De tegenwind voor de airline industrie gaat liggen

Het herstel van de wereldwijde airline markt gaat snel volgens IATA. Willie Walsh, general director, is zelfs positief over 2022. Hij heeft het al over “business as usual”. Dat meldt IATA op hun jaarlijkse Global Media Day in Genève.

Global Media Days 2022

 

Wat IATA wel grote zorgen baart zijn de lage servicelevels op zowel Schiphol als Heathrow Airport, de verhoging van luchthavengelden en de aankomende verhoging van de vliegtaks in Nederland per 1 januari 2023.

Service levels op Heathrow

 

“Nobody goes to an airport to do shopping. They shop because they have to wait. If there are no flights, there are no airports” — Willie Walsh

 

Het herstel van de markt blijft de prognoses volgen, ondanks de tegenwind die er steeds ontstond. In 2024 verwacht IATA weer dat de branche op het niveau van 2019 zit. Vanaf 2023 wordt er weer winst verwacht, in 2022 snijden de airlines hun verliezen weg. Alleen in de Asia Pacific regio (China) blijft de recovery nog zwaar achter. Noord Amerika is de enige regio die in 2022 al winstgevend is.

Willie Walsh

Wat ook impact heeft (gehad) volgens Willie Walsh is de beschikbaarheid van (motor)onderdelen van vliegtuigen. Hij had dit verwacht na de pandemic, maar de schaal waarop was toch nog een verrassing.

Oekraïne geen invloed

De oorlog in Oekraïne heeft géén direct gevolg gehad voor de airline industry, behalve op de prijzen van kerosine die door het dak gingen.

Europa

Europese luchtvaartmaatschappijen zullen naar verwachting een verlies van 3,1 miljard dollar zien in 2022 en een winst van 621 miljoen dollar in 2023. In 2023 zal de groei van de passagiersvraag met 8,9% naar verwachting de capaciteitsgroei van 6,1% overtreffen. In de loop van het jaar zal de regio 88,7% van de vraag kunnen bedienen met 89,1% van de capaciteit van vóór de crisis.

Herstel van de markt

 

Noord Amerika

Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zullen naar verwachting winsten realiseren van $ 9,9 miljard in 2022 en $ 11,4 miljard. In 2023 zal de groei van de passagiersvraag met 6,4% naar verwachting de capaciteitsgroei van 5 jaar overtreffen. De regio zal naar verwachting 97,2% van de vraag van vóór de crisis kunnen bedienen, met 98,9% van de capaciteit van vóór de crisis. Vooral de korte reisrestricties in de USA tijdens de pandemic hebben ervoor voor deze boost gezorgd.

Herstel van de Noord-Amerikaanse markt

 

City-pairs

Het aantal unieke city-pairs is ook belangrijk en is bijna weer terug op het niveau van 2019. Dat betekent dat veel routes weer hersteld zijn. En wat iedereen weet: verbonden zijn via een vliegroute met een andere stad/land brengt economische voordelen en groei voor een regio/land.

 

 

Winst onder druk

In de beste periode van de industrie maakte een airline gemiddeld $10 per passagier aan netto winst. In 2023 zal dat bedrag op $1,11 uitkomen. Daarmee refereert Walsh aan de situatie waarbij airports op dit moment “belachelijk hogere bedragen” vragen voor hun services aan airlines. Dit is een groot pijnpunt voor IATA. Op een totale globale omzet van €779 miljard is de verwachte winst €4,7 miljard. Dat is slechts 0,6% marge.

Revenue flows van airlines

Bijdrage aan het Bruto Nationaal Product

 

Schoner vliegen

In 2050 wil de industrie een net-zero emissie uitstoot hebben. Het doel is ook om meer data te delen voor inzichten en betere passagiers ervaringen.

 

Passagiers pakken hun “freedom to travel” weer terug. Uit onderzoek in 11 markten van IATA blijkt dat 70% van de passagiers weer hetzelfde of meer reizen als voor de pandemic. Op 85% van de reizigers heeft de economische situatie wel invloed heeft op hun reisgedrag. 57% heeft echter geen intentie op het reisgedrag aan te passen. Ook geven passagiers aan:

  • 91% zegt dat air-connectivity belangrijk is voor de economie
  • Verplaatsing via een vliegtuig is nodig voor modern leven (90%)
  • Vliegen heeft een positieve invloed op een samenleving zegt 87%
  • Ook geeft 91% van de mensen die bekend zijn met de UN Sustainable Development Goals aan dat vliegen een belangrijke factor voor de ontwikkeling is

Wat in Nederland ook nog een grote rol speelt en waar IATA samen met BARIN en Airlines For Europa een e-mail over hebben gestuurd naar Minister Kaag is de nieuwe tax op vliegtickets. Zij uiten hun grote zorgen in een open brief over de enorme impact die dat zal hebben op de industrie en het mogelijke verlies van 62.000 banen in Nederland. IATA geeft daarbij ook weer heel duidelijk aan: “Aviation is not the enemy; CO2 is”

 

De IATA Global Media Days worden elk jaar georganiseerd door IATA op hun kantoor in Genève. Tijdens het tweedaagse event worden meer dan 100 journalisten uit de hele wereld bijgepraat over de ontwikkelingen in de luchtvaartindustrie.

Journalisten uit de hele wereld

 

 

 

 

 

Comments are closed.