Twee restaurants in Estland bekroond met Michelinster

Iedereen die wel eens in Estland is geweest, zal het beamen: je kunt er verrukkelijk eten. Dat vindt de Michelingids nu ook! Maar liefst 31 restaurants worden aanbevolen in de allereerste gids van het land. Twee restaurants zijn bekroond met een Michelinster, aan vijf restaurants is een Bib Gourmand toegekend en twee restaurants hebben een Michelin Groene Ster verdiend, voor hun inzet voor duurzame gastronomie.

NOA Chef’s Hall

Het eerste restaurant dat met één ster is bekroond, is NOA Chef’s Hall. Hier gebruiken de chef-koks een mix van de beste luxe ingrediënten van over de hele wereld en lokaal gekweekte en geconserveerde producten. Met uitzicht over de baai van Tallinn geniet je van een creatief zevengangenmenu, met complexe, originele gerechten vol complementaire smaken.

 

 

Ook 180° by Matthias Diether, gelegen in het moderne havengebied van Tallinn, is bekroond met één ster. Het restaurant is vernoemd naar het 180° uitzicht vanuit de U-vormige open keuken. Chef-kok Matthias Diether maakt moderne creaties, met veel aandacht voor detail en een scala aan smaak- en textuurcontrasten.

Groene ster

Twee restaurants kregen een Michelin Groene Ster voor hun duurzame inzet voor gastronomie. Põhjaka Manor in Mäeküla is gevestigd in een herenhuis uit de vroege 19e eeuw, omgeven door prachtige bossen. De dagelijks wisselende, seizoensgebonden gerechten worden grotendeels bereid met producten uit eigen moestuin. Alle restjes gaan naar de kippen, varkens, schapen en geiten, of worden omgezet in compost voor de tuin. Bij Fotografiska in Tallinn heb je een schitterend uitzicht over de oude stad. In dit restaurant wordt werkelijk álles gebruikt: van bloem tot wortel en van snuit tot staart. Alle ingrediënten zijn biologisch en duurzaam gekweekt.

Internationaal directeur van de MICHELIN-gids aan het woord

Gwendal Poullenec, internationaal directeur van de MICHELIN Guides, verklaart: “Estland is één van die landen die onze inspecteurs al jaren met nieuwsgierigheid onderzoeken. Na vele maanden door het land te hebben getrokken, van Tallinn tot Tartu en van Mäeküla tot Kloogaranna, ontdekten ze een levendige culinaire scene, met een gevarieerde keuken van hoge kwaliteit.

 

 

Er zijn getalenteerde chef-koks en professionals die spelen met zowel een klassiek Ests als een internationaal repertoire. Deze eerste selectie van restaurants is een uitnodiging om deze fascinerende gastronomische bestemming te ontdekken.”

De heerlijke keuken van Estland

Met een kustlijn van ruim 3.800 kilometer speelt verse vis een belangrijke rol in de keuken van Estland. Maar ook de vele bossen zijn een bron van allerlei lekkers, zoals bospaddenstoelen, noten, bessen en wild. Dit project wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

 

 

 

 

 

Comments are closed.