Ga goed voorbereid op wintersport met wegenvignetten voor Oostenrijk

Je zult klaar zijn voor de grote vorstelijke escapades van Oostenrijk als je voorbereid bent met een winterklare auto, knusse kleren en de ski’s ingepakt in de auto. Een Oostenrijkse vakantie is een van de spannendste koudweerervaringen denkbaar – voel de sneeuw knisperen onder je voeten en geniet van die lange avonden naast een knapperend houtvuur.

Ga voorbereid en volledig beschermt de wegen op, zodat je het beste uit elke seconde kunt halen. Vergeet hierbij trouwens niet een vignet Oostenrijk voor je wintersport te kopen. Met dit vignet kun je gebruik maken van alle tolwegen binnen het mooie Oostenrijk.

Tolvignet Oostenrijk

Wat is een vignet, vraag je je zich misschien af? Eigenlijk is het een jaarlijkse tolregistratie voor jouw auto waarmee je op alle Oostenrijkse snelwegen en ringwegen mag rijden- en geloof ons als we zeggen dat het bijna onmogelijk is om ze te vermijden als je dit prachtige land bezoekt. Of je nu door de bergen rijdt, naar het mooie en romantische Wenen, of zelfs helemaal naar het zuiden naar Italië, dit vignet komt ongetwijfeld van pas.

Voor wintersport in Oostenrijk heb je een vignet nodig

Welke soorten vignetten zijn er?

Er zijn twee soorten vignetten geldig op de wegen met een A (Autobahnen) en S (Schnellstrassen): het gewone vignet dat je op je autoraam kunt plakken in de vorm van een sticker. Dit duurt soms lang voordat je het in huis hebt. Je kunt ook voor het modernere digitale vignet kiezen dat jouw kenteken aan het vignet koppelt. In plaats van een sticker op je voorruit te plakken, wordt het vignet dat je koopt direct aan je kenteken gekoppeld. Bij het passeren van tolpoortjes op de weg zijn geen verdere stappen nodig; gewoon doorrijden is voldoende omdat het scannen je geregistreerde kenteken kan detecteren en herkennen. Beide opties hebben een vergelijkbare prijs.

 

 

Bewaar het aankoopbewijs van uw tolvignet

Wanneer u een traditioneel of digitaal vignet voor Oostenrijk koopt, zorg er dan voor dat u het aankoopbewijs bewaart. Mocht er schade zijn aan uw voorruit, dan kunt u aantonen dat u een vignet had aangeschaft en bij een aanhouding aantonen dat uw vignet actueel is. Bewaar uw aankoopbewijs met belangrijke automaterialen voor moeiteloze toegankelijkheid.

Geldigheidsduur van uw tolvignet

Gaat u maar een keer per jaar naar de prachtige bergen van Oostenrijk? Zorg dan voor de juiste geldigheidsduur van uw tolvignet! Wij raden uw aan een kortlopend vignet te nemen, afhankelijk van hoe lang uw verblijf is. Als u bijvoorbeeld 10 dagen of minder aaneengesloten op vakantie gaat, dan past het Tiendaagse vignet perfect, met een geldigheid van twee maanden voor verblijven langer dan 10 dagen. En als uw wintersportseizoen langer duurt dan 2 maanden en doorloopt tot in het volgende jaar, dan is het de moeite waard om het Jaarvignet te overwegen. Die is eigenlijk 14 maanden geldig. Dat is een heel kalenderjaar plus de maand december ervoor en januari erna.

Zwaardere voertuigen

Zwaardere voertuigen in Oostenrijk vereisen een speciale GO-Box voor tolwegen – zodat de bestuurder voor elke afgelegde kilometer betaalt. Voor wie bang is voor onverwachte kosten, is regelen via Asfinag zelf de beste oplossing. Auto’s die caravans of aanhangers trekken hebben geen extra GO-boxen nodig en kunnen in plaats daarvan gebruikmaken van een normaal digitaal tolvignet.

Extra tol betalen

Er zijn nog enkele trajecten van zowel A- als S-wegen waar extra tol moet worden betaald voor onderhouds- en reparatiekosten, zoals de Bosrucktunnel, de Karawanktunnel en de Brennerpas, evenals bergpassen als de Dachsteinstraße, Timmelsjoch Hochalpenstraße en de Alpenstraße Dobratsch. Om Oostenrijk zorgeloos te ervaren is het verstandig om online een extra tolvignet aan te schaffen. Houd er wel rekening mee dat als u de benodigde tol niet veiligstelt, u op bepaalde punten tijdens uw reis extra kosten moet betalen.

 

 

Regel alles vooraf makkelijk online

Zorg dat u uw vignet op tijd regelt en koopt voordat u op reis gaat. Niet alleen heeft u het vignet nodig om legaal in Oostenrijk te rijden, maar in de rij staan bij de grensovergang of in de nacht nog proberen om een vignet te bemachtigen is veel gedoe. Om het gemakkelijker te maken, regelt u alles vooraf online. Zo kunt u het vignet efficiënt en zonder stress kopen, zodat u met een gerust hart van uw vakantie kunt genieten. Koop daarom op tijd uw vignet en beleef een ongelooflijk winteruitje als geen ander.

Op Doorreis?

Ben je op dooreis naar andere bestemmingen zoals Tsjechië of Slovenië? Houdt er dan rekening mee dat je ook daar een geldig vignet dient te hebben. Op de speciale website i-vignette.com kun je een duidelijk overzicht zien voor welke bestemmingen je verplicht een vignet of milieusticker dient te hebben.

 

 

 

 

 

Comments are closed.