Atout France en haar partners kijken tevreden terug op een geslaagde editie van de campagne #ExploreFrance in 2022

Na de succesvolle samenwerking in 2021 sloegen Atout France, de 13 regionale toerismebureaus van continentaal Frankrijk en 30 bedrijven uit de toerismesector de handen wederom ineen om Europese reizigers uit te nodigen om Frankrijk te komen (her)ontdekken. Het bleek een winnende strategie die heeft bijgedragen aan de duidelijk waarneembare terugkeer van de Europese clientèle naar Frankrijk de afgelopen maanden.

Duurzaam toerisme centraal in de strategie van Atout France en haar partners

Voor het tweede jaar op rij zetten Atout France en haar partners een samenwerking op om de Europese reizigers weer voor zich te winnen. In april lanceerden ze op 10 Europese markten de campagne #ExploreFrance met als doel om de dynamiek ontstaan in 2021 te behouden en te versterken. Concreet betekende dit een sterkere positionering van Frankrijk als duurzame bestemming die voldoet aan de nieuwe verwachtingen van de Europese reizigers, zoals respect voor het milieu en de lokale cultuur.

Om dit te realiseren, benadrukte de campagne de punten waarop Frankrijk zich onderscheidt, zoals beschermde natuur, slow travel, duurzame accommodaties, lokale gastronomie en sfeervolle steden en dorpen. Natuur, cultuur en de Franse levenskunst – typerend voor het DNA van Frankrijk – vormden de 3 pijlers van de campagne. Ook lag de focus op bestemmingen en thema’s die minder voor de hand liggen. Op die manier werden de Europese reizigers uitgenodigd om het innovatieve, verrassende en inspirerende aanbod van de Franse bestemmingen te komen ontdekken.

De campagne beoogde ook een betere spreiding van de toeristenstromen over de seizoenen. Daarom ging 23% van het budget naar investeringen om mensen aan te sporen om in de lente te reizen en 27% naar investeringen om de herfst te promoten. Daarnaast werd 13% van het budget toegekend aan content die Frankrijk neerzette als bestemming “voor alle seizoenen”. Tot slot werd 36% geïnvesteerd in het zomerseizoen.

Belangrijkste cijfers en resultaten

De campagne #ExploreFrance heeft in de periode van april tot en met oktober 2022 geleid tot:

  • Meer dan 120 zichtbaarheids- en conversiecampagnes
  • 815 miljoen impressies
  • Ontvangst van 39 journalisten in Frankrijk, waar tot nu toe 47 artikelen uit zijn voortgekomen (31 online, 12 in geschreven pers en 4 zowel online als in geschreven pers), met een bereik van 1,3 miljoen lezers en 11 miljoen unieke bezoekers
  • Ontvangst van 42 influencers in Frankrijk, met een totaal bereik van 2,9 miljoen volgers
  • Meer dan 38 miljoen views op video’s gericht op het grote publiek

De campagne loopt door tot het einde van dit jaar om ook reizen in het laatste kwartaal aan te moedigen. De komende weken zien er veelbelovend uit. Daarnaast zijn de reisintenties voor het komend halfjaar van alle markten samen gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2021, waaronder de Britse markt (87%, +4 punten), de Duitse markt (82%, +7 punten), de Nederlandse markt (66%, +6 punten) en de Amerikaanse markt (90%, +6 punten). Bron: de barometer voor reisintenties van de internationaal clientèle, uitgevoerd door TCI Research voor Atout France, november 2022.

#ExploreFrance: een effectieve campagne

Volgens een onderzoek, uitgevoerd op 4 markten, naar het effect van de campagne #ExploreFrance op het publiek, zorgde de narratieve aanpak voor een gevoel van nabijheid, authenticiteit en betrokkenheid. Op deze manier heeft de campagne op subtiele wijze de doelgroep dichter bij een klik op en aankoop van toeristische diensten gebracht. Deze storytelling werd versterkt door een voornamelijk digitale strategie en door handig gebruik van sociale platforms waarop de campagne uitgerold werd.

 

 

Het onderzoek analyseerde belangrijke indicatoren, zoals het imago van Frankrijk als bestemming, de waardering van de campagne en de creatieve invalshoek. Uit het onderzoek bleek dat de campagne als zeer positief werd ervaren. Met een gemiddelde score van 7,7/10 werden de doelstellingen grotendeels bereikt. 83% van de respondenten die zich de campagne herinnerden, vond dat deze Frankrijk positioneerde als een duurzame en verantwoorde vakantiebestemming. 19% heeft ook een spontane herinnering aan de campagne.

De gekozen creatieve invalshoek stelde de campagne in staat de vele ervaringen die te beleven zijn in Frankrijk te promoten, met name onder millennials. Daarnaast gaf de invalshoek de campagne een sterk inspirerend karakter door minder bekende plaatsen in de kijker te zetten en bepaalde clichés te doorbreken.

 

De leukste hotspots in Frankrijk in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

”Voor de tweede editie van de campagne wilden we de positionering van de bestemming Frankrijk herdefiniëren, ons onderscheiden van concurrerende Europese bestemmingen en een sterke emotionele band creëren met ons publiek. De verwachtingen van de Europese reizigers zijn sterk veranderd na de crises op het gebied van gezondheid, klimaat en geopolitiek van de afgelopen tijd. Het was dus belangrijk om een inspirerend verhaal te vertellen en een andere reiservaring te geven, weg van de gebaande paden. Hieruit is een communicatiecampagne voortgekomen waarin samenzijn, plezier en het unieke karakter van Frankrijk centraal staan”, aldus Caroline Leboucher, Algemeen Directrice van Atout France.

Er zijn reeds plannen om een nieuwe samenwerking op te zetten met de partners voor een derde editie in 2023. Deze campagne heeft immers de bestemming Frankrijk veel zichtbaarheid gegeven en het land gepositioneerd als duurzame bestemming bij uitstek.

Download de resultaten

 

 

 

 

 

Comments are closed.