Denk aan je aansprakelijkheidsverzekering als je met een hond op reis gaat

Veel Nederlanders nemen hun hond mee op autovakantie, maar staan niet stil bij de eisen die in andere landen gelden. Hoewel er in Europa sprake is van vrij verkeer van goederen en personen, kunnen de lidstaten namelijk eisen opleggen aan huisdiereigenaars. In veel landen zijn bepaalde gevaarlijke hondenrassen zelfs verboden of is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Het is belangrijk om je hierover te informeren voordat je op reis vertrekt.

Let op specifieke regels

In het buitenland kunnen voor huisdieren soms heel specifieke regels gelden, bijvoorbeeld voor wat de identificatie en de verplichte inentingen betreft. Dit is ook het geval voor huisdiervriendelijke landen als Noorwegen en Finland. In sommige landen is het zelfs verplicht om over een aansprakelijkheidsverzekering voor de hond te beschikken. Dat is onder meer het geval voor Denemarken en sommige Duitse regio’s. Er zijn ook landen en regio’s waar een aansprakelijkheidsverzekering enkel verplicht is voor gevaarlijke honden. Dit is onder meer het geval in Frankrijk, Italië, Spanje en sommige regio’s in Zwitserland en Oostenrijk.
Om het extra complex te maken, heeft ook elk land een eigen overzicht met welke hondenrassen als gevaarlijk worden beschouwd. Zo staat de Tsjechoslowaakse wolfhond in Noorwegen op de lijst met gevaarlijke honden, terwijl dat in Nederland niet het geval is. Het is met andere woorden heel belangrijk om je vooraf goed te informeren voordat je met je hond op reis gaat naar het buitenland. Een overzicht van landen met een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor honden en met de gevaarlijke hondenrassen in het buitenland is te vinden op de website WA.nl.

Aansprakelijkheidsverzekering voor honden

Ook als een aansprakelijkheidsverzekering voor de hond niet verplicht is, is dit in de meeste gevallen wel aan te raden. Een hond, hoe goed je dat beestje ook mag vertrouwen, blijft namelijk een dier. En dieren zijn nog altijd onberekenbaar. Zeker tijdens een reis met vele prikkels en een wijzigende omgeving, kan het dat een hond al eens iets doet dat je niet verwacht. Zoals ineens wegrennen en een fietser doen vallen. Of happen in het been van een wandelaar. Als eigenaar of bezitter van de hond ben je dan vrijwel altijd aansprakelijk. Er is nu eenmaal sprake van een risicoaansprakelijkheid voor honden.

 

Lees ook dit artikel: TEXT

 

Indien je een aansprakelijkheidsverzekering hebt, zal de verzekeraar de schade vergoeden. Het blijft natuurlijk belangrijk om altijd goed op je hond te letten, maar een goede aansprakelijkheidsverzekering zorgt in elk geval voor wat extra gemoedsrust. Hiervoor hoeven de meeste Nederlanders gelukkig geen extra verzekering af te sluiten. De meeste Nederlanders beschikken namelijk al over een AVP-verzekering of een aansprakelijkheidsverzekering voor personen. Deze verzekering dekt niet alleen jouw aansprakelijkheid als jij een fout maakt, maar ook de aansprakelijkheid voor kinderen en de aansprakelijkheid voor dieren. Dit is dus een heel belangrijke verzekering waar je maar beter over kan beschikken.

Walking the dog

Andere verzekeringen voor wie op reis gaat met een hond

Naast de aansprakelijkheidsverzekering zijn er nog een aantal andere verzekeringen die nuttig kunnen zijn voor wie met zijn hond op reis gaat. Een reisverzekering is daar een voorbeeld van. Huisdieren zijn echter niet altijd even goed gedekt door de reisverzekering. Soms moet je hiervoor een extra module aan de verzekering toevoegen. Dan worden bijvoorbeeld de dierenartskosten in het buitenland gedekt. In de annuleringsverzekering kan een annulering door een ziek huisdier zijn gedekt. Bespreek de situatie met je verzekeraar en ga de mogelijkheden na.

 

 

 

Lees elke dag het laatste nieuws

Ontdek dagelijks gratis een samenvatting met het laatste toeristische nieuws van wereldwijde bestemmingen, hotels, vliegmaatschappijen en touroperators.

"*" geeft vereiste velden aan

Hoe spreken wij jou aan?*
Naam
Hidden
Stuur mij elke dag het laatste reisnieuws*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

Comments are closed.