Koninklijke reistips voor Koningin Elizabeth II’s Platina jubileum

Groot-Brittannië maakt zich op voor een monumentale viering, het Platina Jubileum van Koningin Elizabeth II. Ter gelegenheid van deze gedenkwaardige gebeurtenis vinden overal in het land evenementen en vieringen plaats. Hieronder volgt een greep uit wat bezoekers kunnen verwachten.

Het weekend van 2-5 juni staan volledig in het teken van de feestelijkheden rond het Platina Jubileum. Op 2 juni vindt de officiële verjaardagsoptocht van de koningin plaats, ook bekend als “Trooping the Colour”: Meer dan 1400 soldaten, 200 paarden en 400 muzikanten nemen deel aan de traditionele optocht. Ook zal er een groot feest in de officiële residentie van de koningin in Londen plaatsvinden. Op 4 juni treden internationale artiesten op tijdens een speciaal concert in Buckingham Palace. Het spektakel zal ook te volgens zijn op BBC One en via grote schermen door het hele land. Op 5 juni wordt het koninklijke weekend afgesloten met een speciale Platina Jubilee optocht langs de Mall in Londen. Gedurende het weekend zijn overal in Groot-Brittannië een heleboel evenementen waarvan de bezoekers kunnen genieten, zoals megapicknicks, parades, tentoonstellingen en nog veel meer.

Hoewel de officiële festiviteiten maar een paar dagen duren, zal deze belangrijke mijlpaal ook de rest van het jaar door heel Groot-Brittannië gevierd zal worden. Lees hieronder verder voor alle tentoonstellingen, tijdelijke attracties, eet- en drinkervaringen, thematische hotelovernachtingen en natuurlijk, de vele iconische koninklijke attracties, kastelen en landgoederen die je het hele jaar kunt bezoeken!

Speciale tentoonstellingen

Waar anders kun je beter op zoek gaan naar koninklijke geschiedenis en erfgoed dan in de talloze musea van Groot-Brittannië? Hierbij een overzicht van tijdelijke tentoonstellingen die in het teken staan van het jublieum en alleen dit jaar te zien zijn!

Superbloom bij de Tower of London transformeert de slotgracht in een grote bloemenzee. Historic Royal Palaces heeft een spectaculair, kleurrijk, levendig veld van miljoenen bloemen geplant ter viering van het Platina Jubileum van Hare Majesteit De Koningin. (1 juni – 18 sept)

Buckingham Palace: The Queen’s Accession is een tentoonstelling over de troonsbestijging van de koningin in Feb 1952. Er zijn voorbeelden te zien van de portretten van Dorothy Wilding, die de basis vormden van de beeltenis van The Queen op postzegels en in Britse ambassades over de hele wereld tot 1971. (22 juli – 2 okt)

Kensington Palace: Life Through a Royal Lens is een gloednieuwe tentoonstelling die de koninklijke familie verkent door middel van fotografie. Hier zie je enkele van de meest iconische foto’s die ooit genomen zijn. (4 mrt – 30 okt)

Windsor Castle: The Queen’s Coronation toont de jurk die de koningin droeg bij haar kroning in de abdij van Westminster in 1953. (7 juli – 26 sept)

Paleis van Holyroodhouse: Platinum Jubilee Display in Edinburgh blikt terug op de vorige jubilea van Hare Majesteit en showt de outfits die Hare Majesteit droeg ter ere van de Zilveren, Gouden en Diamanten Jubilea. (14 juli – 25 sept)

De Royal Mews gaat voor het eerst sinds enkele jaren weer open voor bezoekers om de rijtuigen, auto’s en paarden van de Koningin te bekijken. (19 mei – 2 okt)

Sandringham House verwelkomt een nieuwe tentoonstelling, Her Majesty The Queen: An Exemplary Reign and a Unique Country House, die de genegenheid van de koninklijke familie voor hun geliefde buitenverblijf in Norfolk laat zien. (tot 13 okt)

Koninklijk overnachten

Veel Britse hotels van wereldklasse doen mee aan de festiviteiten met hun eigen arrangementen en evenementen rond het Jubileum.

The Goring Hotel, om de hoek van Buckingham Palace, is het enige hotel dat een ‘Royal Warrant’ bezit en de perfecte plaats om het Jubileum op koninklijke wijze te vieren. Boek The Jubilee Goring Stay package voor 2 nachten en geniet van afternoon tea, cocktails en een menu geïnspireerd op de gerechten die het hotel maakte tijdens de Kroning van Hare Majesteit in 1953. (April – 1 sept)

Rosewood London organiseert een Jubilee Courtyard Party, waarbij gasten worden verwelkomd op een ‘al fresco’ afternoon tea, compleet met mousserende wijn, live muziek en meer. Gasten die zich willen overgeven aan een weekend vol feestelijkheden kunnen het Rosewood Royalty pakket boeken, inclusief een overnachting voor twee, twee kaartjes voor de Jubilee Courtyard Party, een volledig Engels ontbijt en op het Jubileum geïnspireerde welkomstgeschenken. (4-6 juni)

The Londoner, dat vorig jaar september opende, heeft The Jubilee Summer Series onthuld: een 30-daagse viering die het allerbeste van Britse luxe, erfgoed en cultuur bevat. Het programma van exclusieve evenementen en ervaringen bestaat onder andere uit een Queer Queen’s Cabaret, de Omorovizca Queen’s Jubilee Facial en speciale Jubilee aanvullingen op de iconische Afternoon Tea van het hotel. (16 mei – 12 juni)

 

 

Thornbury Castle, gelegen in de buurt van Bristol en het enige kasteel uit de Tudor periode waarin je kunt overnachten, viert het Platina Jubileum met een zomer vol festiviteiten. Op anderhalf uur van Londen boek je dit magische verblijf, compleet met een Royal Afternoon Tea, boogschieten, valkerij en wijnproeverij (mei – juli)

Fingal, het enige drijvende luxehotel in Schotland, viert samen met zusterschip The Royal Yacht Britannia het Platina Jubileum van de Koningin met een speciale vieringen op de kade. Gasten kunnen een bijzonder onthaal met rode loper, een boeiende rondleiding door The Royal Yacht Britannia en een afternoon tea met champagne aan het water verwachten.

Royal tea

Breng een toost uit op Hare Majesteit tijdens een afternoon tea met een koninklijke twist.Fortnum & Mason’s Diamond Jubilee Tea Salon werd voor het eerst geopend door koningin Elizabeth ter gelegenheid van haar diamanten jubileum in 2012, waarmee ze haar 60ste kroningsjaar vierde. Tien jaar later vieren ze haar Platina Jubileum met een traditionele tea met scones, sandwiches en een pot van F&M’s kenmerkende Royal Blend thee. (Het hele jaar door geopend)

 

De leukste hotspots in Londen in een gratis reisgids

Download hem hier, alleen vandaag gratis te downloaden.

 

Het Athenaeum Hotel kijkt uit over Green Park naast Buckingham Palace en is een luxueus Art Deco rustpunt, om de hoek van het bruisende centrum van Londen. In de week voor het Platina Jubileum Weekend kunnen gasten een Jubilee Afternoon Tea verwachten, met een selectie van de favoriete sandwiches van de Koningin, handgemaakte cakes en gebakjes, en scones met jam. Combineer deze met een drankje naar keuze – een glas Pimm’s, aardbei basiltini met Tanqueray Gin of Bollinger Special Cuvée. (30 mei – 5 juni)

 

 

Taj 51 Buckingham Gate Suites heeft in de loop der jaren vele leden van de koninklijke familie en andere hoogwaardigheidsbekleders verwelkomd. Kona, het restaurant van het hotel, biedt een uitgebreide nieuwe afternoon tea aan geïnspireerd op de 70 jaar dienst van Hare Majesteit. Op het menu staan miniatuur koninklijke koetsjes met daarin delicaat gebak en hartige lekkernijen en prachtige handgemaakte tafeldecoraties in koninklijk paars. (tot 30 nov)

Prêt-à-Portea

De beroemde mode-geïnspireerde Prêt-à-Portea van de Berkeley huldigt Hare Majesteit’s iconische stijl met drie speciale creaties: verse limoen cheesecake met citroencompote die een van de zomerse hoeden van de Koningin voorstelt; een bosbessen Victoria sponge met glazuur en chocolade voor de favoriete handtas van de Majesteit en een vanille koekje met rood en wit glazuur als een zoete versie van de koninklijke kroon. Breng een toast uit met een Superbloom cocktail, een mix van alcoholvrije gin en Earl Grey thee, vernoemd naar de bloemententoonstelling bij de Tower of London. (30 mei – 12 juni)

Hornblower City Experiences nodigt je uit om mee te varen op een twee uur durende Platinum Jubilee Champagne Afternoon Tea Cruise over de Theems langs iconische monumenten als de Houses of Parliament en de Tower of London. Onderweg geniet je van een verrukkelijk menu van zoete en hartige lekkernijen. (2-5 juni)

Koninklijke hotspots

Hoewel veel vieringen rond het Platina Jubilee Weekend in juni zijn, kunnen bezoekers de geschiedenis van de Britse royals het hele jaar ontdekken. Bekijk onze interactieve kaart met de leukste koninklijke bezienswaardigheden in Groot-Brittannië en lees hieronder verder voor meer tips.

Stap terug in de tijd bij de Royal Palaces: bezoek de Tower of London, een van de meest iconische kastelen ter wereld en UNESCO Werelderfgoed, om de kroonjuwelen en de legendarische Yeoman Warders van dichtbij te zien. Of bekijk Windsor Castle, het oudste en grootste bewoonde kasteel ter wereld, en wandel door 1000 jaar koninklijke geschiedenis. Neem een rondleiding door Kensington Palace in Londen, waar al meer dan 300 jaar leden van de koninklijke familie wonen. Dwaal daarna door Kensington Gardens en bezoek de nieuwste kunsttentoonstellingen in de Serpentine Galleries.

 

 

Trakteer jezelf op een vorstelijke shopping spree en ontdek de winkels die een koninklijke vergunning hebben. De zogenaamde Royal Warrant houders hebben meestal een lange geschiedenis en verkopen producten van de hoogste kwaliteit. Snuffel naar sieraden, parfums en accessoires in de historische Burlington Arcade, waar al sinds 1819 de Londense elite shopt. Voor een maatpak bezoek je de beste kleermakers aan Savile Row en slenter dan door de nabijgelegen Regent Street voor nog meer van de fijnste winkels in Londen.

Verken Koninklijk & Historisch Londen te voet: Treed in de voetsporen van Londen’s rijke geschiedenis langs deze aanbevolen routes. Bekijk de iconische monumenten van Londen van dichtbij terwijl je door Greenwich, Whitehall of langs de Southbank van de Theems wandelt.

 

 

 

 

 

Comments are closed.