Fotografie, installaties en collages – actuele tentoonstellingen deze herfst in Duitsland

Deze herfst is in Düsseldorf een grote overzichtstentoonstelling te zien van Reinhard Mucha. In Koblenz hebben Anne & Patrick Poirier een reflecterende tentoonstelling gemaakt ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van het Ludwig Museum. In november opent in dit museum een indringende tentoonstelling met in de hoofdrol twee overlevenden van de Shoah: Boris Lurie & Wolf Vostell. Het Max Ernst Museum in Brühl presenteert een tentoonstelling met foto´s die een goed beeld geven van het leven van Max Ernst.

Der Mucha – Ein Anfangsversprechen

De Düsseldorfer kunstenaar Reinhard Mucha is een van de kunstenaars die in het laatste kwart van de 20ste eeuw een nieuwe Europese, post-minimalistische beeldhouwkunst ontwikkelden. Hij heeft een kritische houding ten aanzien van kunst in musea en galeries. Zijn grote werken bestaan uit interieurobjecten zoals houten meubelen of badkamerkeramiek. Naast alledaagse spullen gebruikt hij voorwerpen uit de tentoonstellingstechniek en de presentatie van kunst.

In K20 zijn 3 grote en enkele kleinere werken te zien. Samen vormen ze één grote installatie. In K21 bevindt zich het centrale werk Das Deutschlandgerät, oorspronkelijk ontworpen voor het Duitse paviljoen op de Biënnale van Venetië in 1990. Sinds 2004 maakt het deel uit van de vaste opstelling. Daarnaast zijn 60 zorgvuldig geselecteerde werken uit de afgelopen 40 jaar tentoongesteld. Overzichtstentoonstelling van Reinhard Mucha in K20 en K21 in Düsseldorf – nog t/m 22 januari 2023

Anne & Patrick Poirier – Fragilité

Ter gelegenheid van het 30-jarig jubileum van het Ludwig Museum Koblenz hebben Anne & Patrick Poirier een tentoonstelling gemaakt die terugkijkt naar de oprichting, maar ook vooruitkijkt naar de toekomst. Het Franse kunstenaarsechtpaar heeft 30 jaar geleden een sculptuur ontworpen voor het terras van het Ludwig Museum. De tentoonstelling gaat over de kwetsbaarheid van cultuur en over het collectieve geheugen van de samenleving. Ook de wereld van achtergebleven voorwerpen en de natuur komen aan bod. Ze beschouwen dit als een overzicht van tot de verbeelding sprekende plaatsen uit de oudheid (het collectieve geheugen). En ze laten die wereld contrasteren met de digitale wereld. Jubileumtentoonstelling in het Ludwig Museum in Koblenz – nog t/m 30 oktober 2022

 

 

Boris Lurie & Wolf Vostell. Art after the Shoah – An Art of Survival

De tentoonstelling Boris Lurie & Wolf Vostell. Art after the Shoah – An Art of Survival brengt voor het eerst het werk van deze uitgesproken kunstenaars samen. Beiden stelden vanaf eind jaren vijftig de Shoah (Hebreeuws voor Holocaust) centraal in hun werk. Velen gingen dit gevoelige onderwerp uit de weg, maar zij confronteerden het publiek juist met de meest gruwelijke beelden. Door deze te mixen met eigentijdse reclames is hun werk tegelijkertijd een aanklacht tegen de naoorlogse consumptiemaatschappij en het doodzwijgen van het verleden.

De in 1924 in Rusland geboren Boris Lurie overleefde het concentratiekamp en verhuisde na de bevrijding naar New York. Wolf Vostell, geboren in Leverkusen in 1932, vluchtte in de oorlog met zijn familie naar Tsjechië. Na de oorlog keerde hij terug naar Duitsland. Beide kunstenaars hadden niet alleen een gemeenschappelijk thema, maar namen in de loop van de jaren vijftig onafhankelijk van elkaar hun toevlucht tot collage- en montagetechnieken. Vostell wordt beschouwd als een van de pioniers op het gebied van video- en installatiekunst en happenings. Lurie was voorstander van sociaal en politiek geëngageerde kunst en zette zich sterk af tegen de kunsthandel. Ludwig Museum in Koblenz – 13 november 2022 – 29 januari 2023

 

Ontvang gratis leuke Duitsland activiteiten

Je kunt meer handige Duitsland tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Duitsland plattegrond bij.

 

"*" geeft vereiste velden aan

 

Image. Het leven van Max Ernst in foto’s

Max Ernst Museum in Brühl – 30 oktober 2022 – 12 februari 2023
Max Ernst is een van de meest gefotografeerde kunstenaars van de 20e eeuw. Persoonlijke kiekjes, klassieke portretfoto’s en geënsceneerde composities met bevriende kunstenaars vertellen over zijn veelzijdige persoonlijkheid en glansrijke artistiek leven.
In de tentoonstelling zijn zo’n 150 foto’s te zien die een goed beeld geven van zijn leven. Een leven met het stempel van twee wereldoorlogen en andere historische gebeurtenissen. Ook de diverse plaatsen waar hij heeft gewoond passeren de revue: eerst het Rijnland, daarna Parijs, later de VS (in ballingschap) en ten slotte weer Europa. Hij sloot zich aan bij de dadaïsten en de surrealisten.
De tentoonstelling is samengesteld uit het omvangrijke bezit van het Max Ernst Museum, met foto’s van o.a. Berenice Abbott, Henri Cartier-Bresson, Robert Lebeck, Lee Miller, Irving Penn en Man Ray. Bovendien is voor het eerst het materiaal te zien dat is geschonken door Dorothea Tanning, de vierde vrouw van Max Ernst.

Kijk voor meer tentoonstellingen in Duitsland op www.tentoonstellingen-duitsland.nl.

 

 

 

 

 

Comments are closed.