Bezoek de tentoonstelling Design & Dynastie in Fulda deze zomer

Tot 28 augustus 2022 vindt de grote zomertentoonstelling Design & Dynastie in Fulda plaats. We vieren dit jaar de 250e verjaardag van onze eerste koning Willem I. De grandeur van de locatie, het omringende park, de collecties van de Koninklijke Verzamelingen en het vakwerk van hedendaagse kunstenaars, ontwerpers en fotografen zullen de bezoekers verrassen.

Nicole Uniquole en Maarten Spruyt

Sprookjesachtige ensceneringen

In sprookjesachtige ensceneringen in het schitterende barokke stadspaleis gaan historische objecten in dialoog met een overvloed aan ambachtelijk vervaardigde meubelen, sieraden, accessoires, couturestukken en fotografie van hedendaagse vormgevers.

 

 

Alles is voor deze tentoonstelling uit de spreekwoordelijke kast gehaald: van groots zilverwerk, een unieke collectie portretminiaturen, het staatsbanketservies uit de Koninklijke Verzamelingen, porselein uit de Fulda collectie en juwelen van het Franse huis Mellerio.

 

 

De oorspronkelijke gebruiksfuncties van de paleiskamers worden geëerd en verrijkt met origineel werk van prominente Nederlandse vormgevers zoals Hella Jongerius, Studio Job, Jan Taminiau, Joep van Lieshout, Joost van Bleiswijk, Sebastian Brajkovic, Rolf Bruggink, Bouke de Vries, Scholten & Baijings, Studio Makkink en Bey, Ineke Hans, Hans van Bentem, Paul Derrez en fotografie van Vincent Mentzel, Erwin Olaf, Eddy Posthuma de Boer en Gemmy Woud-Binnendijk. Ook jong talent krijgt een plek binnen de muren van deze barokke prachtlocatie. De witte Kaisersaal is het decor van een gemaskerd bal, volledig samengesteld in samenwerking met studenten van Meesteropleiding Coupeur.

Gemaskerd bal

Hierom is de tentoonstelling in Duitsland

Willem woonde in het Duitse stadspaleis in Fulda waar de tentoonstelling Design & Dynastie plaatsvindt. Voordat hij de eerste koning van het Koninkrijk der Nederlanden wordt, regeert hij van 1802 tot 1806 over het vorstendom Nassau-Oranje-Fulda in Duitsland. Zijn dynamische bewind over Fulda vormt de bakermat voor zijn latere koningschap in Nederland.

Van Willem tot Catharina-Amalia

De grandioze locatie en het park dompelen bezoekers onder in de Oranje-geschiedenis. Bijna alle Nederlandse koningen en koninginnen trouwden met een Duitse prins(es) of edelman: Willem I, Willem III, Wilhelmina, Juliana en Beatrix. De tentoonstelling geeft een verrassende kijk op de dynastie, van koning Willem I en Wilhelmina van Pruisen tot koning Willem-Alexander en Máxima.

Een vorstelijke tentoonstelling in een barok stadspaleis

De tentoonstelling voert de bezoeker door het stadspaleis. Het concept van de tentoonstelling is bedacht door Nicole Uniquole, in opdracht van de stad Fulda. De art direction wordt uitgevoerd in samenwerking met Maarten Spruyt. In alle tentoonstellingen van Uniquole en Maarten Spruyt is de kracht van de locatie het uitgangspunt. De tentoonstellingselementen harmoniëren met de vele barokke stijlelementen en kleurstellingen. Daarbij komen de aansprekende teksten en een drietalige audiotour van Reinildis van Ditzhuyzen.

Reinildis van Ditzhuyzen met Nicole

De tentoonstelling is een waar “Gesamtkunstwerk”, dat het karakter van de ruimtes versterkt en de schoonheid van de locatie benadrukt. De bezoekers komen in een sfeer die hen onderdompelt in spannende geschiedenis, verweven met hoogstaand historisch en hedendaags ontwerp.

 

 

 

 

 

Comments are closed.