Haifa is Israël’s onbekende derde grootste stad

Haifa, prachtig gelegen aan de Middellandse Zee in het noorden van Israël, is niet alleen de op twee na grootste stad van Israël, maar is ook rijk aan geschiedenis en bezienswaardigheden. Deze 100 jaar oude stad is sierlijk gelegen aan de Karmelgebergte en is de thuishaven van zowel Joden als moslims en christenen.

Het bruisend gedeelte van de stad is het havengebied en waar veel van Haifa’s dagelijkse zaken worden gedaan. Ook zijn er gezellige restaurants en cafés. De bergtop daarentegen herbergt musea, vele hotels en winkels. Haifa staat niet altijd op het lijstje van reizigers in Israël, maar er zijn hier enkele bezienswaardigheden die een reiziger niet mag missen. Wij hebben hieronder een Haifa bucketlist samengesteld.

Baha’i tuinen

De Baha’i tuinen worden beschouwd als een van de beste bezienswaardigheden in het Midden-Oosten en zeker als een van Israël’s must-sees. Een wandeling door de tuinen biedt een mooi panorama uitzicht over Haifa en leidt naar een koepelvormig heiligdom, de rustplaats van de profeet van het Baha’i geloof. De gouden koepel heeft negen zijden die de negen grote religies van de wereld vertegenwoordigen. De binnenkant van het heiligdom is gevuld met sierlijk goudwerk en bloemen en smaragdgroene en rode mozaïeken.

Duitse kolonie

De Duitse kolonie, net onder de Baha’i tuinen gelegen, is een van de populairste wijken van Haifa. Ooit gebouwd door Duitse immigranten, vandaag de dag is de wijk een walhalla van cafés, restaurants, winkels en kunstgalerieën. De wijk wordt op unieke wijze omringd door de Baha’i tuinen aan de ene kant en de zee aan de andere kant waardoor het een pittoresk gedeelte van Haifa is. Tijdens de feestdagen zijn de straten versierd met kerstverlichting en staat er een enorme kerstboom in het centrum, tevens ook een menora voor Chanoeka en de halve maan, het symbool van Islam. De inwoners van Haifa zijn namelijk erg trots op hun gemengde religieuze achtergrond.

Stella Maris klooster

Het Stella Maris klooster, dat hoog boven Haifa ligt, is een van de oudste kloosters ter wereld en dateert uit 1291 na Christus. De geschiedenis van het klooster is lang en complex. De bijbel vertelt ons dat de profeet Elia de profeten van Baäl bestreed op de Karmelgebergte. In de kerk stelt de geschilderde koepel Elia voor en de wagen van vuur waarin hij naar de hemel zou zijn opgestegen. Op het pad dat naar de kerk leidt, dient een piramide met daarop een smeedijzeren kruis als gedenkteken voor de 200 Franse troepen die hier werden gehospitaliseerd. Alleen al het uitzicht op de baai van Haifa vanaf het klooster is een bezoek aan de kerk waard.

Grot van Elijah

De grot van Elijah ligt aan de voet van de Karmelgebergte en is de grot waar de profeet Elia zou hebben geleefd. De profeet gaf hier veel van zijn lessen en het is ook de plaats waar veel van zijn belangrijke levensgebeurtenissen plaatsvonden. De grot van Elijah heeft een religieuze betekenis voor Joden, moslims en christenen. Bij het betreden van de grot moet men de borden volgen naar de aparte afdelingen voor mannen (rechts) en vrouwen (links). De grot wordt beschermd door een fluwelen gordijn, maar je kan het toch zien.

 

Lees ook dit artikel: Maak een roodtrip door Israël

 

Haifa kabelbaan

De Haifa kabelbaan ligt aan de rand van Haifa en steekt uit in de Middellandse Zee. De drie rode, balvormige auto’s van de kabelbaan zijn kenmerkend. Ze stijgen op vanuit de Bat Galim promenade en gaan tot aan het Stella Maris klooster op de top van de Karmelgebergte. De kabelbanen bieden een spectaculair uitzicht over Haifa.

 

 

Promenade van Haifa

De geplaveide promenade van Haifa strekt zich 5 kilometer uit langs de kustlijn. Wandel naar het einde van het Shikmona strand voor een mooi uitzicht op de ongerepte rotsstranden van Haifa, compleet met zeldzame zeevogels en mediterrane zonsondergangen. Op de promenade zijn er gezellige restaurants, cafés en smoothie bars te vinden. Dit is beslist de plek waar je moet zijn als je wilt leven als een local en is tevens de perfecte plek om je Haifa bucketlist mee af te sluiten.

 

 

 

 

 

Comments are closed.