2023 is het Jaar van de sauna in Estland

De saunatraditie in Estland is zo’n achthonderd jaar oud en zit nog steeds diepgeworteld in de cultuur. Het spirituele ritueel van de rooksauna-traditie is al die eeuwen intact gebleven en op een aantal plaatsen in Estland zijn nog traditionele rooksauna’s te vinden. Niet voor niets staat deze bijzondere traditie op de Unesco-werelderfgoedlijst én is 2023 uitgeroepen tot het Jaar van de sauna. Estland is dus een wellnessbestemming bij uitstek.

Saunaliefhebbers

Esten zijn echte saunaliefhebbers. In deze Baltische staat zijn de wellness-mogelijkheden eindeloos. Er zijn prachtige spa’s midden in de stad of juist omringd door ongerepte natuur. Je kunt kiezen voor een dagje spa of voor een verblijf van meerdere dagen om helemaal tot rust te komen. Ook vind je vaak een sauna in zomerhuisjes.

 

Lees ook dit artikel: TEXT

 

Verschillende soorten sauna’s

De rooksauna is de meest traditionele sauna, met een geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw. Deze sauna’s worden verwarmd door binnen in een kachel hout te branden, zonder schoorsteen. De rook van het brandende hout circuleert dus in de ruimte. Als de gewenste temperatuur bereikt is, wordt een raam of luik geopend om de rook te laten ontsnappen. Natuurlijk zijn er ook tal van andere soorten sauna’s, zoals een infrarood-, stoom- en Finse sauna. Smeer jezelf in met honing of ervaar ‘whisking’, ook wel bekend als ‘een zacht pak slaag’. Je warmt geleidelijk op, terwijl je jezelf (laat) slaan met berkentwijgjes. Hierdoor komt de dode huid los en bevorder je de bloedsomloop. Als je flink opgewarmd bent, kun je afkoelen in de buitenlucht of zelfs een duik nemen in een ijskoud meer.

Sauna-ervaringen in Estland

De rooksauna-traditie stamt uit Vōromaa, een regio in het zuidoosten van Estland. Hier ervaar je nog steeds zo’n bijzondere sessie, die drie tot vijf uur duurt. Ga bijvoorbeeld naar de Kubija Nature Spa, midden in een dennenbos.

Ook in Tallinn zijn er vele bijzondere sauna’s te vinden. Breng een bezoek aan het Iglupark, met iglo-achtige sauna’s die je samen met je vrienden of familie kunt huren. Vanuit hier geniet je van een prachtig uitzicht over de Baltische Zee. Op zoek naar een unieke ervaring? Ga dan voor een chocoladeretraite in Hotel Telegraaf. Dit is een volledige lichaamsmassage die onzuiverheden verwijdert en een gezonde glans bevordert. De behandeling begint met een verkwikkende scrub met bruine suiker. Vervolgens word je omhuld met warme chocolademelk, die wordt gebruikt om de huid te verstevigen en te hydrateren.

Pärnu, een stad in het zuidwesten van Estland, is een favoriete bestemming voor wellnessliefhebbers. In 1838 opende hier het eerste modderbad. In een historisch modderbadgebouw vind je nu een het moderne spacomplex van Hedon Spa Hotel, dat traditionele en moderne Estse wellness combineert.

 

 

Tot slot is het eiland Saaremaa, ook wel liefkozend Spa-remaa genoemd, een fantastische bestemming om helemaal tot rust te komen. Je hebt keuze uit tal van spa- en wellnesscentra. Probeer eens een behandeling met de rode algen die op de stranden van het eiland te vinden zijn.

 

 

 

 

 

Comments are closed.