Koninklijke aandacht voor de Hollandse tulp in Ottawa!

Terwijl er op mening Instagramprofiel kleurrijke foto’s gepubliceerd worden met duizenden tulpen in de Hollandse polder, maakt Ottawa zich ook op voor een waar tulpenspektakel: het Canadian Tulip Festival. Ja, die duizenden tulpen spot je niet enkel in onze polder, maar ook in de hoofdstad van Canada.

Major’s Hill Park Tulips

Van 13 – 23 mei vinden er allerlei evenementen plaats waarbij de tulp in het zonnetje gezet wordt: zo kun je tulpentours volgen, meedoen aan tulpenbingo en tulpen in blacklight ontdekken. Onze eigen Prinses Margriet opent dit jaar het festival in Ottawa. Waar komt die tulpengekte van de Canadezen toch vandaan? Duik even mee de geschiedenis in en ontdek deze leuke tulpenfeitjes.

Canadian Tulip Festival

Net als in Nederland vindt er ieder jaar in Ottawa een tulpenfestival plaats. Verspreid over 11 dagen vinden er in het Commissioners Park evenementen plaats tussen de 300.000 bloeiende tulpen. Het festival trekt jaarlijks zo’n 650.000 bezoekers en is daarmee het grootste tulpenfestival ter wereld. Ter ere van de nauwe banden tussen Canada en Nederland reizen onze Prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven dit jaar naar de Canadese hoofdstad om het festival officieel te openen. Tijdens het bezoek zullen zij o.a. tulpen planten in Stornoway, een bezoek brengen aan een expositie over het leven van de Koninklijke familie in Canada tijdens de oorlog en op 14 mei opent de Prinses officieel het Canadian Tulip Festival.

Parliament Hill from Major’s Hill

Ieder jaar wordt dit festival spectaculairder. Zo is er dit jaar een ‘Blacklight Boardwalk’, een route van 1 kilometer waarbij de tulpen in blacklight verlicht zijn. Zo ontdek jij als gast hoe bijen en vlinders de bloemen zien in het ultraviolette spectrum. Daarnaast zijn er kunstenaars die tussen 13 en 23 mei hun kunst exposeren tussen de tulpen. Het festival sluit af met een grandioos vuurwerkspektakel.

De tulp als symbool voor vriendschap

Hoe zijn de tulpen toch in Canada terechtgekomen? Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Koningin Juliana met Beatrix en Irene in Ottawa. Hier werd prinses Margriet geboren. Een opvolger van de troon mocht destijds eigenlijk niet op buitenlands grondgebied geboren worden en daarom maakten de Canadezen een wet die de kraamkamer in het Canadese ziekenhuis tot extraterritoriaal gebied verklaarde. Bij veilige terugkeer in Nederland schonk Koningin Juliana Ottawa 100.000 tulpenbollen. Ottawa werd de tulpenhoofdstad van Noord-Amerika. Jaarlijks stuurt Nederland tulpenbollen naar Canada als blijk van de internationale vriendschap en hulp voor het bevrijden van Nederland.

Tulpen meer waard dan grachtenpanden

Flashback naar de 17e eeuw, de Gouden Eeuw. Wij weten allemaal dat Hollanders al eeuwen handelaren waren. Toen de ambassadeur van de Republiek der Nederlanden tulpen naar Wenen verstuurde werd Europa steeds verliefder op de bloem, met als gevolg dat de prijs per tulp steeg. Het werd op een gegeven moment zelfs zo gek dat de tulp net zoveel waard was als een grachtenpand.

 

 

Tulpen in de cuisine

Wist je dat je tulpen ook kunt eten? De blaadjes van de tulp proeven zoals sla, maar dan met een peperachtige nasmaak. De smaken verschillen ook per kleur. De zoetste blaadjes komen van de roze, witte en perzikkleurige tulp. De sterkste smaak vind je in de rode en gele tulpen. In Ottawa is er ook een Tulip Restaurant & Bar. Chef David laat zich in de keuken inspireren door de Hollandse en Canadese trots. Zo serveren zij ‘tulp popcorn’ en ‘Crispy Chicken Wings’ met een tulpen Buffalo saus.

Sparks Street

Creatief met tulpennamen

Je vindt tulpen in bijna elke kleur van de regenboog en zo divers als de kleuren zijn ook de namen van de soorten. Zo heb je de ‘Make a Wish’, de ‘Abba’, de ‘Don Quichotte’ en uiteraard heeft Canada ook een eigen soort: ‘Canada 150 Tulip’, die ook wel ‘Maple Leaf Tulip’ wordt genoemd. Deze werd speciaal geïntroduceerd ter ere van de 150e jubileum van het land. Niet heel gek dat de kleuren van deze tulp afgeleid zijn van de vlag van Canada: wit met rood.

 

 

Canadian Tulip Festival

Net als in Nederland vindt er ieder jaar in Ottawa een tulpenfestival plaats. Verspreid over 11 dagen vinden er in het Commissioners Park evenementen plaats tussen de 300.000 bloeiende tulpen. Het festival trekt jaarlijks zo’n 650.000 bezoekers en is daarmee het grootste tulpenfestival ter wereld. Ieder jaar wordt dit festival spectaculairder. Zo is er dit jaar een ‘Blacklight Boardwalk’, een route van 1 kilometer waarbij de tulpen in blacklight verlicht zijn. Zo ontdek jij als gast hoe bijen en vlinders de bloemen zien in het ultraviolette spectrum. Daarnaast zijn er kunstenaars die tussen 13 en 23 mei hun kunst exposeren tussen de tulpen. Het festival sluit af met een grandioos vuurwerkspektakel. Zie hier het volledige programma: https://tulipfestival.ca/festival-information

 

 

 

 

 

Comments are closed.