Hierom is Dresden onderdeel van de oranjeroute

Met deze 10 prachtige bezienswaardigheden maakt Dresden Elbland deel uit van de Oranje Route. De Oranje Route verbindt al decennialang belangrijke toeristische trekpleisters die te maken hebben met het Nederlandse koningshuis en de geschiedenis van Nederland.

Meissen

Sinds kort heeft de route een prominente nieuwe toevoeging gekregen in de regio Dresden Elbland. Reden genoeg om dit prachtige landschap in het oosten van Duitsland te ontdekken. Ga je mee naar Dresden?

Een tragische liefde

Een tragische liefde vormde het begin. Anna van Saksen, dochter van de Saksische keurvorst Moritz, trouwde op 16-jarige leeftijd met prins Willem van Oranje, die later de eerste koning van Nederland werd. Hun zoon Maurits zorgde als gouverneur van Nederland voor het voortbestaan van het land. Anna’s contact met Jan Rubens, de vader van de schilder Peter Paul Rubens, leidde tot hun scheiding.

 

 

Vier speciale plekken in Dresden

Vier plekken in Dresden worden in het bijzonder geassocieerd met de Oranjes: Anna werd geboren in het Residenzschloss in Dresden. Tegenwoordig is het kasteel een museum centrum van internationale allure, vooral bekend om het Groene Gewelf (das Grünes Gewölbe).

Residenzschlos.

Het Kupferstichkabinett in het Residenzschloss wordt beschouwd als een van de belangrijkste grafische collecties met veel belangrijke werken van Rembrandt. Het Moritz-monument onder De Brühlsche Terrasse toont de vader van de vrouw van Willem van Oranje.

De Festung Xperience achter het monument is een vernieuwende multimedia tentoonstelling in de gewelven van de oude vestingwerken. Keurvorst Moritz von Sachsen is de hoofdpersoon en komt meerdere keren met jou als bezoeker in contact.

De Gemäldegalerie Alte Meister Dresden heeft een van de belangrijkste collecties van Nederlandse schilderijen buiten Nederland. Je vindt er werken van Rembrandt, Vermeer, Van Dyck en Anna’s vermeende stiefzoon, Peter Paul Rubens.

Gemäldegalerie Alte Meister

 

Een uniek ensemble

De gotische kathedraal in Meissen vormt samen met de Albrechtsburg een uniek ensemble. In de kathedraal is een van de belangrijkste collecties schilderijen van Cranach te bewonderen. Een moderne grafsteen herdenkt Anna von Sachsen. Bij Schloss Proschwitz startte dr. Georg Prinz zur Lippe zijn bekroonde wijnmakerij. Hij is familie van prins Bernhard, die in 2004 stierf.

 

 

Wat Delft is voor Nederland, is Meissen voor Duitsland: de Staats Porseleinfabriek-manufaktur Meissen, opgericht in 1710 met een indrukwekkende belevingswereld, is de oudste producent van wit hard porselein in Europa.

Zo wordt goede wijn gemaakt

De wijnmakerij Hoflößnitz in Radebeul ligt in het midden van de Saksische wijnroute en de Saksische wijn wandelroute. Het is de oudste nog bestaande Saksische wijnmakerij en tegelijkertijd de eerste die biologisch verbouwt. De balzaal van het complex is versierd met afbeeldingen van Braziliaanse vogels. De schilder Albert Eckhout was met de Nederlandse gouverneur-generaal Johann Moritz von Nassau-Siegen op expeditie naar Brazilië en kreeg daar zijn inspiratie voor de schilderingen van de vogels. Johann Moritz is ook de oprichter van het beroemde Mauritshuis in Den Haag.

Weingut Hoflößnitz

 

De mooiste waterburcht van Saksen

Tot slot: Kasteel Moritzburg is de beroemdste en mooiste waterburcht van Saksen. De burcht is vernoemd naar keurvorst Moritz.

Kasteel Moritzburg

 

 

Plan je Dresden trip, zo kom je er

Dresden Elbland is altijd een reis waard – en dankzij de rechtstreekse European Sleeper ook met een nachttrein verbinding vanaf diverse Nederlandse stations. Sinds 1 maart 2024 vliegt KLM niet meer naar Dresden.

Meer informatie: www.visit-dresden.travel

 

 

 

Laat je inspireren voor jouw volgende trip

Ontvang elke week een e-mail met ideeën voor jouw volgende reis. Elke week een thema update over Nederland, Europa en een ver-weg bestemming om jou te inspireren.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Naam

 

Schloss Moritzburg.

Comments are closed.