Bezoek de dynamische kunstervaring Mendelstov van Mellius

Zeven jaar werkte schrijver en beeldend kunstenaar Mellius aan zijn magisch-realistische roman Mendelstov. Over een toekomstige wereld die wordt geteisterd door een door mensen gewilde en ontketende ramp: de Inter Human Allergy (IHA), in de volksmond ‘Schuwpest’ genoemd. Wie geen 12 meter afstand houdt, sterft een langzame verstikkingsdood. Zijn manuscript was net af en kreeg een profetisch karakter toen de coronapandemie de wereld op de knieën dwong.

Plot en thematiek

Mendelstov, een uitgave van Lokovsky’s Dream, speelt vele eeuwen na nu. Van technologie is nauwelijks sprake, en de wereldbevolking is gedecimeerd. Industrie komt amper nog voor: alleen de onderdrukkers in het verhaal profiteren van verworvenheden die lang geleden vanzelf spraken. Hoofdpersonage is de 24-jarige Oxzana Mendelstova. Zij trekt de wereld in vanuit de laatste plek die nog Schuwpestvrij is, haar dorp in Siberië.

Verkleed als jongen, in een rammelende vrachtwagen met vier paarden, begint zij aan een epische queeste. Haar zoektocht naar een remedie voor het gruwelijke allergeen is niets minder dan een strijd tussen goed en kwaad. Maar ook haar eigen motieven en driften, ontdekt Oxzana, zijn niet allemaal zuiver en eenduidig. Zoals schrijver en redacteur Pim Wiersinga het formuleert: “ook de heldin is, om met Joseph Campbell te spreken, ‘a hero with a thousand faces'”.

 

 

Dynamische kunstervaring

Het recent verschenen Mendelstov is onderdeel van Heptakosmoj of Zeven Werelden, de dynamische kunstervaring waaraan Mellius al sinds jaren aan het bouwen is. Met bouwstenen in de vorm van woorden, muziek, video’s en foto’s, met verf, potlood, papier, brons, zilver, textiel en emulsie. In zijn kolossale atelier in hotspot Noord, aan het Amsterdamse IJ, werkt hij in alle vrijheid aan de verbeelding van fascinerende stelsels van ongekende formaten. Zijn mythische universum getuigt van psychologische diepgang en maatschappelijke relevantie.

Mellius laat zien dat er meer werelden zijn dan die waarin we dagelijks verkeren: parallelle werelden uit dromen, uit fantasie, uit vorige levens. Heptakosmoj is een project dat ongetwijfeld nooit af komt. Een project waarbij de reis het doel is. En waarbij reusachtige schilderijen, enorme installaties, archetypische oerbeelden en textiele werkvormen, kortom, beeldende kunst, hand in hand gaat met literaire verbeelding. Wie Mendelstov wil ervaren, kiest voor de reis: die leest het boek, bezoekt het atelier, volgt de audiotour en dompelt onder.

 

 

Mellius: all round en interdisciplinair kunstenaar

Mellius Klijnstra komt uit een vooraanstaande architectenfamilie in Utrecht. Zijn grootvader, Mellius Jan Klijnstra, ontwierp vele landhuizen in de provincie. Vader, oom en neef: allen werden ze architect. Maar Mellius koos anders. Na de middelbare school volgde hij de Hogere Textielschool, waarna hij als ontwerper in de kledingindustrie belandde. Een jaar of tien geleden besloot hij het roer om te gooien. Hij bleef polo spelen, snowboarden en mountainbiken, maar zette zich eerst en vooral aan de bouw van het mythische universum dat hem al zo lang voor ogen stond. Als interdisciplinair kunstenaar. Voor de uitbeelding van dit universum gebruikt hij drie ateliers. Bezoekers zijn welkom op open dagen in Amsterdam Noord aan de Aambeeldstraat 28, elke eerste zondag van de maand, vanaf 6 februari 2022. Zij zullen ongetwijfeld versteld staan.

Tickets
Tickets voor het evenement zijn alleen online te bestellen.

  • Entree plus e-boek: € 12,50
  • Kinderen tot en met 12 jaar en cjp: gratis

De Ateliers

  • Atelier I. Aambeeldstraat 28, 1021 KB Amsterdam
  • Atelier II. Amsterdam Noord
  • Atelier III. Nightglow Nurseries Amstelveen

Het Boek

Mellius: Mendelstov, 599 blz. € 27,50

 

 

 

 

 

Comments are closed.