Toerisme Oost-Vlaanderen lanceert 11 fiets- en wandelroutes voor personen met een beperking

Toerisme Oost-Vlaanderen investeerde het laatste jaar sterk in toegankelijke routes voor mensen met een beperking. Het resultaat is de lancering van 11 toegankelijke routes langs tussenstops met aangepaste infrastructuur. Zo kunnen ook mensen met een beperking volwaardig en zorgeloos genieten van de mooiste plekjes in Oost-Vlaanderen.

Waarom toegankelijke routes

Ongeveer 900.000 Vlamingen hebben een beperking en ook specifieke noden wanneer ze een uitstap maken, maar eigenlijk gaat het over veel meer mensen, want ook de partner, kinderen, of vrienden tellen mee. Mensen met een beperking reizen namelijk zelden alleen. “Voor heel wat mensen met specifieke noden is een uitstapje maken dan ook niet zo evident”, zegt gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen Leentje Grillaert. “Daarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor toegankelijke vrijetijdsbesteding, want ook voor mensen met een beperking is recreatie belangrijk. Om die reden lanceren we bij de start van de zomer 11 toegankelijke routes: 3 fietsroutes, 4 wandelroutes en ook 4 autoroutes langs toplocaties in Oost-Vlaanderen. Die zijn allemaal grondig nagekeken om te zien of ze voldoen aan de noden van mensen met een beperking. Ook de tussenstops op de trajecten, zoals cafés of restaurants, werden bezocht, gecontroleerd en gevalideerd.”

 

 

Wat zijn toegankelijke routes in Oost-Vlaanderen?

Wat is er nu precies anders aan toegankelijke fiets- en wandelroutes? Deze routes hebben brede paden die maximaal verhard zijn met een minimum aan drempels. Zo kunnen rolwagens en mensen die moeilijk te been zijn er makkelijk overheen. Ook gereserveerde parkeerplaatsen, drempelhulpen en aangepaste sanitaire voorzieningen in horeca en andere rustplekken maken het verschil. Om die reden zijn ook ouders met kleine kinderen gebaat bij toegankelijke routes. Ook bakfietsen, aanhangkarretjes en buggy’s genieten van de voordelen van toegankelijke fiets- en wandelroutes.

Nog meer kwaliteit

Naast de lancering van elf toegankelijke routes gaat Toerisme Oost-Vlaanderen nog een paar stappen verder voor minder mobiele mensen. “Zo willen we eerst en vooral een brug slaan tussen mensen met en zonder een beperking, om samen op pad te gaan, zogenaamde route-buddy’s”, voegt gedeputeerde Grillaert toe. “We zorgen er bovendien ook voor dat op onze toegankelijke fietsroutes ontleenpunten met aangepaste fietsen zijn, of dat men op zijn minst weet waar men deze fietsen kan ontlenen. Voor al onze routes werken we ook samen met peterorganisaties die regelmatig onze routes inspecteren, nu en in de toekomst. En tot slot hebben we ook zeventien laagdrempelige reisbemiddelingskantoren – de zogenaamde Rap op Stap-kantoren met een plus – die het aanbod van toegankelijke daguitstappen, vakantieplaatsen en evenementen bundelen. Op deze manier krijgen mensen met een beperking extra ondersteuning in hun zoektocht naar een leuke en geschikte daguitstap of vakantie.”

Een overzicht van alle Rap op Stap-locaties vind je op de website van Rap op Stap, via: Rap op Stap+ | Iedereen Verdient Vakantie. Een overzicht van de 11 toegankelijke fiets-, wandel- en autoroutes vind je op de website van Toerisme Oost-Vlaanderen, via de website.

Partnerschap

Het verbeteren en realiseren van toegankelijke routes kadert in het project ‘Toegankelijke, Duurzame en Kwaliteitsvolle Routen in Oost-Vlaanderen’. Hiervoor wordt Toerisme Oost-Vlaanderen financieel ondersteund door Toerisme Vlaanderen. Ook tal van andere partners maken dit initiatief mogelijk. Samen met hen bundelen we kennis, ervaring en engagement in een groeiend kwaliteitsvol aanbod van toegankelijke routes in Oost-Vlaanderen.

Het betreft volgende partners:
Toerisme Vlaanderen
• Oranje vzw
• Sneukelwiel
• Kompas vzw
• De Nieuwe Ceder
• Kompaan vzw
• Camino vzw
• De Sprong vzw
• Wetravel2
• Inter-Eva Toegankelijkheid
• G-sport Vlaanderen
• Sport-Vlaanderen
• Provinciaal domein de Gavers
• Provinciaal domein het Leen
• Oost-Vlaamse Rap op Stapkantoren met een plus

 

 

 

 

 

Comments are closed.