Dit brigandine atelier gaat van start in kasteel Ammersoyen

In kasteel Ammersoyen is afgelopen zondag een uniek project van start gegaan. Leden van levende geschiedenisgroep ‘Het Woud der Verwachting’ maken tien zondagen lang onder het oog van bezoekers, hun eigen middeleeuwse vechtjas. Geen blinkend harnas maar de middeleeuwse voorloper van het kogelvrij vest, brigandine geheten. Kom een kijkje nemen.

Twee lagen textiel

Nooit eerder is zo’n grootscheepse reconstructie op touw gezet. Op basis van bodemvondsten, wetenschappelijk onderzoek en middeleeuwse afbeeldingen komen zeker 16 manschappen van “Het Woud der Verwachting” naar kasteel Ammersoyen om in bijzijn van publiek hun eigen vechtjas te reconstrueren. De hoofddocent Peter Kalkman heeft zelf in de afgelopen 10 jaar zeven brigandines gemaakt. Nu deelt hij zijn kennis met deze enthousiastelingen in de komende drie maanden.

 

 

Deze vechtjas bestaat uit twee lagen textiel, een laag wol aan de buitenkant en een laag linnen aan de binnenkant. Het geheim van de smid bestaat uit een dakpansgewijs aangebrachte laag metalen plaatjes, als de schubben van de gepantserd dier. Die zullen met klinknagels aan de binnenzijde vastgeklonken worden, aan de buitenkant blijven de glimmende kopjes van de klinknagels zichtbaar. Om hem aan en uit te kunnen trekken komen er riemen met gespen bij de sluiting.

 

 

Bezoekers kunnen, als onderdeel van de rondgang door het kasteel, bij deze demonstratie meekijken en krijgen de nodige informatie over deze grootscheepse reconstructie.

  • Datum: Iedere zondag t/m 23 april 2022 (m.u.v. 1e Paasdag)
  • Tijd: 11.00 – 16.00 uur
  • Entree: volwassenen €12,00, kinderen €5,00. Donateurs GLK en museumkaarthouders gratis op vertoon van geldige pas.
  • Reserveren: Wordt aanbevolen. Boek uw ticket op de site

Kasteel Ammersoyen

Kasteellaan 1
5324 JR Ammerzoden, Gelderland
Nederland
Telefoon: +31735949582

 

 

 

 

 

Comments are closed.