ExploreFrance dat is op vakantie met de auto, de trein of de fiets

De zomer staat al voor de deur en dat betekent voor velen: vakantie! Frankrijk is er weer helemaal klaar om toeristen te verwelkomen en hen al het moois te laten zien dat het land te bieden heeft. Ga erop uit via rails, asfalt of onverharde wegen. C’est parti!

Het stuur in eigen handen nemen

Voor sommigen een stukje nostalgie, voor anderen nog onbekend: met de auto richting het zonnige Frankrijk rijden. En lang hoeft het niet te duren. Zo ben je vanaf Utrecht binnen 5 uur al in Grand Est en binnen 6 uur in Normandië. In Frankrijk zijn er talloze mogelijkheden voor een roadtrip om zo nog meer uit je vakantie te halen. Toer over de Napoleonroute in Zuid-Frankrijk, een 324 kilometer lange tocht vol mooie uitzichten en gezellige dorpjes, of ontdek de kasteelrijke Loirestreek met de auto van Orléans via Blois en Tours naar het gezellige Nantes. Vervolgens zou je verder kunnen gaan langs de Atlantische kust met z’n uitgestrekte stranden en ongerepte natuur, of duik eens de Dordogne in. Gaat je trouwe viervoeter mee? Dan vind je hier een hondvriendelijke route door Normandië. Op pad met de camper is in Frankrijk ook een populaire manier van reizen: sluit je aan bij het netwerk France Passion en kies uit maar liefst 10.000 (gratis) standplaatsen verspreid door het hele land.

Du pain, du vin, du train

De trein wordt de laaste tijd enorm geprezen en gepromoot als vervoersmiddel en dat is niet voor niets: het is niet alleen duurzaam, maar ook snel en gemakkelijk! Frankrijk beschikt over een goed treinnetwerk dat je binnen no time naar elke uithoek van het land brengt. En wist je dat je met de Thalys vanaf Amsterdam CS binnen 3 uur en 20 minuten in Parijs staat?

 

 

Eenmaal aangekomen op je bestemming behoort een ritje met een toeristische trein ook zeker tot het lijstje van leuke vakantieactiviteiten. Zo is een vakantie in de Pyreneeën niet compleet zonder het gele treintje, ook wel de kanarie genoemd, dat op en neer tuft tussen Villefranche-de-Conflent (427 m hoogte) en Latour-de-Carol (1232 m hoogte. Je kunt je wel voorstellen wat voor adembenemende uitzichten je te wachten staan! Avonturiers in hart en nieren moeten eens de door mysterie omhulde Transilientrein nemen naar het bos van Fontainebleau: je kunt alleen een enkeltje kopen en de halte zou ergens tussen Bois-le-Roi en Fontainebleau/Avon moeten liggen… Eenmaal uitgestapt strekt een immens bos zich voor je uit voor goede wandelingen. In de Ardèche neemt de stoomtrein Le Mastrou je mee door de vallei van de Doux en in de Alpen leidt de Tramway du Mont Blanc je van Fayet langs alpenweiden de Mont Blanc op waar de frisse berglucht je longen vult. Dus: ga zitten, relax en geef je ogen de kost!

Ontdekkingstocht op 2 wielen

Frankrijk ademt natuur, rust en schoonheid waarvan je het beste kunt genieten op de fiets, of dat nu een mountainbike, een racefiets of een stadsfiets is. In elke regio barst het van de fietsroutes van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden, dus genoeg keus. Bovendien is tegenwoordig de elektrische fiets in opmars, wat betekent dat ook de minder fanatieke fietser ontzettend veel routes en paden kan ontdekken op z’n dooie gemak.

Uitzicht over Chatillon sur Indre

Een voorbeeld van een mooie route is de EuroVelo 6 die langs het zuiden van de Elzas richting Besançon loopt en vervolgens via de Loirefietsroute zelfs is verbonden met de Atlantische kust. Ook de Échappée Bleue, Moselle – Saône à Vélo is een geliefde route en leidt je van Luxemburg via de vallei van de Moezel, het Canal des Vosges en de vallei van de Saône naar de gastronomische hoofdstad van Frankrijk, Lyon. Weer van een heel ander karakter is de Vélomaritime aan de Noord-Franse kust. Deze route brengt wel twaalf vuurtorens, talrijke vestingwerken en sfeervolle badplaatsen in belle-epoquestijl op je pad. Vooral het stuk door de Baie de Somme is spectaculair waar je bovendien de grootste wilde zeehondenkolonie van Frankrijk kunt spotten.

Wie fietsen zegt, denkt natuurlijk ook aan de grootste wielerwedstrijd ter wereld: de Tour de France! Begin deze maand is de Ronde van Frankrijk in Kopenhagen begonnen en gaat nu verder in Frankrijk langs welbekende gebieden zoals Alpe d’Huez, Morzine, Mende en Lourdes. De Tour eindigt ten slotte in Parijs. Wielrenfans die in juli in Frankrijk zitten, moeten vooral op de website van de Tour de France kijken om te zien wanneer er waar wordt gereden.

Kopenhagen

Quoi de neuf ?

Ga ver terug in de tijd en bewonder de replica van de Grotte Cosquer in Villa Méditerranée in Marseille. De grot, vernoemd naar de duiker die de grot heeft ontdekt in 1985, bevindt zich zo’n 37 meter onder water en bevat wel 200 prehistorische muurschilderingen die dateren uit 33.000 v.Ch.! Kijk voor openingstijden en prijzen op de website.
Als je een lange overstap hebt op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle, dan hoef je je deze zomer niet te vervelen. Het VVV-kantoor van Grand Roissy heeft namelijk 6 busuitjes bedacht in de omgeving, zoals een bezoek aan een golfbaan, het kasteel van Écouen of het Archéa Museum. Zo kun je je tijd optimaal benutten.

 

 

Van 26 mei t/m 16 oktober vindt de 13e editie plaats van het internationale kunst- en tuinfestival in de Hortillonnages, de drijvende tuinen van Amiens. Het evenement legt het accent op duurzaamheid, klimaatverandering en de relatie tussen mens en natuur. De meeste kunstwerken zijn alleen te bewonderen met een bootje, dus stap aan boord!

 

De leukste hotspots in Frankrijk in een gratis reisgids

Je kunt meer handige Frankrijk tips en bezienswaardigheden via e-mail ontvangen. Ook doen we er gratis een Frankrijk plattegrond bij.

 

 

Dol op hedendaagse kunst en design? Dan moet je dit najaar naar Parijs waar van 20 t/m 23 oktober de FIAC (Foire Internationale d’Art Contemporain) wordt gehouden in het Grand Palais. Daarnaast zijn er ook kunstwerken te zien in de Jardin des Tuileries, op de Place Vendôme en in het Musée National Eugène-Delacroix bij Saint-Germain-des-Près. En voor hen die deze zomer al staan te popelen om met de Thalys naar Parijs af te reizen, is de ‘French Touch’ bij Galeries Lafayette interessant. Hier wordt niet alleen een ode gebracht aan de Franse films, muziek en gastronomie, maar ook aan technologie en natuurlijk: mode!

 

 

 

 

 

Comments are closed.