Air France-KLM kondigt 2 meerjarige koopovereenkomsten duurzamere brandstof aan

Air France-KLM heeft vandaag twee grote, meerjarige koopovereenkomsten aangekondigd waarmee we in totaal 1,6 miljoen ton Sustainable Aviation Fuel (SAF) hebben aangekocht. Het gaat om bindende, meerjarige contracten met SAF-aanbieders Neste en DG Fuels. Hiermee zetten we een belangrijke stap in het behalen van onze ambitie om in 2030 wereldwijd 10% SAF bij te kunnen mengen. Met deze twee contracten dekken we nu een derde van die behoefte tot 2030 af. De eerste leveringen worden in 2023 verwacht.

Marjan Rintel, president-directeur KLM

“KLM heeft sterke ambities als het gaat om het verder verduurzamen van de luchtvaart en het in evenwicht brengen van de ontwikkeling van ons netwerk met omwonenden en omgeving. Dit vereist grote en fundamentele beslissingen zoals vernieuwing van onze vloot, elektrificeren van het grondmaterieel en het opschalen van het gebruik van SAF. We hebben hierbij partners nodig die zich net als ons hard inzetten voor een duurzamere toekomst van het vliegen. KLM neemt al jaren actie om de markt voor duurzamere brandstof verder open te breken. Met Neste en DG Fuels zetten we vandaag weer een belangrijke stap in de verdere reductie van onze CO2-uitstoot.”

Naast het verminderen van het brandstofverbruik, is SAF als ‘drop-in fuel’ een oplossing om de CO2-uitstoot in de luchtvaart op korte tot middellange termijn te verminderen, zonder dat aanpassingen aan infrastructuur of uitrusting nodig zijn. Het heeft het potentieel om de CO2-uitstoot in zijn pure vorm met gemiddeld 80% te verminderen (in vergelijking met fossiele brandstof), afhankelijk van de combinatie van de gekozen technologie en grondstof, en zolang aan strenge duurzaamheidscriteria wordt voldaan. Air France-KLM heeft een strikt inkoopbeleid opgesteld waarbij het zich ertoe verbindt alleen duurzame brandstoffen in te kopen die niet concurreren met de productie en levering van voedsel voor mensen of dieren, die RSB- of ISCC+-gecertificeerd zijn en die niet zijn geproduceerd zijn op basis van palmolie.

 

 

SAF is nog niet op grote schaal beschikbaar. Om in de toekomst te kunnen verduurzamen, zet KLM in op het opschalen van de productie en het gebruik van SAF. Voor meer SAF werkt KLM samen met diverse partijen om alle mogelijke technologieën te onderzoeken en ontwikkelen en om opschaling van productiefaciliteiten te stimuleren.

 

 

 

 

 

Comments are closed.