One Planet, fusie van Museon en Omniversum, viert de schoonheid van de Aarde

De Haagse iconen Museon en Omniversum gaan vanaf 25 februari samen verder als One Planet. De nieuwe kennishub laat zien hoe prachtig de aarde is en wat we samen kunnen doen om onze planeet mooi te houden. Het neemt bezoekers mee in de uitdagingen waar de wereld voor staat. Niet alleen door te tonen welke bedreigingen er zijn, maar vooral door te laten zien dat er oplossingen en alternatieven zijn. Met One Planet Dome, One Planet Expo en One Planet NOW! – inspireren, leren en doen – biedt One Planet een positieve blik op een duurzame toekomst.

Beeld uit Cuba film uit Omniversum

Aarde, mens en ontwikkeling

One Planet richt zich op de aarde, mens en duurzame ontwikkeling. Kern is de drietrap ‘inspireren, leren en doen.’ In grootbeeldtheater One Planet Dome bekijk je adembenemende films op het enorme koepelscherm van maar liefst 840 m2. Bij One Planet Expo leer je meer over de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die de VN vóór 2030 wil bereiken om van de aarde een betere plek te maken. En bij het vernieuwende One Planet NOW! kun je zelf aan de slag en maak je kennis met slimme oplossingen voor de toekomst.

 

 

Inspireren

In One Planet Dome ervaren bezoekers hoe mooi de aarde is. De nieuwe grootbeeldfilm Serengeti van producers Karen Gordon en Michael Dalton-Smith is hiervan een mooi voorbeeld. De Serengeti is de thuisbasis van Afrika’s meest iconische dieren en vormt het toneel van een van ’s werelds grootste natuurlijke evenementen: de jaarlijkse migratie van de gnoes. De film laat zien dat de natuur een uiterst gebalanceerd ecosysteem is, waarin elke soort haar eigen onmisbare rol speelt. Naast Serengeti draaien in One Planet Dome onder meer de BBC Earth natuurfilms Antarctica en Oceans, Our Blue Planet.

Leren

One Planet Expo verhaalt over onderwerpen die ons allemaal bezighouden: een eerlijke verdeling van voedsel, water en duurzame energie en over hoe we op deze planeet samen kunnen leven. De Expo bestaat uit zeventien tentoonstellingsonderdelen die gekoppeld zijn aan de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Aan de hand van museumstukken, interactieve spellen, tekst en beeld wordt steeds een aspect van zo’n duurzaam ontwikkelingsdoel belicht.

 

 

One Planet richt zich op de aarde, mens en duurzame ontwikkeling. Kern is de drietrap ‘inspireren, leren en doen.’ In grootbeeldtheater One Planet Dome bekijk je adembenemende films op het enorme koepelscherm van maar liefst 840 m2. Bij One Planet Expo leer je meer over de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die de VN vóór 2030 wil bereiken om van de aarde een betere plek te maken. En bij het vernieuwende One Planet NOW! kun je zelf aan de slag en maak je kennis met slimme oplossingen voor de toekomst.

Doen

One Planet NOW! bestaat uit vijf tijdelijke exposities over onderwerpen waarmee we dagelijks te maken hebben: eten en drinken, mode en kleding, bouwen en wonen, sport en spel, mens en natuur. In een bruisende festivalsfeer tonen ontwerpers, onderzoekers en ondernemers hun creatieve initiatieven en hoopgevende innovaties waar de wereld eerlijker, vrolijker en leefbaarder van wordt. One Planet NOW! geef praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan. Bij from pee to tea ontdek je hoe je van urine een heerlijk kopje muntthee kunt maken. Is dit het toilet van de toekomst? Op de catwalk onderzoek je waar jouw T-shirt van is gemaakt. Wat draag jij vandaag: petflessen, eucalyptus of ananasleer? Kun je een huis bouwen met blokken gemaakt van paddenstoelen? En zijn algen hét voedsel van morgen omdat ze alleen de lucht die wij uitademen nodig hebben om te kunnen groeien? Laat je verrassen en ontdek hoe gemakkelijk het is om zelf het verschil te maken.

Jij bent de toekomst

Naast de drie kernonderdelen is er bij One Planet nog veel meer te beleven. Lezingen, debatten in het clubhuis, creatieve workshops en interviews. Bij One Planet ontdekken bezoekers hoe mooi onze aarde is en hoe alles met elkaar in verbinding staat. Je raakt geïnspireerd en doet gave ideeën op waarmee je direct zelf aan de slag kunt. Want iedereen kan een verschil maken. We hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn.

 

 

 

 

 

Comments are closed.