Ga op stap naar het Münsterland en word net zo gelukkig als de bewoners zelf

Gelukkig zijn, volop genieten van ‘Het Goede Leven’, het is best lastig meetbaar. Het Duitse Forschungszentrum Generationenverträge uit Freiburg durfde het wel aan: in het groene coulisselandschap van het Münsterland wonen de gelukkigste mensen van Duitsland. En nergens anders. Waar ligt dat precies aan, al die lokale levensvreugde?

Nóg belangrijker voor vandaag: wat merk je er allemaal meteen van, tijdens een korte vakantie of een weekendje weg? Is geluksgevoel besmettelijk? De inwoners van het Münsterland zijn er tamelijk relaxed onder, gewend geraakt aan prachtig mooi landschap, natuur dichtbij huis, bovengemiddeld veel cultuur, gezellige en gastvrije buren, overal om je heen de geur van heerlijke streekgerechten. Eerste reactie op de uitverkiezing: “Wij hebben hier het geluk niet zelf uitgevonden; het is voor ons al heel lang de gewoonste zaak van de wereld.” Liever concrete feiten? We pikken er even drie mogelijke geluksfactoren uit; de rest ontdek je vanzelf als je er een paar dagen logeert.

Volmaakt gelukkig op je rijwiel

Fietsen is hier niet alleen onderdeel van het dagelijks leven, het is één van de dingen die het leven zo mooi maken. De enige stress is misschien keuzestress: je mag kiezen uit zo’n 4.500 kilometer aan bewegwijzerde, behoorlijk betoverende fietsroutes, kriskras door het parkachtige buitengebied. Voornamelijk vlak, nergens saai. Ook fijn: het netwerk van fietsknooppunten is inmiddels ook in het Münsterland uitgerold en sluit nu naadloos aan op het netwerk in de Achterhoek en Twente. Je tuft op je dooie gemak langs een van de vele rivieren, of je zoekt de uitdagende hoogtemeters op in de streek Baumberge of het idyllische Tecklenburger Land. Voor overzichtelijke dagtochten zijn er ruim 200 rondes, vaak met een grappig of interessant thema. Vaste prik, waar je ook komt in het Münsterland: schilderachtige oude dorpskernen, bijzondere kastelen, onbedorven landschappen om zo in te lijsten, schattige vakwerkhuizen en boerderijen en gezellige horecagelegenheden om even af te stappen! De bruisende studentenstad Münster is trouwens ook een uitstekende uitvalsbasis voor fietstochten.

 

 

Prinsheerlijk picknicken!

De picknick, genoeglijk buiten eten uit een mandje, het is ooit bedacht in de Engelse countryside. In het Münsterland hebben ze het basisidee tot op grote hoogte geperfectioneerd. Geen wonder dat het hier de regionale vrijetijdsbesteding is, als je gezegend bent met zoveel unieke natuur en ook nog eens zoveel heerlijke lokale specialiteiten die je dagvers in je picknickmand kunt stoppen. Bovendien bieden de vele boerderijwinkels genoeg proviand voor jouw picknick. Je vindt hier altijd wel een bijzondere, idyllische picknickplek, die de belevenis vanaf je dekentje nog mooier maakt. In de tuin van een stoere burcht of chic kasteel, ergens in het veld tussen de alpaca’s, aan de oever van een rivier, in een van de tuinen of parken waar het Münsterland zo trots op is of bovenop een natuurlijk ‘balkon’ op de flank van een heuvel.

Gastronomisch geluk

Verwacht hier geen aanstellerij met dure, onbegrijpelijke liflafjes op borden als kleine schilderijtjes. De Westfaalse keuken is vooral eerlijk, gemoedelijk en ontwapenend lekker. Of zoals ze het hier zelf zeggen: ‘Herzhaft und Herzlich’. Vrij vertaald: pure smaken, goede ingrediënten, eerder hartig en krachtig van smaak dan subtiel en onbestemd. Bovendien ‘herzlich’ omdat iedereen hartelijk welkom is aan tafel. De traditie van goed koken, vol aandacht en passie, dat vinden ze hier een zaak van eer. En iedereen mag meegenieten, graag zelfs. Ga vooral op zoek naar de restaurants met het keurmerk ‘Münsterland Siegel’; daar wordt namelijk hoofdzakelijk met regionale ingredienten gekookt. Van het veld direct op jouw bord. Het hippe begrip ‘slow food’ is hier nog niet overal doorgedrongen, maar het principe komt op hetzelfde neer: oorspronkelijke gerechten en verfijnde klassiekers, al dan niet in een origineel nieuw jasje, daarvoor heb je als keukenmeester geduld en toewijding nodig. Die haal je niet uit de magnetron. Eet smakelijk straks!

Meer informatie: geheimoverdegrens.nl/munsterland

 

 

 

 

 

Comments are closed.