Ga goed voorbereid op vakantie deze winter

Een goede voorbereiding van een vakantie met je auto is belangrijk. Bij een aanstaande wintersport is dit nog belangrijker. Je auto en de accessoires zoals een trekhaak of dakdrager moeten tiptop in orde zijn. Een wintersportvakantie vraagt veel van je auto dus maak op tijd een afspraak voor gedegen onderhoud of voor het bevestigen van handige tools zoals een dakkoffer of fietsendrager voor je e-bike.

Neem je eigen ski’s veilig mee

De doorgewinterde wintersporter zal altijd zijn eigen ski’s en gear meenemen op wintersport naar Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland. Met je eigen topspullen daal je het lekkerste en snelste van de (rode) pistes af. Met een goede dakdrager van Thule zit je altijd safe en betaal je niet de hoofdprijs om je ski’s te vervoeren op het dak van je auto. Deze kunststof rail wordt aangesloten op je auto en je zet hem met een slotje vast zodat dieven geen kans maken. Op de rails monteer je de speciale skidrager van Thule waarmee je ski’s veilig vervoerd worden over de autobahn in Duitsland of autoroute in Frankrijk. Een veilig idee. Ook voor snowboards zijn er speciale houders te krijgen die je op dezelfde dakdrager kunt monteren.

vervoer je ski’s veilig naar je wintersportbestemming

Fietsen in de winter

Niet iedereen die in de winter op vakantie gaat, gaat op skivakantie. Er zijn ook veel Nederlanders die ervoor kiezen om heerlijk te overwinteren aan de Costa Blanca. In de buurt van steden als Altea, Benidorm, Denia en Calpe is het heerlijk vertoeven als de zon schijnt. En wat is er dan fijner om met je eigen e-bike naar de weekmarkt van Benidorm te fietsen? Om je fietsen die 2.000 kilometer veilig en beschermd met je auto te vervoeren is een goede fietsendrager onmisbaar. Of wat dacht je van een trekhaak? Niet elke auto is tegenwoordig standaard uitgerust met dit stalen bolletje. Een afneembare trekhaak is wel de meest gekozen optie tegenwoordig. De trekhaak zit daarmee niet onnodig aan de auto en dat scheelt gewicht en brandstof. Dat is wel zo fijn tegenwoordig met die hoge energieprijzen! Nog luxer is een wegdraaibare trekhaak. Die is altijd klaar voor gebruik, maar komt pas tevoorschijn als je hem nodig hebt. Van groot belang bij de keuze van je trekhaak is het statisch gewicht. Dat is de de kracht die naar beneden duwt op de kogel. Een elektrische fiets weegt nu eenmaal meer dan een ouderwets stalen ros.

Houd ook rekening met het gewicht van de fietsendrager zelf bij het bepalen van dit statisch gewicht. Een te zware belading zorgt ervoor dat de auto een slechte wegligging krijgt; hij zal achterover hellen. En de trekhaak en achtervering wordt te zwaar belast en dat is gevaarlijk. Je wilt niet dat je dure e-bikes onderweg naar Spanje ineens losraken door een verkeerde belasting. Een specialist kan je precies vertellen waar je rekening mee moet houden.

ook in Duitsland fietst de Nederlander graag

 

 

Voorbereid over de (snel)weg

Vergeet tot slot niet om te controleren of je een vignet nodig hebt. Veel landen vereisen tegenwoordig een sticker of vignet op de voorruit voordat je over hun snelwegen mag rijden of voordat je een stad in kan. Er zijn 2 soorten vignetten:

  • Tolvignet
  • Milieu sticker

Voor de Duitse steden heb je een milieusticker nodig. Deze wordt afgegeven door TÜV en de ANWB, afhankelijk van hoe oud je auto is (en dus hoe vervuilend). Een Duitse milieusticker is 1 jaar geldig. Voor Zwitserland heb je ook een tolvignet nodig dat je vooraf kunt kopen. Deze is ook een jaar geldig. Voor de snelweg in Oostenrijk koop je een tolvignet voor 10 dagen of een jaar. Al deze stickers moeten op je voorruit worden aangebracht.

tol vignet en milieusticker

 

 

 

 

 

Comments are closed.