TESO-paviljoen krijgt tweede leven bij Maritiem- en Juttersmuseum Flora

Miljoenen toeristen en bewoners heeft de Schulpengat van 1990 tot 2015 van- en naar Texel gevaren. Vanaf 18 februari is het mogelijk om bij Maritiem- en Juttersmuseum Flora de reis door het heden en verleden van Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) te beleven. De interessante tentoonstelling met talloze verhalen is een ware beleving voor jong & oud.

Van rijke historie naar interessante tentoonstelling

Nadat de Schulpengat werd verkocht aan een scheepsrecycler, ontstond het idee om het stuurhuis terug te halen naar de plek waar het thuis hoort, namelijk op Texel. Het stuurhuis is gerestaureerd en te zien bij de nieuwste tentoonstelling van Maritiem- en Juttersmuseum Flora, vlakbij De Koog. In samenwerking met TESO wordt hier het verhaal van de Texelse veerdienst verteld. Een interactieve tentoonstelling waar o.a. scheepsmodellen te zien zijn en waar verhalen met beeld en geluid worden verteld. Bezoekers kunnen een grote replica van de Molengat (de voorloper van de Schulpengat) bewonderen.

Deze was jarenlang afgemeerd in Madurodam. Er is ook een game waar kinderen onder andere zelf een veerboot kunnen ontwerpen. Neem een kijkje in het voormalige stuurhuis van de Schulpengat, een bijzondere kans want normaal komen passagiers niet in de stuurhuizen van de TESO schepen. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door sponsoren.

 

Lees ook dit artikel: Texel vanuit de lucht

 

Het is een logische keuze om de tentoonstelling bij het Maritiem- en Juttersmuseum Flora te laten plaatsvinden. Het is namelijk hét museum op Texel waar van alles te vinden is over schepen en jutterij, scheepsstrandingen en de KNRM. Maritiem- en Juttersmuseum Flora biedt een bijzondere diversiteit zoals nergens anders te zien is. Zoals ze het zelf omschrijven: Maritiem- en Juttersmuseum Flora op Texel is méér dan een museum.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.