Peru ontwikkelt zich als internationale culinaire topbestemming

Peru maakt zich sterk om uit te groeien tot dé wereldwijde, toonaangevende culinaire bestemming. In alle recente top 50 lijsten van beste restaurants ter wereld staan chefs uit Peru bij de hoogste noteringen. Met de veelheid aan verse producten als groente, fruit, kruiden, vlees en vis, maar ook met de grote keuze in superfoods en de rijke variatie in gerechten en kooktechnieken, heeft Peru een sterke culinaire basis. Vele jaren op rij is Peru gekozen tot de beste culinaire bestemming van Zuid-Amerika.

Om de veelzijdigheid van de Peruaanse keuken en producten verder uit te dragen, is in het najaar van 2022 de eerste Peruvian Culinary Experience georganiseerd, waar bestemmingen en specialisten in culinair toerisme elkaar ontmoetten. De ambitie heeft drie fundamentele doelstellingen:

  • Ontwikkelen van het internationale gastronomisch toerisme waarbij regionale gastronomie een belangrijke rol speelt
  • Stimuleren van toeristische beleving rond lokale ingrediënten zoals superfoods
  • Creëren van samenwerking en allianties om Peru als toonaangevende culinaire bestemming te promoten

Conchas de abanico

Drie restaurants in Lima in de wereldtop

Met maar liefst drie noteringen in de World’s Best 50 Restaurants, waarvan de tweede plaats voor Central in Lima, én de eerste plaats voor Mayta bij de World Culinary Awards, staat de gastronomie in Peru op grote hoogte. In december 2022 is restaurant Mayta in Lima door de World Culinary Awards uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Deze prijs is een erkenning vanuit de professionals en consumenten en wordt ook beschouwd als een belangrijke stimulans voor de culinaire cultuur van het land. Tegelijkertijd ontving Peru de onderscheiding voor beste culinaire bestemming.

 

 

Restaurant Central van Virgilio Martínez en Pía Leon heeft de tweede plaats bemachtigd in de prestigieuze Top 50 World’s Best Restaurants (in 2021 op nummer 4). In deze lijst staan maar liefst drie restaurants in de Peruaanse hoofdstad Lima in de top 50; naast Central, zijn dit Maido op de 11de plek en Mayta heeft in deze lijst een notering op 32. Central is ook uitgeroepen tot beste restaurant van Zuid-Amerika. Vorig jaar kreeg Pía Leon de prijs voor beste vrouwelijke chefkok, The World’s Best Female Chef Award 2021.

Pisco sour.

Pisco in de prijzen

De nationale drank van Peru, pisco, heeft 33 medailles gewonnen tijdens de Virtus International Awards, waar wijnen en gedistilleerde dranken met elkaar strijden om de eer. Pisco verovert de wereld, mede dankzij de groeiende populariteit van de verfrissende Pisco Sour, die op steeds meer cocktailmenu’s prijkt. Er zijn 8 speciale druivensoorten die voor de distillatie worden gebruikt en Pisco is erkend als immaterieel erfgoed van Peru.
Meer over pisco

Degustatación de platos típicos en restaurante Nikkei Maido

Superfoods in Peru

Peru is niet alleen een van de grootste producenten van avocado ter wereld (en worden veel in Nederland verkocht), of van quinoa, maar ook het veelgevraagde macapoeder, amarant en de paarse mais komt uit het Zuid-Amerikaanse land. Superfoods en Peru zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en worden in alle delen van het land verbouwd. Het gebruik van deze gezonde, natuurlijke voedingsmiddelen is vaak vele eeuwen oud en dateert al uit het tijdperk van de Inca’s. Dankzij de grote variatie in bodemsoorten en de verschillende klimaattypen heeft Peru een vruchtbare voedingsbodem voor gezonde gewassen.

Bodegón de Superfoods

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.