Kroatië treedt toe tot het Schengengebied

Sinds 1 januari 2023 is Kroatië toegetreden tot de Schengen-zone. Dat hebben de Europese lidstaten unaniem besloten. Het is voor het eerst in 11 jaar dat een nieuw land toetreedt, na Liechtenstein in 2011. Met het besluit kunnen de inwoners van Kroatië in het nieuwe jaar paspoortvrij door Europa reizen, en voor Nederlanders en Belgen wordt vakantie vieren in deze heerlijke bestemming veel makkelijker, want bovendien kun je er vanaf 2023 je aankopen in euro’s betalen! Bekijk hier de veelgestelde vragen.

Vanaf 1 januari 2023 kun je geen Kroatische kuna meer opnemen, maar komt de euro uit alle geldautomaten in het land. In de eerste twee weken van het jaar kun je nog met beide valuta’s betalen, daarna wordt alleen de euro geaccepteerd. Dat betekent dat je nooit meer om hoeft te rekenen wat die heerlijke lokale maaltijd kost, of dat lekkere glas Kroatische wijn.

 

Dit zijn de hotspots van Kroatië

Download nu handige tips over Kroatië. Alleen vandaag gratis te downloaden!

"*" geeft vereiste velden aan

 

Geen paspoortcontrole meer

Als je in het nieuwe jaar Kroatië binnen reist via de buurlanden Slovenië, Hongarije en Italië hoef je niet langer je paspoort te laten zien bij de grens. De internationale luchthavens in het land krijgen drie maanden de tijd om hun grenscontroles aan te passen. Dus ook als je met het vliegtuig aankomt, loop je zo naar de bagageband en uitgang – zo kan je vakantie nog sneller beginnen.

 

Lees ook dit artikel: Wandelen op de Balkan

 

Kroatië: een vakantiebestemming voor het hele jaar

Kroatië staat bekend als een vakantiebestemming met een heerlijk klimaat, een rijk verleden, azuurblauwe zee, een schitterend groen binnenland, gezellige historische steden en verrukkelijk eten. Met een kustlijn van bijna 2.000 kilometer en meer dan 1.000 eilanden om uit te kiezen, is Kroatië de bestemming bij uitstek voor een ontspannen zonvakantie. Maar ook in de andere seizoenen is er van alles te beleven. Kroatië heeft meer dan 400 wandelroutes – van korte wandelingen tot meerdaagse bergtochten waarbij je in berghutten overnacht – waarbij je in de lente en herfst bijna geen andere toeristen tegenkomt. In de winter zijn de wereldberoemde Plitvice-meren misschien wel nóg mooier, als de meren bevroren zijn en de watervallen veranderd zijn in ijspegels.

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.