Skiën & Muziekfestivals in Trentino

De regio Trentino in Noord-Italië heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op skiërs uit de hele wereld. 800 kilometer pistes, gezellige bergdorpen, tot in de puntjes verzorgde diensten en bovenal, het schitterende decor van de machtige Dolomieten (UNESCO-werelderfgoed) in het hart van de Italiaanse Alpen. Dit zijn slechts enkele van de redenen dat de regio zo geliefd is bij wintersporters. Maar wist je dat er ook bijzondere winterevenementen plaatsvinden voor liefhebbers van muziek en kunst? Beleef de perfecte combinatie van wintersport en cultuur in Trentino!

Geniet van het Ice Music Festival op grote hoogte

Het unieke ‘Ice Music Festival’ in het skigebied van Passo Tonale in Trentino vond in 2019 voor het eerst plaats en was een doorslaand success. Sindsdien vindt het elk jaar plaats van de eerste week van januari tot eind maart (afhankelijk van de sneeuw-/ijscondities). Op maar liefst 2.600 meter hoogte treden topmusici op in een iglo die gebouwd is als een concertzaal met 200 zitplaatsen. De artiesten treden op met zeer bijzondere instrumenten. Deze zijn ontworpen en gemaakt van ijs door de kunstenaars Lino Mosconi, Giorgio Tomaselli en Matteo Aiellli.

Het programma

De concerten vinden plaats van 5 januari tot en met 25 maart 2023, op donderdag- en zaterdagmiddag, in de Paradice Arena, die vanaf Passo del Tonale bereikbaar is met de kabelbaan. Het repertoire varieert van klassiek tot pop en van rock tot Italiaanse muziek. Ook al weten de muzikanten, met hun verschillende disciplines, hun publiek op te warmen met hun liedjes, de temperaturen in het bijzondere iglotheater liggen onder het vriespunt, dus thermokleding is aan te raden. Een concertkaartje kost €25. Er is ook de mogelijkheid om het concert te combineren met een diner op grote hoogte: de kosten bedragen dan € 45 incl. diner of € 110 voor een sterrendiner. Een retourtje voor de kabelbaan kost € 10. De brochure met informatie over het volledige programma vind je hier.

Zon en jazz in de sneeuw

Al 25 jaar, negen dang lang jamsessies, sneeuw en plezier! Dat is Dolomiti Ski Jazz, het muziekfestival dat de coole ritmes van hot jazz naar de bergen brengt. Van 5 tot 12 maart 2023 worden de zonnige terrassen van de berghutten Val di Fiemme en Val di Fassa omgetoverd tot openluchttheaters, waar een reeks concerten plaatsvindt die je niet mag missen! Enkele van de belangrijkste namen uit de internationale jazzscene zullen fascinerende en opwindende shows geven op verschillende locaties in de Trentino-vallei. Het volledige programma voor 2023 is binnenkort beschikbaar. Bekijk de video voor een sfeerimpressie.

Een niet te missen tentoonstelling voor kunstliefhebbers

De tentoonstelling ‘Giotto en de twintigste eeuw’, die tot 19 maart 2023 beschikbaar is, presenteert 200 meesterwerken van moderne en hedendaagse kunstenaars, geïnspireerd door de kunst van Giotto, een meester die een revolutie teweegbracht in de middeleeuwse schilderkunst.

 

 

Verdeeld in zeven secties, opent de tentoonstelling met een enorme meeslepende installatie die de Scrovegni-kapel in Padua nabootst. Gerangschikt op tijd en onderwerp, wordt vervolgens een reeks werken getoond van belangrijke kunstenaars uit de 20e en 21e eeuw, die een fascinatie delen voor Giotto, wiens werken het onderwerp zijn geweest van intense studie en imitatie, evenals modellen van perfectie en spiritualiteit. De expositie toont het werk van gerenommeerde kunstenaars zoals Carlo Carrà, Mario Sironi, Henri Matisse, Mark Rothko, Yves Klein en nog veel meer. Het vindt plaats in het MART – Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst van Rovereto en Trento – één van de de meest bezochte musea en een topbestemming voor moderne en hedendaagse kunst in Trentino.

 

 

Stap ‘s ochtends op de ski’s en geniet ‘s middags van cultuur in Trentino

De ene dag kun je door de poorten van het kasteel van Thun stappen en de volgende dag kun je MUSE bezoeken, een van de beste wetenschapsmusea van Italië. Wintersporters en natuurliefhebbers met een liefde voor kunst, cultuur en geschiedenis kunnen hun hart ophalen in de Noord-Italiaanse provincie. Bekijk hier de leukste culturele uitjes in Trentino.

 

 

 

 

 

Comments are closed.