Negen gezellige kerstmarkten dat is Advent in Tirol

Als de eerste sneeuw begint te vallen, kleine marktstalletjes hun deuren openen en de geur van tamme kastanjes, peperkoek en glühwein in de lucht hangt, is het weer zover: bezoekers kunnen weer genieten van de gezellige kerstmarkten van Tirol. De Tiroolse traditie, staat hoog in het vaandel bij de negen markten, die onder de koepelorganisatie “Advent in Tirol” zijn samengevoegd (Achensee, Hall in Tirol, Innsbruck, Kitzbühel, Kufstein, Lienz, Rattenberg, Seefeld en St. Johann in Tirol).

Om dit te waarborgen, hebben de markten van “Advent in Tirol” uniforme kwaliteitscriteria afgesproken die variëren van de decoraties op de markt en het aanbod van de stalletjes tot aan het culturele bijprogramma. Ook duurzaamheid is voor de negen markten van “Advent in Tirol” een belangrijk thema. Er wordt bijvoorbeeld zo min mogelijk plastic gebruikt. En muziek van cd’s is sowieso taboe, kerst wordt met blazers en zangkoren opgeluisterd.

Al voordat op de adventskrans de eerste kaars brandt, is de sfeer bij de Achensee al heel bijzonder. Tijdens de “AchenSeeWeihnacht” varen bezoekers op een stoomschip van de Achenseevloot over het stille meer. Aan boord is een glinsterende en drijvende kerstmarkt en bij de aanlegplaats in Pertisau vind je een wonderlijke kerstwereld met marktstalletjes, kinderboerderij, kinderprogramma – en natuurlijk heerlijk warme punch en glühwein.

De adventsmarkt in het oude centrum van Hall in Tirol behoort tot de mooiste markten van het land. Op het stadsplein waar de, met talloze lampjes versierde kerstboom domineert, betovert de markt zijn bezoekers niet alleen met kleine marktstalletjes, maar ook met een enorme adventskalender die alle getallen in bonte kleuren op de gevels van de huizen projecteert.

De Bergweihnacht Innsbruck bestaat uit zeven kerstmarkten in de aanloop naar de kerst. De grootste markt vind je in het oude centrum en telt meer dan 70 stalletjes en een kerstboom voor het “Goldende Dachl”. De markt op het marktplein is bekend om zijn kinderprogramma, de ‘Panorama Christkindlmarkt’ op de Hungerburg. Geheime tip voor een rustige markt is die in het stadsdeel St. Nikolaus. Een gezellige sfeer beleef je op de markt ‘Wiltener Weihnachtszauber’ in de wijk Wilten.

Christkindlmarkt Innsbruck

Kitzbühel, de levendige stad die bekend is van de legendarische Hahnenkamm-wedstrijden, verandert in de periode voor kerst in een “stade (stille) stad”. Alle steegjes glinsteren en stralen. Marktkraampjes in kerstsferen nodigen uit om rond te slenteren, rond te kijken en te proeven van Tiroolse lekkernijen.

Andere sfeervolle trekpleisters zijn de kerstmarkten in Kufstein. In het stadspark van Kufstein staan Tiroolse specialiteiten en authentieke kunstnijverheid centraal. Ook de oude vesting van Kufstein wordt voor de adventtijd omgetoverd: tijdens de “Weihnachtszauber” kunnen bezoekers over het historische terrein wandelen en kerstverrassingen bewonderen.

 

 

De Lienzer Advent is één van de meest traditionele markten in Tirol. Met kerstlampjes en traditionele lekkernijen voldoet hij helemaal aan het motto “nog een keer kind zijn”. Een echte blikvanger is ook de Liebburg, het raadhuis van de stad, die in de periode voor kerst in een adventskalender verandert.

In Rattenberg, de kleinste stad van Oostenrijk, wordt de tijd vlak voor kerstmis heel anders gevierd. Hier zijn geen stalletjes en kunstlicht te vinden. In plaats daarvan staan “bezinning, lieve mensen ontmoeten en het zich bezinnen op de essentie” centraal. Mensen komen in het café bij elkaar en worden verwend met culinaire lekkernijen. Zoals de bijzondere smaakbeleving van de Rattenberger Adventswein met een heerlijke vlierbessensmaak. Ook kaarsen voor de ramen, fakkels en vuurplaatsen brengen in Rattenberg “licht in de duisternis”.

Rattenberger Advent

Sfeervol – en vooral sneeuwzeker vanwege de hoge ligging op meer dan 1.200 meter – begint de tijd voor kerst in Seefeld. De kerstmarkt met talrijke kleine houten hutjes heet bezoekers welkom met de geur van glühwein, en biedt regionale sierkunst en betoverende cadeau-ideeën. ‘s Avonds zijn de blazers van de ‘Seefelder Weisenbläser’ te horen net als de traditionele kerstliederen van lokale zangkoren en muzikanten.

 

 

Kerstgeuren en wierook begeleiden bezoekers tijdens een sfeervolle adventswandeling over de kerstmarkt van St. Johann in Tirol. Op de markt kunnen gasten genieten van huisgemaakte delicatessen en liefdevol vervaardigde kerstcadeaus en kerstdecoraties. Elke vrijdag, zaterdag en zondag kunnen kinderen in de adventswerkplaats knutselen en bakken.

Openingstijden 2021 kerstmarkten Tirol

  • Achensee: 27-11 tot 19-12, in de weekenden, daarnaast ook op 8-12
  • Hall in Tirol: 26-11 tot 24-12, dagelijks
  • Innsbruck: 15-11 tot 6-1-2022, dagelijks
  • Kitzbühel: 24-11 – 26-12, steeds van wo – zo
  • Kufstein: 26-11 – 19-12, wo – vr van 16 – 20 uur, za – zo van 14 – 20 uur
  • Lienz: 19-11 – 24-12, dagelijks
  • Rattenberg: 20-11 – 19-12, steeds vr – zo
  • Seefeld: 26-11 – 6-1-2022, dagelijks
  • St. Johann in Tirol: 26-11 -24-12, steeds vr – zo, daarnaast ook op 8-12 en 20- – 23-12

Datum- en programmawijzigingen door corona voorbehouden. Meer informatie over alle ‘Advent’ markten in Tirol” op de site bij Verkeersbureaus Tirol.

 

 

 

 

 

Comments are closed.