi Hendrix en The Rolling Stones hebben opgetreden) die in september 2022 is heropend en waar binnenkort een nieuwe eet-, drink- en buitenruimte wordt geopend. Het oudste muziekpodium van de stad, Band on the Wall, dat Manchester al sinds de 19e eeuw vermaakt, is onlangs ook uitgebreid. Een uitgebreid archief en een visuele tentoonstelling over de rijke sociale en muzikale geschiedenis van Manchester en de omgeving zullen binnenkort worden toegevoegd. Niet te missen is ook de langverwachte opening van Factory International. Deze grootschalige locatie, met een oppervlakte van 13.300 vierkante meter, komt op het beroemde terrein van de oude Granada Studios en zal het hele jaar door een programma bieden van concerten, theater, muziek en opera tot grote tentoonstellingen.

Tijdens de laatste stop van de Britse muziekdriehoektour ga je iets noordelijker naar Glasgow, de tweede UNESCO City of Music van het Verenigd Koninkrijk. Het duurt niet lang om te beseffen waarom deze stad door TIME Magazine werd uitgeroepen tot “Europe’s Secret Capital of Music” en de eerste en nog steeds enige, UNESCO City of Music van Schotland is. Van hedendaags tot klassiek en van Keltisch tot country, vóór COVID-19 bood Glasgow gemiddeld 130 optredens en muziekevenementen per week. De stad komt tot leven op locaties die variëren van traditionele pubs, danszalen uit de jaren ‘60, intieme muziekpodia tot die op grotere schaal, zoals de Glasgow Royal Concert Hall en de OVO Hydro Arena. Omarm het kloppende hart van deze stad met een rondleiding door de Music Mile van Glasgow met Glasgow City Music Tours, of dans de hele nacht door op Celtic Connections – de belangrijkste viering van Keltische muziek in Groot-Brittannië, die in 2023 haar 30th verjaardag viert. Rust daarna uit met een verblijf in het Pipers’ Tryst Hotel – een toevluchtsoord in het centrum van de stad, gerund door het National Piping Centre, waar alle winst bijdraagt aan de ondersteuning van plaatselijke muzikanten en het behoud van de doedelzakkunst.

Bijzondere verjaardagen

In februari is het 100 jaar geleden dat de Flying Scotsman voor het eerst reed. Als een van de beroemdste locomotieven ter wereld werd de Flying Scotsman een begrip nadat hij te zien was op de British Empire Exhibition en de eerste non-stop dienst van Londen naar Edinburgh verzorgde. Om zijn honderdste verjaardag te vieren, biedt het National Railway Museum in York een niet te missen programma van evenementen en een speciale tentoonstelling met unieke VR-technologie.

Wembley Stadium viert zijn 100e verjaardag in april 2023. In de afgelopen honderd jaar heeft het zich stevig verankerd in de harten van de natie en heeft het gastheer gespeeld van een aantal ongelooflijke momenten in zowel voetbal- als muziekgeschiedenis. Bezoekers kunnen deze verjaardag vieren door in de voetsporen van legendes te treden tijdens een Wembley stadion tour, die toegang achter de schermen biedt tot de grootste sport- en muzieklocatie van het Verenigd Koninkrijk.

In april is het 70 jaar geleden dat de Royal Yacht Britannia in 1953 in Clydebank, Schotland, te water werd gelaten. Meer dan 44 jaar lang diende de Britannia de koninklijke familie als hun officiële koninklijke residentie op het water. Tegenwoordig ligt de Britannia permanent afgemeerd in Leith en is het een vijfsterrenattractie en een exclusieve evenementenlocatie in Edinburgh. Bezoekers die deze gelegenheid willen vieren, kunnen het koninklijke leven proeven met een verblijf in Fingal Edinburgh, het enige luxe drijvende hotel van Schotland dat permanent aan de waterkant van Edinburgh ligt en vlak naast de Royal Yacht Britannia.

In april is het ook 70 jaar geleden dat Ian Fleming zijn eerste James Bond-roman, Casino Royale, uitbracht. Hoewel de escapades van 007 Bond naar alle uithoeken van de wereld hebben gebracht, hoef je in Groot-Brittannië niet ver te reizen om het leven van de geheimagent te ervaren. Na een dag vol avontuur kun je het glas heffen in de nieuwe Vesper Bar van The Dorchester, die in december 2022 opent en een eerbetoon is aan de vele connecties van het hotel met James Bond door de jaren heen. Of geniet van een verblijf in het binnenkort te openen Raffles London at the OWO, het gebouw dat Ian Fleming inspireerde tot het schrijven van de James Bond-serie nadat hij voor de Britse marine-inlichtingendienst had gewerkt.

Heruitvinding vieren

De noordelijke poort van Engeland ondergaat een grote transformatie die op volle toeren draait in 2023. De pakhuizen van Manchester, vroeger een van ‘s werelds grootste knooppunten voor industrie en scheepvaart, zijn nieuw leven in geblazen om van de stad een opwindende bestemming te maken voor “industrieel chique” creativiteit, cultuur en eten.

Het langverwachte Factory International wordt in 2023 geopend als een nieuwe culturele ruimte in het hart van Manchester. Het 110 miljoen pond kostende gebouw zal het hele jaar door een programma bieden van concerten, theater, muziek en opera tot grote tentoonstellingen; het wordt ook de permanente thuisbasis van het Manchester International Festival. Eind 2023 wordt in Oost-Manchester de Co-op Live Arena geopend, de grootste nieuwe livemuziekhal van het Verenigd Koninkrijk. In februari wordt het Manchester Museum heropend na een renovatie van 15 miljoen pond, en daarna kunnen bezoekers een hapje eten in het nieuwe Escape to Freight Island of ronddwalen in Diecast, een “creatieve wijk” met een brouwerij, foodhal en een avondmarkt. Als je niet binnen bent, kun je de groene kant van het leven ervaren in het Castlefield Viaduct van de National Trust, een opvallend stalen viaduct uit het Victoriaanse tijdperk, dat op weg is om een groen ‘sky park’ te worden (het antwoord van Manchester op de Highline in New York City) of genieten van een picknick in het eerste nieuwe openbare park in het stadscentrum van Manchester in meer dan 100 jaar, het Mayfield Park van 6,5 hectare.

Dwalen langs de kust

Het England Coast Path, dat naar verwachting in 2023 in zijn geheel zal worden geopend, zal met zijn bijna 4.500 kilometer langs de hele kust van Engeland het langste aaneengesloten kustpad ter wereld zijn. Grote delen van het pad zijn al open, dus van adembenemende kliffen en zandstranden tot charmante kustdorpjes en verse vis, bezoekers kunnen zich klaarmaken om een nieuwe wereld langs de Engelse kust te verkennen.

Neem onderweg een pauze in Brighton en koel af langs de kust bij Sea Lanes Brighton. Deze nieuwe zwemlocatie, die in het voorjaar van 2023 wordt geopend, zal het eerste nationale centrum voor open water zwemmen van het Verenigd Koninkrijk zijn. Het bevat een verwarmd buitenzwembad van 50 meter en een strandbar met keuze uit meer dan 60 lokale microbrouwerijen. Vlak aan het iconische kiezelstrand van de stad kun je verblijven in het monumentale pand van het nieuwe No.124 Brighton Guesthouse, dat ook in 2023 wordt geopend.

Wie naar het westen trekt, ontdekt nog meer adembenemende uitzichten en een warm Welsh welkom langs het Wales Coast Path, dat zich over 1.400 kilometer uitstrekt langs zandstranden, steile rotswanden, bruisende stadshavens en charmante kustdorpjes. Klim onderweg aan boord van een traditionele schoener en leer meer over het rijke maritieme erfgoed van Pembrokeshire in het nieuwe Wales International Coastal Centre dat in 2023 open gaat in de haven van Saundersfoot.

Verhoog de sfeer met whisky en wijn

De Engelse whiskyproductie groeit in een rap tempo, en in 2022 werd de English Whisky Guild opgericht om de bekendheid van het product te vergroten en de beste praktijken in de industrie te bevorderen. Bezoek in 2023 de nieuwe distilleerderij Ad Gefrin die in februari in Northumberland wordt geopend. Kijk in Schotland uit naar nieuwe spelers zoals Port of Leith Distillery in Edinburgh, iLi Distillery in Islay en Ardgowan Distillery net buiten Glasgow. In Wales opent het bekende whiskymerk Penderyn volgend jaar zijn derde bezoekerscentrum in Swansea, terwijl de whisky van “grain to glass” distilleerderij In the Welsh Wind eind 2023 zijn langverwachte debuut op de markt zal maken.

De Engelse wijnproductie trekt nu wereldwijd de aandacht. Groot-Brittannië is de thuisbasis van een ongelooflijke selectie opkomende wijngaarden. Van het groen van Kent en Dorset tot de glooiende heuvels van Yorkshire, een bezoek aan een van de wijngaarden is een leuke toevoeging aan je reis. The Pig in de South Downs is de eerste van deze boutique hotelgroep met een wijngaard en Lympstone Manor in Devon en South Lodge in Sussex zullen in 2023 hun eerste oogst van Engelse Sparking Wine produceren. Met een bekroond wijnaanbod, seizoensgebonden evenementen en nieuwe ‘wijngaardhotels’ is het tijd om de Britse wijnscene te verkennen en het glas te heffen op een bloeiende industrie.

Kom tot rust in de natuur

Trek je even terug uit de dagelijkse sleur en kom tot rust midden in de natuur voor de ultieme break. Van accommodatie in boomhutstijl, eco-lodges, herdershutten, glamping en meer, Groot-Brittannië biedt een scala aan accommodaties die je het gevoel geven dat je even ver weg bent van alles. In 2023 zullen verschillende nieuwe accommodaties openen midden in de natuur.

The Bracken Hide zal openen als een luxe wildernishotel naast Portree, Isle of Skye in Schotland. Met luxe hutten met eigen badkamer, een Nordic Sauna en een wild zwembad, kunnen gasten verder bijtanken en tot rust komen in het restaurant, de whiskybar en de bioscoopzaal van het hotel.

Forest Holidays in Garwnant, gelegen op 400 hectare bos in Wales in de schilderachtige Brecon Beacons, zal begin 2023 openen met 40 eco- hutten, Golden Oak boomhutten met tien bedden en intieme tweepersoons Golden Oak schuilplaatsen. Buiten de accommodatie kunnen gasten s‘nachts de sterrenhemel bekijken, de adrenaline verhogen bij Zip World Tower of de wandelpaden van het nationale park verkennen.

 

 

Na een succesvolle opening in 2021 heeft The Tawny Hotel onlangs een nieuwe accommodatie in boomhutstijl en 10 nieuwe kamers onthuld in het schilderachtige, glooiende landschap van Staffordshire. Alle gasten kunnen genieten van een buiten spabad op een privéterras en kunnen de natuur in met tuinen aan het meer, vijvers en een verwarmd buitenzwembad.

Another Place, gelegen aan de oevers van Ullswater in het Lake District, heeft een uitbreiding ondergaan en ‘Outside’ geïntroduceerd, een verzameling nieuwe kamers en ruimten die gasten dichter bij de wildernis brengen. Bestaande uit herdershutten met sterrenkijkers en boomhutachtige accommodatie met uitzicht van vloer tot plafond en een nieuw restaurant in een klassieke Victoriaanse kas.

Plan een avontuur

Voor sensatiezoekers zal het grote aanbod van nieuwe avontuurlijke ervaringen hun interesse wekken. Een klimpark van wereldklasse, 270 Climbing, komt naar Gloucestershire in de Cotswolds en wordt een van de beste klimcentra van het land. Norfolk Outdoor Adventures heeft onlangs zijn Leave No Trace-ervaringen ontwikkeld om een meer avontuurlijke kant van het Broads National Park te laten zien, waaronder sterren kijken vanuit een kajak, wild zwemmen en koken op strandvuur. In Wales biedt het Wild Wellness Retreat met drie overnachtingen glamping aan, met voedsel van eigen bodem, foerageren en meer.

Avontuur in Groot-Brittannië houdt niet op als de zon onder is. Ga op sterrenkijksafari, kajakken en tokkelen tijdens Dark Skies Festivals in het hele land, of bekijk de bezienswaardigheden van Londen met een nachtelijke kajaktocht met Secret Adventures, waarbij u bij maanlicht langs St Paul’s Cathedral en de Houses of Parliament peddelt.

Ontdek interessante nieuwe tentoonstellingen

Cultuurliefhebbers kunnen zich verheugen, want Groot-Brittannië zal gedurende 2023 verschillende nieuwe tentoonstellingen van wereldklasse aanbieden in zijn musea.

Het Manchester Museum gaat in februari weer open na een grootschalige verbouwing van 15 miljoen pond. Het museum onthult de toevoeging van een nieuwe tentoonstellingszaal, de Zuid-Azië Galerij en de Chinese Cultuur Galerij naast andere spannende nieuwe updates. Gouden Mummies van Egypte wordt de openingstentoonstelling van het museum en biedt een ongeëvenaarde toegang tot de Egyptische en Soedanese collecties.

This is Manchester

This is Manchester

In V&A South Kensington opent in 2023 de eerste grote Britse tentoonstelling over renaissancemeester Donatello, om de kracht en creativiteit van de DIVA te vieren, terwijl Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto wordt de eerste Britse tentoonstelling gewijd aan het werk van de Franse couturière Gabrielle ‘Coco’ Chanel. V&A Dundee viert zijn vijfde verjaardag met een nieuw programma van tentoonstellingen, waaronder Tartan, een blik op het wereldwijde verhaal van een uniek patroon dat gemeenschappen wereldwijd verbindt.

 

De leukste hotspots in Londen in een gratis reisgids

Download hem hier, alleen vandaag gratis te downloaden.

 

In Liverpool mag u een bezoek aan Tate Liverpool niet missen voor Dark Waters, een meeslepende tentoonstelling van de schilderijen van JMW Turner, begeleid door een op maat gemaakte soundscape van muzikant Lamin Fofana (tot 4 juni 2023). Kijk in Tate Britain uit naar Women in Revolt!: Art, Activism and the Women’s Movement in the UK 1970-1990, opening 2 november.

In Londen zal de National Portrait Gallery in 2023 heropenen na een meerjarige renovatie onder de naam Inspiring People. Het project omvat een nieuwe presentatie van de collectie, gecombineerd met een aanzienlijke renovatie van het gebouw, het creëren van nieuwe openbare ruimten, een vernieuwde bezoekersingang en meer.

Groot-Brittannië schittert op het witte doek

Groot-Brittannië heeft door de jaren heen onze schermen opgeluisterd, van kaskrakers tot bekroonde televisie, en in 2023 zullen de ontzagwekkende landschappen en iconische monumenten van het land opnieuw centraal staan.

Het vijfde seizoen van Netflix’ populaire F1-dramaserie Drive to Survive komt begin 2023 uit en bevat het iconische Britse circuit Silverstone. Buiten het scherm kunnen bezoekers Silverstone zelf ervaren tijdens circuitdagen of het hele weekend genieten van non-stop raceactie tijdens de Britse Grand Prix in juli.

In het vijfde en laatste deel van de Indiana Jones-serie, dat in juni 2023 uitkomt, kunt u Harrison Ford zien slingeren tussen Londen, de North Yorkshire Moors Railway in Schotland en Bamburgh Castle in Northumberland. Wie geïnspireerd is door alle avonturen van Jones, kan zelf de adrenaline laten voelen met deze avonturen in de Britse steden of buiten spelen in de Britse nationale parken.

In december 2023 keert ‘s werelds beroemdste chocolatier terug op onze schermen in een muzikale fantasiefilm over de jonge Willy Wonka, liefkozend Wonka genoemd. Terwijl de opnames plaatsvonden in West Dorset, Bath, Londen en Oxford, kunnen chocoladekenners hun eigen Charlie Bucket-droom beleven tijdens een rondleiding in Cadbury World in het historische dorp Bournville in Birmingham (de plaats van de oorspronkelijke Cadbury-fabriek).

 

 

De populaire Britse komedie Sex Education keert terug naar Netflix en is momenteel bezig met de opnames van het vierde seizoen in Wales. Er zijn verschillende prachtige locaties in Wales gebruikt voor de opnames en er wordt verwacht dat het publiek meer van het ongerepte platteland van Wales zal zien wanneer de serie later in 2023 weer op het scherm verschijnt. Lees hier de gids van Visit Wales voor een overzicht van enkele iconische locaties van de show.

Bridgerton heeft het publiek over de hele wereld geïnspireerd om te dromen van het leven in Regency Britain. Het derde seizoen is medio 2022 begonnen met filmen in het Verenigd Koninkrijk (Bath, Londen en West Country) en de fans wachten met spanning op de release volgend jaar. In de tussentijd kunnen bezoekers genieten van een wandeling door Groot-Brittannië met deze Bridgertontours.

Het populaire Schotse mystieke drama Outlander begon in mei 2022 met filmen voor het zevende seizoen en zal ergens in 2023 uitkomen. De opnames en productie vonden plaats op verschillende locaties in Schotland en fans van de show kunnen Schotland bezoeken met een Outlander-route met eigen auto.

 

 

Cornwall was een van de belangrijkste opnamelocaties voor het eerste seizoen van de nieuwe Games of Thrones prequel, House of the Dragon en het is geen verrassing om te zien waarom. Enkele van de iconische monumenten van de bestemming komen aan bod, waaronder het getijdeneiland St. Michael’s Mount, het ongerepte Holywell Bay Beach en een van de meest gefotografeerde en geschilderde locaties van Cornwall, Kynance Cove. Na het succes van het eerste seizoen zal het tweede seizoen begin 2023 van start gaan en het zal geen verrassing zijn als de sublieme kustlijn van Cornwall opnieuw op het witte doek verschijnt. Ga verder dan het scherm en ontdek alle charme en unieke ervaringen in onze Cornwall bestemmingsgids hier.

De productie voor seizoen twee van de nieuwe Amazon Prime serie, The Lord of the Rings: The Rings of Power begon in oktober 2022 in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel de releasedatum nog niet is bevestigd, kunnen fans van de fantasy-franchise in de tussentijd de vele banden van J. R. R. Tolkien in het VK verkennen, waaronder de West Midlands, de Malvern Hills, Gloucestershire, de Ribble Valley en Buckinghamshire. Tolkienfans kunnen ook wat dieper graven met een wandeling door Oxford langs de centrale locaties waar de schrijver woonde, onderwees en werkte.

 

 

 

 

 

Comments are closed.